Počeo 60. KRATKI METAR!

Sinoć je počeo jubilarni 60. Kratki metar. Posle projekcije filma – Malj iz 1977, Aleksandra Ilića (najnagrađivanijeg domaćeg kratkometražnog filma), i nastupa presimpatičnog dečjeg hora Beogradski glas, proslavljeni jugoslovenski i hrvatski reditelj Lordan Zafranović, inače član ovogodišnjeg Žirija, dodelio je Želimiru Žilniku Nagradu za životno delo. Uz prijateljski zagrljaj Lordan i Žilnik su na spontan i duhovit način zabavili publiku sa par dosetki iz zajedničke prošlosti.

Prikazan je Žilnikov film Pioniri maleni a zatim je na scenu izašla jedna od protagonistkinja filma Piroška Čapko, koju nakon 40 godina i slučajnog susreta sa Žilnikom, imamo priliku da vidimo kao glavnog lika u filmu Pirika na filmu koji je večeras imao premijeru. Žilnik je pred projekciju proglasio Festival otvorenim i izjavio da mu je posebno drago što dobija ovakvu nagradu od Festivala za koji je od rane mladosti izuzetno vezan i profesionalno i emotivno.

Piroška Čapko je prokomentarisala rediteljevu opasku o njihovim godinama i poručila nam: “Niko nikada nije star”.

Do 6. aprila jubilarni Kratki metar održava se u dvoranama Doma omladine Beograda i Dvorani kulturnog centra kao i novobeogradskoj “Fontani”, pod sloganom Riset (Reset).

U takmičarskom programu, jednog od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu, a najstarijeg u Srbiji, učestvuje 35 domaćih filmova i 48 filmova iz inostranstva.

Selektori ovogodišnjeg Festivala su Aleksandra Milovanović, Vladimir Petrović i Vladan Petković, dok je umetnički direktor, reditelj Janko Baljak.

Komentari