Predstava: RIJALITI ŠKOLA

Program edukativnih pozorišnih predstava za tinejdžere, koji organizuju Dom omladine Beograda i Studio Centar.
Ulaznice su u prodaji preko Eventim mreže, veb i Fejsbuk stranice Studio Centra. Cena ulaznica u slobodnoj prodaji je 500 dinara, dok su za školske i grupne posete obezbeđeni dodatni popusti.
Knjiga “Škola”, književnice Jasminke Petrović je duhovito napisana i nadahnuto ilustrovana knjiga o školi.

Iako nema nikakvu dramsku radnju, u njoj su savršeno opisani i ilustrovani svi tipovi učenika, nastavnika i ostalog osoblja svake škole. Svako od nas je prošao ili prolazi kroz nezaobilazni “školski život”, a u njemu je doživeo ili doživljava mnogobrojne anegdote koje ostaju u sećanju celoga života. Kao i svaka knjiga Jasminke Petrović, tako i ova, spada u najčitaniju literaturu namenjenu deci i mladim ljudima.

U današnje vreme, rijaliti programi popularni su u gotovo svim sferama našeg života, posebno u životima mladih ljudi. Oni su uglavnom osmišljeni tako da na jedan neprimeran i vulgaran način privlače veliki broj gledalaca. Kako je moć društvenih mreža sve jača, veliki broj mladih ljudi vodi dvostruki život: jedan je pravi život koji žive, a drugi je virtuelni kojim se predstavlja na internetu. Dolazimo do zaključka, da gotovo svi živimo u nekoj vrsti rijaliti programa koji kreiramo onako kako želimo da nas drugi vide.

Predstava “Rijaliti Škola” govori upravo o tome: o nemogućnosti da budemo onakvi kakvi jesmo, sa svim svojim vrlinama i manama i da kao takvi budemo prihvaćeni; o štetnosti i problemima koje izazivaju mediji i rijaliti programi na našim najgledanijim televizijama; o (ne)mogućnosti da se odbranimo od pritiska koje izazivaju društvene mreže, na kojima moramo da budemo, ne ono što smo, već ono što drugi žele od nas.

Ova predstava, govori o medijskom i tehnološkom nasilju nad mladim svetom.  
Predstava “Rijaliti Škola” je, na prvi pogled, duhoviti i parodičan prikaz naše stvarnosti, a u suštini veoma bolna i tužna istina o odrastanju današnjih mladih generacija.

Osnovni cilj ovog projekta je borba protiv štetnog medijskog  i internet uticaja na mlade ljude i realizacija još jedne pozorišne predstave, namenjene tinejdžerima, koja govori o njihovim odrastanju i njihovim problemima . Takođe, cilj nam je da još jedno delo, naše najčitanije književnice za decu i mlade, prenesemo na pozorišnu scenu.

 

 

 

RIJALITI ŠKOLA, po motivima knjige „Škola“, Jasminke Petrović

 

Režija: Nenad Radović

Asistent režije: Nađa Marjanović

Vizuelni dizajn: Svi zajedno

Produkcija zvuka: Vladimir Pejković

Izbor muzike: Svi zajedno

 

Igraju: Jovana Milak, Tamara Radović, Pavle Vilotijević, Teodora Marković, Maša Petrović, Nina Đorđević, Nikola Đorđević, Dimitrije Todorović, Malena Jovanović, Bojana Kužet, Ana Knežević i Ksenija Žugić Dacić.

 

Glasovi nastavnika i roditelja: Ivana Adžić, Jovana Cvetković, Igor Đorđević, Miloš Anđelković, Nađa Marjanović, Vladimir Pejković i Nenad Radović

Komentari