Predstava: BORILAČKI KLUB

Program edukativnih pozorišnih predstava za tinejdžere, koji organizuju Dom omladine Beograda i Studio Centar.
Ulaznice su u prodaji na svim Ticket Vision prodajnim mestima, kao i preko veb i Fejsbuk stranice Studio Centra. Cena ulaznica u slobodnoj prodaji je 500 dinara, dok su za školske i grupne posete obezbeđeni dodatni popusti.

 

Predstava “Borilački klub” rađena je po motivima istoimenog romana Čaka Palahnjuka. Kultni film, koji je za kratko vreme proglašen jednim od najboljih filmskih ostvarenja svih vremena, bio je pokretački motiv za kreiranje predstave i povezivanje ove neverovatne priče sa današnjim odrastanjem mladih ljudi.

 

Radnja komada smeštena je na naše podneblje i prilagođena je današnjim tinejdžerima. Srednjoškolac koji je u šestoj godini usvojen, ostaje bez roditelja koji su mu ostavili veliko nasledstvo. Očajan i sam, upada u problem sa nesanicom i počinje da posećuje grupe za podršku obolelima od raka. Tu upoznaje Marlu Singer, štićenicu doma za nezbrinutu decu, još jednu lažnu osobu na pomenutim grupama, koja, opterećena smrću želi izbliza da posmatra poslednje dane života svojih vršnjaka. Međutim, kada se bude povezao sa Tajlerom Dardenom, srednjoškolac biva uvučen u podzemne borilačke klubove, koji će za kratko vreme preuzeti primat u društvu i postati glavni uzroci nasilja na fudbalskim utakmicama, političkim protestima i drugim vandalskim akcijama.  Pritisnut Tajlerovim uticajem i ophrvan borbom za samokontrolu i očuvanje svoje ličnosti, ovaj srednjoškolac podleže pritisku i uništava svoje kompletno okruženje i sopstveni život.

 

 

S obzirom na primetan porast tzv. navijačkih grupa, koje imaju za cilj podsticanje nasilja i trgovinu droge među mladima, ova priča pokazala se kao idealna za sagledavanje uzroka i posledica takvih postupaka. Mladi ljudi, još u osnovnim i srednjim školama, upadaju u zamke “navijača”, koji, organizujući ih kao mladu vojsku, vode ka izazivanju nereda, kriminalu i opštoj propasti.  Da bi bili primećeni i “nagrađeni” od strane svojih vođa, današnji klinci su spremni na dokazivanje, omamljeni željom da budu prihvaćeni i opasni. Ovom predstavom, skrećemo pažnju na sve veći problem današnjice i ukazujemo na stravične posledice, koje postojanje tih grupa ima na naše društvo.

Pozorišna predstava “Borilački klub” producirana je na moderan način i prilagođena je uzrastu tinejdžera od 15 i više godina. Dinamična je i brza, puna scenskih i svetlosnih efekata i na poseban način komunicira sa publikom.

Komentari