48Bitef14//Predstava “A gde je revolucija, stoko?”

Montažstroj, Zagreb, Hrvatska
Autor i reditelj: Borut Šeparović

Muzičko-pozorišni performans A gde je revolucija, stoko? tematizuje savremenu komodifikaciju društvenog bunta koji je iznedrio kultni r’n’r’ album „Paket aranžman“ sa početka osamdesetih. Predstava istražuje može li pop-muzika postati oruđe direktnog podsticanja na društvene promene.

Kroz elektronske i plesne ritmove performans na politički nekorektan način i bez nostalgije za prošlošću progovara o našoj društvenoj stvarnosti. Mogu li u društvu u kojem je osnovna vrednost novac, ljudi prepoznati zajedničke interese za koje se vredi boriti? Može li muzika, u društvu gde se rasplamsava fašizam, pokrenuti borbu protiv nepravde? Jesu li lažna sva ta obećanja koja umetnost daje?

Predstava „55+“ zagrebačkog teatra „Montažstroj“ na prošlogodišnjem Bitefu dobila je Specijalnu nagradu.

20. i 21. septembar, 20:00 (trajanje: 1 sat i 30 minuta)

jezik: hrvatski / prevod: engleski

CENA ULAZNICE: 2000 dinara

http://festival.bitef.rs/48bitef14-4/

 

Ovogodišnji, 48. po redu Bitef festival održaće se u Beogradu i Novom Sadu od 20. do 30. septembra. Celokupna selekcija ovogodišnjeg Bitefa posvećena je godišnjici Prvog svetskog rata,  ali ne komemorativno niti svečarski, već pokušava da joj pristupi analitički, tretirajući je kao fenomen koji je označio početak političkog  restruktuiranja Evrope. Prvi svetski rat, koji je tehnički započeo pucnjima Gavrila Principa na nadvojvodu Franca Ferdinanda, predstavlja, zapravo, početak dugotrajnih političkih procesa koji su čvrsto definisali sliku Evrope u čitavom dvadesetom veku, i sa posledicama koje traju  i danas. U tom smislu, selekcija ovogodišnjeg Bitefa predstavlja svojevrsni hod kroz političku i društvenu istoriju XX veka  iz “postistorijske” perspektive XXI veka, u skladu sa dominantnim trendovima propitivanja ovog jubileja koji u savremenoj istorijskoj nauci predstavlja predmet velikog sporenja ali i nasleđe pogodno za političko podkusurivanje i raspomamljivanje nacionalističke mitomanije.

 

 

Komentari