IDAHO Theatre 2014.//Predstava: NEČASTIVE (Hrvatska)

Autor/izvođač: Bruno Isaković

Asistent: Pavle Heidler
Produkcija: Perforacije, u saradnji sa MCUK Scena Travno i uz podršku Art radionica Lazareti Dubrovnik
Fotografija: Darko Vaupotić
Trajanje: 40 minuta. Ulaz je slobodan, ali je zbog ograničenog broja mesta u sali neophodno da se zainteresovani posetioci prijave na mejl idahobelgrade.tickets@gmail.com.

 

NEČASTIVE su nastale tokom umetničke rezidencije Brune Isakovića i Pavla Heidlera u Art radionici Lazareti u Dubrovniku, u okviru rezidencijalnog programa Perforacija i Mreže za izvedbene umjetnosti. Ideja za NEČASTIVE rađa se iz okvira koji je postavio prethodni Isakovićev rad Zaziv, u kojem izvođač fizičkim ekspresijama, ali zapravo i mnogo širom scenskom prisutnošću koja daleko nadilazi isključivo telesni pokret, asocira na odnos svetovnog i duhovnog. Predstava NEČASTIVE u tom smislu nastavlja započeto istraživanje i dublje dotiče moguće transformacije telesnosti, čime ih oslobađa automatizma pridavanja značenja onome što smo u određenom trenutku sposobni da vidimo, prepoznamo, iskusimo. NEČASTIVE preispituju odnos sa publikom kroz feedback loop koji značajno uslovljava transformacije tela izvođača, a Isaković u ovoj novoj verziji svoje predstave nadilazi klasičnu scensku postavku i postavlja svoje telo u sredinu gledališta, otvarajući time nove aspekte skulpturalnosti izvođenja odnosno mogućnosti komunikacije s publikom.

Predstava Nečastive nakon izvođenja u Koreji, Japanu, SAD-u i Grčkoj nastavlja svoju međunarodnu turneju u SAD u julu u Njujorku, Čikagu, Vašingtonu, Los Anđelesu i San Francisku, kao i u Brazilu i Australiji krajem ove i početkom sledeće godine.

BRUNO ISAKOVIĆ je rođen u Zagrebu, a diplomirao je savremeni ples u Amsterdamu. U Zagrebu je član Studija za suvremeni ples, sarađuje sa brojnim koreografima, a redovno samostalno postavlja koreografije i moderira plesne radionice.

************************

Pod sloganom Kultura i umetnost u borbi za jednakost, u saradnji sa partnerskim organizacijama, institucijama kulture iz Srbije i regiona, organizacija IDAHO Belgrade ove godine obeležava Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije nizom kulturnih dešavanja – filmovi, izložbe, pozorište, muzika i tribine. Upravo tim povodom IDAHO Belgrade u saradnji sa Queer Zagrebom u Beograd dovodi jednu od najuspešnijih skorijih hrvatskih plesnih predstava, poslednji koregrafski komad mladog i prespektivnog koreografa i igrača Bruna Isakovića – NEČASTIVE (Denuded). Celokupni program, koji možete progledati na sajtu idahobelgrade.org, planiran za mesec maj je usled poplava i tragičnih događaja koji su pogodili celi region odložen i održava se tokom juna na različitim lokacijama u Beogradu kao i na društvenim mrežama kroz kampanju podrške #ZAjednakost

 

Komentari