LIMIT Festival / Cie Raimund Hoghe: Popodne / L’Après-midi

2. LIMIT – LIVE ART FESTIVAL//22-25. novembra 2012. DOB
PREDSTAVE, INSTALACIJE, INTERVENCIJE, PERFORMANSI


Cie Raimund Hoghe: Popodne / L’Après-midi
Solo za Emanuela Egermona / Un solo pour Emanuel Egermont


Cena ulaznice: 800 din parter, 600 din balkon i 300 din za studente

 

Koncept i koreografija: Raimund Hoghe

Plesač: Emanuel Egermont

Umetnički saradnik: Luka Đakomo Šulte

Zvuk: Bente Lambreht

Muzika: Klod Debisi Prélude à l’Après-midi d’un faune, Gustav Maler Lieder

www.raimundhoghe.com

Koprodukcija: Festival Montpellier Danse 2008, Théâtre Garonne (Tuluz), Theater im Pumpenhaus (Minster)

Podrška: Centre chorégraphique national de Franche-Comté (Belfor), Ministère de la culture et de la communication (Francuska)

 

Klod  Debisi je 1894. godine  komponovao kompoziciju  „Prelidijum za popodne jednog fauna“ (Prélude à l’Après-midi d’un faune), delo   koji mnogi smatraju začetkom moderne muzike. Ovo delo je 1912.godine bila muzička podloga za legendarnu koreografiju Vaclava Nižinskog.

Vek kasnije, Raimund Hoghe producira svoju verziju na ovu temu, uz muziku Debisija i nekoliko solo pesama Gustava Malera. U predstavi  igra I plesač Emanuel Egermont, koji se pojavio i u Hogheovom projektu Boléro Variations . L’Après-midi je neverovatno solističko delo koje pripada Hogheovom ciklusu koje se bavi  istorijom klasičnog plesa. Ciklus još uključuje Sacre – The Rite of Spring (2004), Swan Lake, 4 Acts (2005) i Boléro Variation(2007).

“Pier Paolo Pasolini je pisao o bacanju tela u borbu. Te reči su me inspirisale da se popnem na binu. Druge moje inspiracije su realnost oko mene,vreme u kome živim, moja prisećanja na prošlost, ljude, slike, osećanja, snagu i lepotu muzike, ali i suočavanje sa sopstvenim telom koje, u mom slučaju, ne odgovara konvencionalnim idealima lepote. Važno je na sceni videti telo koje se ne poklapa sa normama, ne samo zbog prošlosti, već i zbog sadašnjih tokova koji usmeravaju ljude da budu objekti dizajna. Što se tiče uspeha, važno je biti sposoban za rad i da ideš svojim putem, sa uspehom ili bez njega. Ja jednostavno radim ono što moram.“ Raimund Hoghe

 

BIOGRAFIJE

Raimund Hoghe od 1980. do 1990. godine radi kao dramaturg u Tanztheater Wuppertal koreografkinje Pine Bauš. Od 1989. piše pozorišna dela namenjena brojnim igračima i glumcima. Njegove knjige su prevedene na nekoliko jezika, a svoj rad je predstavio širom Evrope, u Japanu i Australiji. Hoghe živi u Dizeldorfu. Dobitnik je nekoliko nagrada, uključujući Deutscher Produzentenpreis für Choreografie (2001), French Prix de la Critique (2006) za Swan Lake, 4 Acts (u kategoriji Najbolje inostrano delo). Kritičari časopisa Ballet-Tanz su mu 2008.godine dodelili nagradu za Igrač godine.

Pre nego što je počeo da studira savremeni ples na Angers National Choreographical Center’s School (1999), Emanuel Egermont je studirao klasični ples na Roubaix Choreographical Center (Francuska). Nakon toga je tri godine bio član grupe Karmena Vernera, koreografa, i u tom periodu živeo je u Madridu.Fasciniran korejskom kulturom, Egermont odlučuje da se preseli i kreira nekoliko dela.Kada se vratio u Francusku 2005.godine, postaje član grupe Raimunda Hoghea. Egermont paralelno radi na svojim projektima u Lilu u Francuskoj.

 

 

Komentari