19. Festival koreografskih minijatura//Premijera plesne predstave MESTO ZA NAS

19. Festival koreografskih minijatura biće održan od 5. do 13. juna 2015. godine u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije u cilju promovisanja koreografskog stvaralaštva u oblasti savremene umetničke igre.

Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, ova manifestacija značajna za plesnu scenu Srbije ponudiće publici takmičarski i revijalni program na scenama Narodnog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Doma omladine Beograda i Ustanove kulture Vuk Karadžić

U okviru takmičarskog dela, 5. i 6. juna na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta u Beogradu, predstaviće se koreografi i igrači iz zemlje i inostranstva sa njihovim premijerno izvedenim desetominutnim koreografijama, a stručna i šira javnost imati prilike da upozna aktuelne i nastupajuće trendove u oblasti umetničke igre.
 
Stručni međunarodni žiri će odabrati finaliste koji će se takmičiti za tri glavne festivalske nagrade kao i za plaketu Aleksandar Izrailovski za najupečatljiviji segment koreografske minijature. Po odluci žirija kritike biće dodeljena i nagrada kritike a tu je i nagrada publike za one takmičare koji poberu najveće simpatije i dobiju najveći aplauz. Udruženje baletskih umetnika Srbije dodeljuje nagradu Ohrabrenje koja predstavlja deo programa podrške domaćim stvaraocima i podrazumeva produkciju premijerne celovečernje predstave.
 
Po prvi put u okviru festivala biće prikazano čak pet plesnih premijera na više beogradskih scena u koreografiji nagrađivanih umetnika prethodnih festivalskih izdanja. U Narodnom pozorištu 7. juna će svoju predstavu Hai (Boja sive) izvesti prošlogodišnji nosioci prve nagrade, Maiko Hasegava i Mamoru Sakata (Japan). Iste večeri će se predstaviti i trupa MASA dens iz Hrvatske, laureati FKM-a i pobednici alžirskog festivala savremene igre 2014, sa predstavom pod nazivom Ti.
 
Nosioci nagrade Ohrabrenje 2013, Miloš Kecman i Milan Bačkulja, izvešće premijerno svoj komad Mesto za nas  9.juna u Domu omladine Beograda. Naš mladi umetnik Saša Pavić koji stvara u Nemačkoj, nagrađen Ohrabrenjem 2014, prvi put će se predstaviti beogradskoj publici 11.juna u Jugoslovenskom dramskom pozorištu sa celovečernjim predstavom Grounding Soil (Prizemljenje zemljišta) u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije.
 
Na završnoj večeri festivala, 13.juna na sceni Ustanove kulture Vuk Karadžić, odigraće se predstava Search of the invisible (Istraživanje nevidljivog) u kojoj će nastupati igrači beogradske plesne scene, a u koreografiji  Portugalca Rikarda Freirea kome su prošle godine posetioci festivala dodelili nagradu publike.
 
Prateći program festivala će imati i ove godine ozbiljan osvrt na jednu od gorućih tema iz oblasti umetičke igre  – plesnu i baletsku kritiku. Obeležavanjem 60 godina profesionalnog rada Milice Zajcev, kritičarke umetničke igre i publiciste, 28.maja započeće seminar koji čine niz predavanja, razgovora i radionica sa stručnjacima pod  zajedničkim nazivom Kritičke prakse u oblasti umetničke igre 2.
 
U okviru pratećeg programa, biće organizovana i edukativana plesna radionica koju će voditi Maćej Kuzminski, igrač i koreograf iz Poljske, poznat širom Evrope.

