LIMIT – Live art festival

Dom omladine Beograda pokreće novi festival u oblasti izvođačkih umetnosti.

LIMIT – Live art festival ima za cilj da promoviše inovativne umetnike i umetničke trupe koji svojim izrazom pomeraju granice u izvođačkim umetnostima. Izraz live art ovde nije upotrebljen kao odrednica za umetničku formu ili žanr već on ukazuje da je cilj festivala da promoviše princip permanentnog eksperimenta u umetničkim procesima i praksama.

Na prvom izdanju Limit – live art festivala koji će trajati od 25 do 27. novembra biće izvedene slovenačko-letonska predstava „Show your face“,  švajcarska „1973“ Massimo Furlan trupe, “1 siromašan i jedna 0” Badco. iz Hrvatske kao i performans „Prva pomoć“ beogradskog Ister teatra. Takođe, kao poseban program koji se realizuje u saradnji sa zagrebačkim festivalom Perforacije, biće priređena i spektaktularna „Noć perfomansa“. Tokom festivala biće i realizovana video instalacija „Sezona tišine“ mladih umetnika Daneta Komljena i Marka Salapure.

Nit koja povezuje ovogodišnji izbor predstava je svakako činjenica da se ovaj festival odigrava u kulturnom centru koji je rekonstrukcijom dobio novi život. Devedesetih godina Dom omladine se u potpunosti urušio i na izvesan način nestao sa kulturne mape Beograda i Srbije. U tom smislu, predstave ovogodišnjeg Limita tretiraju probleme i pojmove koji se vezuju za stari/novi identitet, Doma omladine ali i ne samo naše institucije već i jednog šireg društvenog konteksta. Nasleđe, rekonstrukcija, nostalgija, duša, sećanja – samo su neka od njih.

Osim predstavljanja umetnika,  cilj je da festival postane i obrazovna platforma sa namerom da ostavi trajnog traga kod mlađe publike, da obuči, da otvori teme za razmišljanje, da ponudi dijalog, pa da tako nastavi svoj “život”  i nakon kraja festivalskih dana. Zato će u pratećem programu biti organizovane i radionice najpoznatijih pozorišnih umetnika i teoretičara regiona.

Festival su podržali Grad Beograd sekreterijat za kulturu, Pro Helvecija, Alma Quattro, Latvian State Culture Capital Foundation.

Glavni program

25. novembar

20h, Velika scena
Betontanc & Umka.lv, (Slovenija/Letonija)
“Show your face”
režija: Matjaž Pograjc

22h, ispred ulaza u Dom omladine
Instalacija “Sezona tišine”
autori: Dane Komljen i Marko Salapura

26. novembar

20h, Velika scena
Massimo Furlan Company, (Švajcarska)
 “1973”
režija: Massimo Furlan
premijera

22h Ulaz u Dom omladine, Glavni hol, Hol Amerikane
“Noć performansa” (Hrvatska/Srbija)
Perforacije

27. novembar

20h, Sala Amerikana
BADco. (Hrvatska)
“1 siromašan i jedna 0”
režija: Tomislav Medak i Goran Sergej Pristaš

20h, Velika scena
Massimo Furlan Company, (Švajcarska)
 “1973”, repriza

22h, Glavni hol
Ister teatar (Srbija)
Konceptualni Akt Art: “Prva pomoć” (performans)Komentari