Predstava: DECA NA INTERNETU 2

Program edukativnih pozorišnih predstava za tinejdžere, koji organizuju Dom omladine Beograda i Studio Centar.  Ulaznice su u prodaji preko Eventim mreže, veb i Fejsbuk stranice Studio Centra. Cena ulaznica u slobodnoj prodaji je 500 dinara, dok su za školske i grupne posete obezbeđeni dodatni popusti.

Nova predstava Studija Centar, koja se bavi temom zloupotrebe dece na Internetu.

 

Krajem 2012. godine Studio Centar je realizovao jednu od najuspešnijih pozorišnih predstava za mladu publiku „Deca na internetu“, koja se kroz četiri različite priče bavila zloupotrebom dece na internetu. Predstava je igrana pune tri godine i videlo ju je više od 3.000 gledalaca. 

Pet godina kasnije, odlučujemo se da napravimo novu predstavu, koja će, prateći nove tehnološke trendove obraditi istu temu ali na novi način. Kroz tri istinite priče, koje su se dogodile u poslednjih godinu dana u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, pokušaćemo da predstavimo mladoj populaciji koje su to najveće opasnosti koje vrebaju na internetu, najviše na društvenim mrežama. Pored same predstave, učesnici u predstavi, a kasnije i gledaoci, proći će kroz niz edukativnih radionica i predavanja, kako bi edukacija mladih bila što kompletnija.

Tekst i režija: Nenad Radović

Asistent režije: Nađa Marjanović

Muzika: Bogdana Kelča

Produkcija zvuka: Vladimir Pejković

 
 

Priča:  “U KANDžAMA PEDOFILA”

Stefan / Branimir (16/50)  Ljuban Marić / Antonije Petrović

Anđela (14)   Maja Marin / Nađa Stjepanović                                                   

Nina (14)    Malena Jovanović / Teodora Marković   

Brankica (15)    Nina Đorđević       

Teodora (15)    Mila Miljković / Tamara Radović            

Vera (13)    Bojana Kužet / Anastasija Mitić            

Gabrijela, Verina majka      Milica Terzić / Nađa Marjanović

Inspektorka   Dijana Belošević / Katarina Zorić

 
Tri devojčice upadaju u zamku pedesetogodišnjeg pedofila, koji putem društvenih mreža pokušava da ih zavede. Najhrabrija među njima, obratiće se za pomoć majci, koja će u saradnji sa policijom otkriti monstruma koji je deo velikog regionalnog pedofilskog klana.

 

Priča: “PLAVI KIT”

Filip (15)      Dimitrije Todorović / Marko Miljković                         

Nemac (15)     Andrej Tomin / Rastko Vranjković              

Suna (17)   Nađa Marjanović     

 

Priča o dečaku, zavisniku od internet igrica, koji biva uslovljen da započne ozloglašenu igru “Plavi kit”. Kroz pedeset zadataka, koji se stavljaju pred njega, dečak počinje da izvršava najstrašnija naređenja, kroz koja će biti potpuno slomljen – psihički i fizički. Zahvaljujući prijatelju koji u poslednjem trenutku shvata ozbiljnost situacije, dečak pre izvršenja poslednjeg zadatka (samoubistvo), uspeva da prekine igranje ove jezive igre.

 

Priča: “UNIŠTENjE”

Miona (12)   Ana Knežević / Ksenija Žugić Dacić      

Čeda, Mionin brat (10)  Andrej Tomin

Nada, Mionina drugarica (12)  Katarina Ivanović / Jovana Milak

Ivona, Mionina drugarica (12)   Maša Petrović / Anka Aćimović

Aleks, dečak (13)    Nikola Đorđević / Pavle Vilotijević     

Devojčica, koja je odbačena od strane svojih drugarica, pronalazi utehu u četovanju sa jednim svojim vršnjakom preko jedne društvene mreže. Ne sluteći, da joj taj vršnjak nije prijatelj, postaje žrtva vršnjačkog nasilja iz kojeg ne može da se izvuče.

 

Sve tri priče, govore o nepažnji mladih ljudi, kao i o nepoznavanju pravila ponašanja na internetu. Takođe, priče jasno stavljaju do znanja koliko je uloga roditelja i nastavnika važna kada je ova tema u pitanju. Predstava je namenjena svoj deci, koja su počela da koriste internet, kao i nastavnicima i roditeljima koji moraju da budu upoznati sa svim opasnostima, kako bi na vreme mogli da spreče da njihova deca budu žrtve interneta.

 

Ovom predstavom Studio Centar i Dom omladine Beograda žele da na direktan način upozore sve na opasnosti koje vrebaju na internetu, ali i da pošalje poruku, kako se na internetu zaštiti. Šaljemo jasnu poruku da svakome ovo može da se desi i da je važno reagovati odmah, kako posledice ne bi bile tragične.

 

Nakon izvođenja predstave, biće vođeni razgovori sa publikom i autorima predstave, na kojima će gostovati mnogobrojni stručnjaci iz ove oblasti.  

 

Komentari