Predstava “La MaMa kantata” // La MaMa Teatar, Njujork

Povodom osnivanja Studija – Laboratorije izvođačkih umetnosti pri Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, čuveni njujorški avangardni teatar LaMaMa gostuje u Beogradu proslavljajući 50 godina svog postojanja. La MaMa kantata predstavlja istoriju njujorške avangarde prikazanu kroz život jedne od njenih glavnih aktera Elen Stjuart. Kako nastaje avangarda?
ULAZ JE SLOBODAN!

“Nikada ne sumnjaj u sebe. Mama mi je uvek govorila – ti si sama na pustom ostrvu. Ako treba nešto da se uradi, to moraš sama. Šta god da sam želela da uradim, uvek sam verovala da postoji neki način – ja verujem u neočekivani način da se sve ostvari.” (Elen Stjuart)

Nakon predstave, 14.septembra umetnici će održati radionicu sa studentima FDU. Studio – Laboratorija izvođačkih umetnosti će u narednom periodu ostvarivati različite projekte koji podrazumevaju internacionalnu saradnju, seminare i radionice, kao i istraživačke projekte studenata FDU i Univerziteta umetnosti.

 

La MaMa teatar je osnovala legendarna Elen Stjuart 1961. u Njujorku. Njena vizija pozorišta koje podržava umetnike svih nacija i kultura i danas nastavlja da raste u Njujorku. La MaMa teatar je do danas predstavio više od 3,200 pozorišnih predstava i čini važan deo kulturnog života u Njujorku, ali i u celom svetu. LaMaMa godišnje producira 50-60 predstava, od kojih su većina svetske premijere i uključuju umetnike iz preko 70 zemalja. Dobitnici su preko 30 Obi nagrada, kao i mnogih drugih značajnih svetskih i američkih priznanja.

LaMaMa pozorište je poznato po internacionalizaciji američke avangarde. Elen Stjuart je inicirala i podsticala kreativni rad mnogih interesantnih pozorišnih stvaralaca, poput Boba Vilsona, Tadeuša Kantora i mnogih drugih, a sa njom su sarađivali i srpski umetnici – Slobodanka Caca Aleksić, Ljubiša Ristić, Ivana Vujić, Sonja Vukićević.

Elizabet Svados je profesor na Tisch school of arts, Njujork. Komponuje, piše i režira više od 30 godina. Njena dela izvode se na Brodveju, off-Brodveju, u LaMaMa teatru, Bruklinskoj muzičkoj akademiji, Karnegi holu i brojnim drugim mestima širom sveta. Dobitnica je velikog broja nagrada, uključujići i 3 Obi nagrade, 5 nominacija za Tonija, Ford nagrade, kao i stipednije Gugenhajm.

 

***Konferencija za novinare biće održana 13. septembra 2012. u 12h u holu ispred sale Amerikana u Domu omladine Beograda.
Na konferenciji će učestvovati članovi trupe LaMaMa, dekan FDU Zoran Popović, red.prof FDU i osnivač Studija-Laboratorije izvođačkih umetnosti Ivana Vujić, prof. Ivan Medenica, šef katedre za teoriju i istoriju FDU i studenti FDU.

Komentari