Premijera baletske predstave “TAJNA MADAM TISO – DODIRUJUĆI ISTORIJU”

Koreodrama – savremeni balet u 4 čina i 24 slike. Akademija “AMBLUSI“ i Dom omladine Beograda. Cena ulaznice: 350 din.
Čuveni muzeji voštanih figura Madam Tiso poznati su svima širom sveta, dok fascinantan život madam Tiso, isprepletan sa impresivnim događajima vremena u kojem je živela, ostaje nepoznat većini.

Ko je Mari Tiso? O čemu je mislila i maštala? Koga je poznavala i volela i kroz šta je sve prošla? Šta je zaveštala svom potomstvu i nama?

Madam Tiso živela je 88 godina (1761-1850), i moglo bi se reći da je proživela tri života – svedok je velikih istorijskih dešavanja, a njena biografija puna je poznanstava sa najznačajnijim ličnostima toga doba u Francuskoj i Engleskoj.

Prva voštana figura koju je ova vajarka kreirala bila je figura Voltera, 1777. godine. Za vreme vladavine Luja 16. i Marije Antoanete Madam Tiso bila je  dvorski savetnik za umetnost u Versaju.  Sreću i položaj na dvoru smenjuju tragedije i patnje – u vrtolgu  Francuske revolucije, radeći pod pretnjom stradanja na giljotini,  bila je prinuđena da pravi voštane likove na smrt osuđenih  pripadnika kraljevske porodice  i  dvorjana koje je poznavala, volela i pamtila.

U jednom trenutku i sama Tiso dospeva u tamnicu sa smrtnom presudom za giljotinu zajedno sa lepoticom Žozefinom, koja će kasnije postati omiljenom ženom Napoleona i prvoproglašenom kraljicom Francuske. Napoleon dozvoljava Madam Tiso da pobegne sa svoja dva sina. Tada otpočinje novi život u Velikoj Britaniji. U Londonu se otvara prvi statični muzej voštanih figura Madam Tiso. Sinovi preuzimaju tajne voštanog iskustva svoje majke i produžavaju njen posao kao porodičnu tradiciju. Madam Tiso i sama postaje zamrznutom istorijom. Ali, istorija i vreme pokazuju svoju ironiju života. Koja je to prava cena mučenja, stradanja, smrti, ljubavi i vere?

Šta je cena istine života Mari Tiso? Odgovor na ovo pitanje možete saznati i videti i vi u modernom baletu “Madam Tiso – dodirujući istoriju” ruske koreografkinje i reditelja Evgenije Veda Trofimčuk u izvođenju igrača kompanije modernog baleta “Akademija”.

 

 

Libreto, reditelj  i koreograf: EVGENIJA TROFIMČUK/ VEDA – Rusija

Kompozitori:
RUMEN BOJAŽDIJEV – sin / BUGARSKA
ANDREA FERANTE / ITALIJA

Stručni konsultant: Vladimir Lazić, pozorišni reditelj, Srbija

Asistent: Stefan Veselinović, Anja Nikolić
Filmska scenografija – režiser: Aleksandar Radivojević
Koordinator projekta: Svetlana Kovačević
Producent: Nemanja Jovanović

Igrači profesionalne plesne kompanije “AKADEMIJA” – studenti Akademije za muziku, balet, likovnu umetnost i savremenu igru
Kulturno udruženje “AMBLUSI”
 
Izvođači:
Evgenia Veda Trofimčuk – Madam Tiso
Anja Nikolić – kraljica Marija Antoaneta
Stefan Veselinović – kralj Luj 16, Napoleon Bonaparte, sin madam Tiso
Jovana Ješin – Džozefina Bonaparte
Nada Dvoržak – Madam Dubari, Šarlota
Tibor Šmit – Grof Ferzen, sin madam Tiso
Lara Veselinović – princeza Elizabeta Francuska
Filip Gajić – Herceg de Brisak, Marat
 
Projekat je realizovan uz podršku Pozorišta na Terazijama, Pozorišta Dadov i u koprodukciji sa Domom omladine Beograda.
 

Komentari