Preminuo Mladen Kostić, jedan od osnivača Psihološkog savetovališta DOB

Mladen Kostić, specijalista klinički psiholog, geštalt psihoterapeut, edukator, supervizor i jedan od osnivača Psihološkog savetovališta Doma omladine Beograda, preminuo je 2 januara 2021. u Beogradu.

 

 

Mladen Kostić (1932-2021) je ostavio velikog traga u našoj psihologiji, pre svega kao začetnik geštalt terapije na prostorima Jugoslavije, početkom sedamdesetih godina 20. veka. Radio je u Institutu za mentalno zdravlje, ali i širom Jugoslavije sa grupama psihologa koji su postali vrsni geštalt terapeuti. Geštalt asocijaciju za psihoterapiju i savetovanje osnovao je 1991. godine, a na mestu počasnog predsednika bio do kraja života.

 

Psihološko savetovalište DOB počelo je sa radom 12. maja 1969. godine na inicijativu Doma omladine, Gradske konferencije Saveza socijalističke omladine i Instituta za mentalno zdravlje, sa osnovnim zadatkom da obavlja preventivni mentalno-higijenski rad sa mladima, odnosno savetodavno i psihoterapijsko delovanje u cilju sprečavanja i otklanjanja njihovih psihičkih i adaptivnih teškoća. Kao jedan od osnivača, Kostić je vodio Psihološko savetovalište Doma omladine od 1969 do 1996. godine, kada se povukao.

 

Mladen Kostić  je bio učitelj, psihoterapeut, mentor, supervizor, ali, pre svega, dobar i topao čovek koji je imao razumevanja za ljude i prihvatao ih otvorenog srca. Svako ko je imao priliku da sarađuje sa njim naučio je kako poštovati i voleti drugog čoveka.

Pamtićemo Mladena Kostića, kao i mnogobrojni drugi saradnici, klijenti, đaci i kolege, samo po lepom, uz veliku zahvalnost za njegov doprinos programu Doma omladine Beograda i posvećenosti mentalnom zdravlju mladih kroz Psihološko savetovalište naše kuće.

 

Komentari