Performans VODA

Ulaz je slobodan!

Performans VODA koji će biti izveden na Svetski dan voda je deo predstave u nastajanju čija je istoimena premijera 22. aprila 2013. godine na Dan planete zemlje, u Domu omladine Beograda
Ideja projekta „VODA“ je zasnovana na fenomenima vode, istraživačkim materijalima o strukturi i svojstvima vode, naučnim dokazima da voda poseduje inteligenciju, svest i fotografsko pamćenje.

Kao univerzalna materija na planeti vezana za život, povezuje sve ljude bez obzira na geografske, jezičke, socijalne, političke, etničke i sve druge barijere, baš kao što i neverbalni teatar. Voda je proizvod prirode povezan sa idejom stvaranja, života. Mnoga asksiomska pitanja o vodi na koje nauka ne zna odgovor, otvaraju mogućnost za pozorišno istraživanje kroz otvoreni proces.
Sa druge strane, očuvanje i ukazivanje značaja zaštite vode i njenog kvaliteta postaje važno sada za budućnost planete i života. Rešavanje problema otpadnih voda, pomora riba, zaštite vodenih resursa i životne okoline su dugoročan proces, ali je važno da što pre svi počnemo da mislimo o tome. Smatramo da kada se o nekom problemu govori izvan konteksta uobičajenih načina aktivnosti može uticati na svest građana. Kada se pozorište posmatra iz vanpozorišnog ugla, recimo nauke, dobija se inovativna umetnička forma, te ako se kroz pozorište posmatra i aktivistički radi u oblasti ekologije može se uticati na promene mišljenja.

VODA je nekonvencijalni rad koji briše granice između koncepta, aktivizma, pozorišta i plesa. Istraživački pozorišni materijal za performans i predstavu nastao je fuzijom između ličnih priča i iskustava, dokumentarnih i naučnih materijala, ekološke svesti i zagađenosti voda i savremenog novog modela originalnosti.  (Nela Antonović)

 

SVETSKI DAN VODA
TEATAR MIMART
Performans VODA

Učesnici u projektu:
Koncept i režija: Nela Antonović
Izbor muzike, savetnica: Ivana Stefanović
Zvučni efekti uživo: Predrag Radovančević & MIMART
Kostimografija: Anđelija Marković
Scenografija: Kristina Drašković i Tamara Rakić, asistentkinja
Video/foto: Lidija Antonović i Kristina Drašković
Rekviziti: Nela Antonović & MIMART
Igraju: Anja Nikolić, Tanja Damjanovski, Ana Bastać, Đurđa Pavlović, Lidija Antonović, Nikola Vranić, Predrag Radovančević i Ivan Milenković
Naučni savtenik: Dušan Antonović, TMF-Katedra za zaštitu životne okoline
Produkcija: MIMART & Dom omladine Beograda

Komentari