Paneli CGA na 71. Martovskom festivalu Панели CGA на 71. Мартовском фестивалу

U okviru pratećeg programa 71. Martovskog festivala, biće održana dva panela namenjena svim zainteresovanim profesionalcima, studentima i publici. Panel o ulozi lokacija u stvaranju filmskog identiteta zakazan je za 30. mart od 11 časova, dok će Panel o novim alatima u filmskom pripovedanju biti održan istog dana od 13 časova. Program se održava u holu sale Amerikana Doma omladine Beograda, a ulaz je slobodan.

FILMOVANJE: Panel o ulozi lokacija u stvaranju filmskog identiteta

30.3.2024. 11:00 / Dom omladine Beograda

Panelisti: Jelena Mirković, scenograf; Miljan Gogić, menadžer lokacija; Nikola Milićević, 3D artista

Moderator: Milica Božanić, izvršni direktor SFA

Diskusija će obuhvatiti različita profesionalna stanovišta o ulozi lokacija u filmskom pripovedanju. Panelisti će dati svoje viđenje lokacije od pisanja scenarija i kreiranja vizuelnog identiteta, do potrage za fizičkim lokacijama kako bi oslikali svet u kome se razvijaju likovi i upotpunila atmosfera filma. Gde se susreću inspiracija, rediteljska vizija i logistika, i kako uspostaviti uspešan balans kada su različite filmske forme u pitanju?

Diskusija će se osvrnuti i na arhitektonsko nasleđe Beograda, njegovu ulogu u domaćim filmovima, ali i kao jedan od atraktivnih razloga za snimanje međunarodnih filmskih projekata u našoj zemlji. Naposletku, razgovaraćemo i o lokacijama kao inspiraciji za razvoj koncepata u kreiranju izmišljenih virtualnih svetova. Panel će biti propraćen insertima i materijalima sa projekata na kojima su radili učesnici diskusije.

Biografije učesnika

Miljan Gogić, menadžer lokacija, producent i osnivač produkcijske kuće GM Locations & Scouting. Diplomirao menadžment produkcije u medijima na Akademiji umetnosti u Beogradu. Radio kao direktor filma “Usta puna zemlje”, kao pridruženi producent filmova “Subspecies V”, “Dracula”, “Escape from the Castle of Itter”. Na poziciji menadžera lokacija učestvovao je u produkciji filmova i serija: “The Ledge”, “My Son Hunter”, “Ruski konzul”, “Vreme zla”, “Beležnica profesora Miškovica” itd.

Nikola Milićević je glavni 3D artista u Ebb Software, studiju za razvoj video igara, poznatom kao kreatora horor avanture Scorn. Nikola je po profesiji arhitekta sa bogatim znanjem brojnih 2D i 3D softvera, ali i veliki poznavalac tradicionalnog slikarstva i vajarstva. U industriji video igara je aktivan preko osam godina, a nedavno i predavac na World building radionici u okviru Unreal Fellowship-a.

Jelena Mirković, rođena 1977. u Beogradu. Posle završene Muzičke gimnazije Josip Slavenski, završava master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2001. godine. Od kada je na završnoj godini studija počela da radi na filmovima stranih produkcija, do danas, autor je brojnih scenografija za televiziju, film, reklame, događaje. Neki od aktuelnih projekata na kojima je radila su film “Heroji Halijarda”, TV serije “Vazdušni most”, “Azbuka našeg života”, “Kafana na Balkanu”, TV emisije 150 min i Lagalica za TV Prva.

 

INOVACIJE U FILMU: Panel o novim alatima u filmskom pripovedanju

30.3.2024. 13:00 / Dom omladine Beograda

Panelisti: Nikola Šoškić, Ivana Lazarević, Zoltan Savin, Nikola Silić

Moderator: Miljana Jovović, direktor

Diskusija o novim alatima u digitalnom filmskom pripovedanju, posebno u formatu kratkog animiranog 3D filma. Ovi alati se koriste za preprodukciju ili produkciju, a znatno pojednostavljuju i ubrzavaju procese izrade 3D sadržaja. Panel će pratiti odabrani primeri projekata koji ilustruju temu diskusije.

