Pet premijera na Festivalu “Film and Chips” u deset gradova Srbije

British Council i Dom omladine Beograda predstavljaju program prvog izdanja festivala novog britanskog filma Film and Chips. Od 16. do 18. januara 2015, istovremeno u deset gradova Srbije (Beograd, Kragujevac, Pančevo, Čačak, Vrnjačka Banja, Subotica, Kikinda, Zrenjanin, Vršac i Valjevo) biće prikazano pet premijernih filmova najnovije britanske produkcije.

Britanska kinematografija, našoj publici jedna od omiljenih, tokom proteklih godina promovisala je čitavu novu generaciju autora koji svojim ostvarenjima privlače sve više pažnje. Cilj festivala ”Film and Chips” je da ova nova imena predstavi što većem broju ljubitelja sedme umetnosti, što je i osnovni razlog za koncept prikazivanja celog repertoara na više mesta istovremeno. Na ovaj način, takođe, želja je da se doprinese poboljšanju distibucije umetničkih filmova u Srbiji i pre digitalizacije većeg broja bioskopskih sala.

 

Program festivala


Festival će otvoriti jedno od najvećih iznenađenja prošle godine – film X+Y Morgana Matjusa koji je prikazan na Londonskom filmskom festivalu ove jeseni. Kritika je u ovoj smešno gorkoj priči o odrastanju posebno isticala snažnu kreaciju mladog Ase Baterfilda koji je nominovan za sve važnije britanske glumačke nagrade.

 

Naša publika će imati priliku da vidi i jedan od najuspešnijih britanskih filmova u prethodnom periodu – „Ponos” reditelja Metjua Varkusa. Nakon nagrade u Kanu i nominacije za američki Zlatni globus, ova komedija nedavno je proglašena i za najbolji britanski nezavisni film i predstavlja neku vrstu ostrvskog pandana Dragojevićeve „Parade“. Komedija u tradiciji filmova kao što su “The Full Monty” ili “Billiy Elliot” zasnovana je na istinitom događaju kada su LGBT aktivisti daleke 1984. godine pomogli štrajk rudara protiv vlade Margaret Tačer.

 

Na programu će biti i dokumentarni film “Bezbroj mogućnosti”, retke lepote i snažne osećajnosti, jedan od najboljih filmova prošle godine. Autori prate Edvina Kolinsa, frontmena popularne grupe iz 80-tih Orange Juice, nakon pretprljenog moždanog udara u pokušajima da povrati svoj život. Kritičar Gardijana je film nazvao “iskustvom koje je podjednako zastrašujuće kao i duboko” i dao mu najvišu moguću ocenu.

 

Publika u deset gradova širom Srbije imaće priliku da pogleda i film “Ti (mi) ja” Maksa Sobola. Reč je neverovatnoj ljubavnoj priči između muškarca serijskog ubice i žene samoubice. Film koji uspeva da bude istovremeno duboko uznemirujući, urnebesno smešan i istinski dirljiv, od strane kritike prepoznat je kao jedan od najoriginalnijih rediteljskih debija poslednjih godina.

 

Poslednji film koji će biti prikazan na prvom izdanju festivala „Film and Chips“, biće “Lilting”, u režiji Hong Khaoua. Ovo je jedan od najubedljivijih debija poslednjih godina u britanskoj kinematografiji koji je svoju premijeru imao na Sandens festivalu, da bi odmah nakon toga bio uvršten i u program Berlinskog festivala. Reč je o uzbudljivoj i delikatnoj priča o odnosu majke iznenada preminulog mladića i njegovog ljubavnika, koje kulturološki odvaja baš sve, pa čak i jezik kojim govore.

 

Na programu će se naći i osam kratkometražnih filmova iz takmičarske selekcije za čuvene BAFTA nagrade. Među njima je i animirani Sleeping With the Fishes u čiju produkciju je bio uključen i mladi beogradski dizajner zvuka Nikola Medić.

 

Pored projekcija predviđen je i obrazovani program za profesionalce, koji realizuje Filmska asocijacija Srbije. Pokrovitelj festivala ”Film and Chips” je Britanska ambasada u Beogradu.

 

Lokacije festivala:

Beograd                       Dom omladine Beograda
Kragujevac                   Studentski kulturni centar
Pančevo                       Kulturni centar Pančevo
Čačak                           Dom kulture Čačak
Vrnjačka Banja             Kulturni centar Vrnjačka Banja
Subotica                      Otvoreni univerzitet
Kikinda                        Kulturni centar Kikinda
Zrenjanin                     Kulturni centar Zrenjanina
Vršac                           Kulturni centar Vršac
Valjevo                         Centar za kulturu Valjevo

 

Više informacija o festivalu i detaljan program dostupni su na www.britishcouncil.rs/FilmAndChips i www.domomladine.org/filmovi/festival-novog-britanskog-filma-film-and-chips/


#FilmAndChips

Komentari