Predstava: BUDI ČOVEK

Povodom Dana pobede nad fašizmom i Dana Evrope
Organizacija: Dramska grupa NEON DECA i Dom omladine Beograda
Režija i dramatizacija: Uroš Đurković.  Igraju: Luka Zorić (Gavrilo Glogovac) – Toma, Ivana Vuković – Sanja, Filip Hušidić – Kristijan
 
Ulaz slobodan!

Predstava ”Budi čovek” je dramska adaptacija istoimenog romana švedske autorke Grete Sundberg. Likovi iz švedskog originala su prebačeni u srpski kontekst gde funkcionišu na svoj način. Glavna tema predstave je odrastanje, stvaranje, pronalaženje, učvršćivanje stavova. Pitanja poput otuđenja, problema u porordici, (zlo)upotrebe ideologije ispričana su kroz intimne ispovesti junaka. Pokazuje se da su problemi sa kojima se suočavaju likovi predstave, iako duboko lični, problemi svih nas.
 
Greta Sundberg je popularna švedska spisateljica, koja je diplomirala dramsku pedagogiju i predavala je dramu u srednjoj školi.Objavila je više drama, radio-drama i libreta za opere, te dva romana – “She and he”, ”Budi čovek”, koje je jedino njeno delo, za sad, objavljeno na srpskom jeziku.
 
Grupa ”Neon deca” postoji kao neformalna dramska grupa od 2012. godine kada su počeli rad na istoimenom komadu.
 
Kroz predstavu ”Budi čovek” možemo da pokušamo da malo bolje i pažljivije osluškujemo jedni druge. Zavirimo u preplitanje intimnih univerzuma troje tinejdžera i pronađimo sebe u njima.

Komentari