BISERI IZ UPRAVNIČKIH FIOKA: “Casa Novak”

Autor: Tamara Bijelić, dramaturškinja // Režija: Stevan Bodroža
Uloge: Bane Vidaković, Marija Opsenica, Ivana Kanjevac, Ana Stefanović i Milena Živanović.
ULAZ JE BESPLATAN!

Organizacija: UK Parobord i DOB

Ustanova kulture gradske opštine Stari grad “Parobrod” je pokrenula ciklus javnih čitanja neizvedenih dramskih tekstova pod zanimljivim i provokativnim nazivom “Biseri iz upravničkih fioka”. Donekle zaboravljena veština po svom kvalitetu ni malo ne zaostaje za pozorišnim predstavama. Čitanja realizuju mladi glumci, reditelji, kostimografi, scenaristi, i time im se pruža šansa koju možda neki od njih nisu još dobili na pozorišnoj sceni.

“CASA NOVAK”
S jedne strane, moglo bi se reći da je u pitanju feministička anitutopija predstavljena kroz šizofrenu situaciju u kojoj se žene danas nalaze. Pritisak uzrokovan imperativom emancipacije izlaska iz muškarčeve senke koji im civilizacija i tokovi društva serviraju,  zapravo je kao nekakav super ego društva koji stavlja te zahteve pred žene, dok podela na rodne uloge, podsvest društva i njegovo koltektivno nesvesno i dalje ostaju isti – polovi se podižu po određenim zacrtanim pravilima, žene se vaspitavaju da i dalje traže dominantnog muškarca i zaštitu, dok se istovremeno od njih očekuje da prevaziđu tu potrebu i osamostale se, što ih stavlja u jednu frustrirajuću, paradoksalnu i kontradiktornu poziciju, pogotovo kada su zaljubljene u muškarca koji je neka vrsta precvalog Petra Pana.
Ovo je istovremeno i komedija koja progovara o starosti jednog Petra Pana, o jeseni jednog večnog dečaka koji u trenutku kada starost zakuca na vrata, zbog nespermnosti da zbilja odraste, postaje karikaturalan, tužno smešan, histeričan, ali i dalje neko ko svojim postupcima i ponašanjem  povređuje sve oko sebe.

Komentari