Premijera predstave “PUTOKAZI” Teatra Mimart

Produkcija: Tеatar Mimart i Dom omladine Beograda. ULAZ JE SLOBODAN!

Projekat ”Putokazi” je prezentacija višemesečnih radionica za mlade u okviru evropskog programa ERASMUS + “The Complete Freedom of Truth”, u kome je Teatar Mimart partner. Posle tri decenije rada našeg pozorišta razvili smo sigurnu pozorišnu praksu za rad sa mladima.

Bogatstvo zajedničkog rada umetnika i mladih kroz proces participacije donosi novi kreativni potencijal gde znanje i iskustvo profesionalnih samostalnih umetnika i kreativna energija mladih sinergetski donose nove poglede na izvođačke umetnosti i na izvođenje.
 
Koncept je zasnovan na odabranoj narodnoj priči o mladiću Ive Andrića, u kojoj je ”lutajući svetom i tražeći sreću, zašao na pogrešan put za koji nije znao kuda ga vodi. Da se ne bi izgubio, mladić je u debla drveta pored puta zasecao sekirom znake koji će mu docnije pokazati put za povratak. Taj mladić je oličenje opšte i večne ljudske sudbine: sa jedne strane opasan i neizvestan put, a sa druge velika ljudska potreba da se čovek ne izgubi i snađe, i da ostavi za sobom traga.” Otvorena su mnoga pitanja koja su bila postavljena pred sve nas u procesu rada, ali će biti postavljena i gledaocima. Ovaj naziv za projekat je odabran jer ima značenje ispunjenja obaveza, ali i skreće pažnju da postoji lažni sistem ciljeva, sistem lažnih putokaza.
 
Projekat ”Putokazi” je nastao iz potrebe da se kroz pogled mladog čoveka razmišlja o budućnosti, kao i mogućnosti društva, kulture i umetnosti. Na kraju jednog puta je putokaz koji pokazuje gde da se ide dalje. Te raskrsnice su mesta odluka i svakako nastavak putovanja, nastavak ispunjenja obaveza, cilja koji smo pred nas postavili.

 

Koncept i mentor radionica: Nela Antonović
Video art: Lidija Antonović
Kostim: Lara Popović
Dizajn zvuka: Predrag Radovančević
Saksofon: Teodora Sarić
Dramaturške konsultacije: Filip Jokanović
 
Učesnici: Anja Nikolić, Nina Petrov, Tamara Rakić, Lara Popović, Saša Dobrohotov, Teodora Sarić, Sara Đurović, Lidija Antonović, Verica Jovanović

Komentari