Biografije učesnika

Nikola Šoškić je filmski reditelj, suosnivač YouTube kanala Filmofil i više od šest godina je radio kao predavač u filmskoj školi Fokus u Beogradu. Trenutno je apsolvent na departmanu za Digitalne umetnosti pri Fakultetu za medije i komunikacije (FMK) u Beogradu. Budući da je kao dete obožavao da igra video igre, svoja znanja iz sveta filma proširio je i na gejming, a od 2019. godine je aktivan u industriji razvoja video igara. Godine 2022. osnovao je Shosha Games, studio u kojem radi kao menadžer, programer i gejm dizajner. Od 2023. drži predavanja na programu Unreal Fellowship: Storytelling.

Ivana Lazarević je rođena u Beogradu 1988. godine. Završila je Srednju školu za Dizajn i Fakultet Primenjenih Umetnosti (Kostim). Suosnivač je udruženja Klasa i preko 5 godina je bila prisutna kao dizajner obuće i likovni umetnik. Od 2018. godine svoje delovanje usmerava na digitalne medije/VFX i kao 3D artist radi na brojnim reklamama i filmskim projektima. Interesovanja joj gravitiraju ka realtime alatima.

Zoltan Savin je rođen 30.09.1977. godine u Vršcu. Osnovne studije završio je na novosadskoj Akademiji umetnosti, odsek Kamera, gde je kasnije stekao i zvanje Master audio-vizuelnih umetnosti. Trenutno privodi kraju doktorske studije. Pored srpskog, govori mađarski i engleski jezik. Trenutno živi i radi u Novom Sadu, direktor fotografije na Radio-televizije Vojvodine. Direktor fotografije – dugometražni igrani filmovi „Jenga čudna igra“, „Peščane plaže marsa“, „Porno priča“, „Zaljubljena Ana, gospodin zaborav i mama“, „Ako kiša ne padne“, „Penal i seksuakni život Ane Đ“, „Manja“. Direktor fotografije –  TV Serije: igrana serija „Pundravci“ – dve sezone – 20 epizoda, dokumentarni serijal „Talentinci“ – 10 epizoda, serija „Praznična trilogija“ – 3 epizode, serija „Pomeri se s mesta“ – 24 epizode, serija „Nek ide život“ – 44 epizode, serija „Neki bolji ljudi“ – 66 epizoda. U saradnji sa svojim timom kreator je i realizator vizuelnog koncepta emisija „Gruvanje“(2011-2016), „Ritam Exita“ (2011-2016), „Na dva mora“(studijski deo, 2016. god.)

Nikola Silić je „Jack of all trade, master of none“ scenarista, reditelj, 2D/3D generalist sa preko 20 godina iskustva u filmskoj, tv a od skora i u AI i virtualnoj produkciji. Producent i scenarista video segmenata u emisiji Veče sa Ivanom Ivanovićem. Završio je TTP (Train The Professionals) kurs za Unreal Engine u Crater Training Center. Jedan od Fellow-a prve generacije Epic Unreal Fellowship: Storytelling u Novom Sadu. Tvorac veb serije Elita, fan animacije „Rick & Morty in Serbia“.

Miljana Jovović je diplomirala arhitekturu, ali je strast prema kreativnim procesima usmerila ka industriji kompjuterske animacije i vizuelnih efekata na filmu. Tokom višegodišnjeg producentskog iskustva u ovoj oblasti, 2012. Miljana staje na čelo Crater Training Centra, jedne od najvećih škola kompjuterske animacije u regionu. U 2023. okuplja tim za podršku biznisima u razvoju talenata i zajednice, pod nazivom Materriya. Ona je i suosnivač konferencje kompjuterske grafike CGA Belgrade, čija je misija da poveže internacinalnu i srpsku zajednicu u polju kompjuterske grafike radi edukacije i poslovne saradnje.

**************************************

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 26 do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent  događaja.

Komentari