O PREDSTAVI
Plesna predstava “Mesto za nas” je svojevrsni poziv da zaronimo u svoje dubine te da se potom osvrnemo oko sebe, jer je to jedini način da razumemo svet koji nam nije uvek naklonjen… Tema različitosti u našem društvu je večito sklizak teren, mnogostruko proučavana i opevana, ali moguće je da nikada neće biti do kraja spoznata. Ovo je pokušaj da se publici kroz ples približi položaj pojedinaca kao predstavnika raznovrsnih grupa koje, iz ovog ili onog razloga, bivaju nepravedno odgurnute u stranu. Duboko lične priče se prepliću u zajedničkom traganju za onim trenutkom koji donosi mir i spokoj. Sedmoro igrača kroz tok predstave teže ka tome da pronađu svoje mesto u nepreglednoj dolini mogućnosti koje mogu da prepoznaju samo oni koji otvore oči i, pre svega, koji su spremni da vide. Koreografi crpe inspiraciju iz svog okruženja koje je sklono netrpeljivosti i diskriminaciji svake vrste. Vreme je da se zapitamo kolika je naša uloga u svemu tome i šta možemo da učinimo da, namesto odbacivanja i osude, prigrlimo ovaj svet onakav kakav nam je dat- sa svim njegovim nijansama. Kucnuo je čas da se izdignemo i napustimo ukalupljene pravce, pa da zajedno zaplešemo ka nekim visinama koje će nas, tek tada, učiniti istinski vrednim ljudima. Moj, tvoj, naš položaj zavisi od moje, tvoje i naše spremnosti da poletimo. Došlo je doba da prave vrline progovore… neka ovoga puta to bude kroz ples.
 
O KOREOGRAFIMA
Miloš Kecman i Milan Bačkulja su mladi koreografi dobitnici nagrade Ohrabrenje na Festivalu koreografskih minijatura 2013. godine za minijaturu “Devojka se suncu protivila” zajedno sa Milicom Jević. Nakon toga nastaje plesna predstava “Raskršće” od istih autora, premijerno izvededna na BELEF festivalu 2013 godine u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije. Sledeće godine imala je svoje značajno izvođenje na zatvaranju Festivala koreografskih minijatura na maloj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Predstava je otvorila filmski festival SOFEST, a igrana je i na drugim scenama širom zemlje.
 
Miloš Kecman je stalni član i solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu od 2004 godine. Prosao je kroz celokupan repertoar i ostvario se u mnogim ulogama klasičnog i savremenog repertoara. Zavrsio je baletsku školu “Lujo Davičo”, pohadjao mnogobrojne seminare iz oblasti klasične i savremene igre. Dobitnik nagrade “Dimitrije Parlić” 2010 god, zajedno sa ostalim igračima predstave “Sechs Tanze”. Radio je sa čuvenim koreografima kao sto su Jiri Kiliyan, Marie Claude Pietragala , Paul Lightfoot, Staša Zurovac, Renato Zanela kao i sa domacim autorima V. Logunov , Z. Markovic, L.Pilipenko… Gostovao je u produkcijama BITEF Dance Company sa predstavom “Otelo” i Madlenianum Opera i Teatar u predstavama “Severna Bajka” I “Wolfgang Amade”. Sa baletom Narodnog pozorišta gostovao u Evropi, Južnoj Americi  i Africi.
 
Milan Bačkulja je stalni član Ansambla KOLO iz Beograda od 2004.  godine gde je prošao kroz celokupan igrački i pevački repertoar. Pohađao je,  a i držao mnoge seminare iz oblasti folklorne igre u zemlji i inostranstvu (Belgija, Japan). U mnogobrojna gostovanja spadaju ona u SAD, Kanadi, Japanu, Kini, Nemačkoj, Austriji, Belgiji i dr. Svoje srednjoškolsko obrazovanje stekao na Novom Zelandu, a ostatak školovanja na Beogradskom Univerzitetu.

Koncept, koreografija, izbor muzike i kostimi: Milan Bačkulja i Miloš Kecman
Asistent koreografa: Ana Ivančević
Autor teksta: Sandra Nešović
Svetlo: Dejan Tašin
Obrada zvuka: Marko Đukić
Igrači: Milica Miladinović, Tijana Šebez, Nelka Lazović, Čedomir Radonjić, Anđelka Petrović, Miloš Kecman i Milan Bačkulja
 
Podrška u realizaciji:
Festival koreografskih minijatura
Kompanija Capital Australis d.o.o.
Škola baleta TUTU  
Dom omladine Beograda   
               
 
ULAZ NA PREDSTAVU JE BESPLATAN!

Komentari