PLAN B ili 6 razloga da provedete 4 dana u bioskopu Doma omladine Beograda

Na pitanje kakvu reakciju očekuje kada publika izađe iz sale pošto je pogledala njegovo najnovije delo, jedan od najpoznatijih dramskih pisaca Bertolt Breht, kratko je odgovorio: “Očekujem da podignu revoluciju”.

PLAN B, festival subverzivnog filma koji se u Domu omladine Beograda održava od 25. do 28. maja 2017, ne stavlja tako velika očekivanja pred svoju publiku. Ali ni publika ne bi trebalo da očekuje da će iz bioskopa izaći ista kakva je bila kada je u njega ulazila.

Subverzivni film uznemiruje, obespokojava, prevrće na glavu, udara pravo u stomak. Svet koji predstavlja nije obavezno sumoran i bez nade. Ali je vrsta pogleda na taj svet ono što niko ne očekuje.

Ipak, subverzivni film i dalje je film: sa napetim pričama, uzbudljivim zapletima, zanimljivim junacima. To što će promeniti način kako doživljavamo svet oko sebe, ne znači da u njemu ne možemo da uživamo.

Dom omladine Beograda vam ove godine, drugi put po redi, nudi PLAN B. Filmovi o temama o kojima ili znamo sve ili nas preterano ne zanimaju, ili i jedno i drugo. Ali filmovi koje ne želite da propustite.

Svih 6 ovogodišnjih filmova pričaju priče sa kojima se lako identifikujemo. Kako dobronamerna osoba, tvrdokorno apolitična, završava kao ubitačni šraf u mašini partije zla? (“Ovo je naša zemlja”, četvrtak 25. maj). Kako vlasnici velikih preduzeća od nas prave najobičnije robove? (“Hvala gazda”, petak 26. maj). Šta nam govore ruinirani hoteli, vojna odmarališta, spomenici iz perioda socijalističke Jugoslavije o našem sadašnjem životu? (“Betonski spavači”, petak i subota, 26. i 27. maj). Kako izgleda istinsko upoznavanje svog deteta koje nije samo pobeglo od kuće, nego je otišlo da se bori za Islamsku državu? (“Put za Istanbul”, subota, 27. maj). I za kraj, priča o čoveku koji je sve ovo u čemu se danas nalazimo objasnio – “Mladi Karl Marks”, nedelja, 28. maj.

Pored filmskih projekcija, pozivamo vas i na dve tribine, ne samo kao publiku, već i kao učesnike u razgovoru. Sa autorima “Betonskih spavača”, 27. maja od 16 časova, razgovaramo o nastajanju i životu ovog serijala, zavirićemo u susrete „iza kulisa“ i u život arhitekture koja je napuštena ali nije zaboravljena.U nedelju, 28. maja od 16 časova govorimo o Paradi ponosa, koja je podella srpsko društvo, političku scenu, ali i gej zajednicu, toliko da danas imamo dve gej parade u Beogradu. Pošto smo se (skoro) svi dogovorili da nam je parada ponosa potrebna, na tribini “Kakav ponos?”, u saradnji sa organizacijom Loud & Queer, pokušaćemo da odgovorimo na pitanje šta nam je činiti.

 

Dobrodošli na PLAN B!

 

Marko Popović,

urednik filmskog programa Doma omladine Beograda

 

Komentari