OTVOREN IT KUTAK u Domu omladine Beograda

U Domu omladine Beograda danas je otvoren IT kutak (test faza), kojim ovaj centar kulture i obrazovanja otvara mladima Beograda i Srbije još jednu mogućnost za učenje, usavršavanje i razvijanje kreativnosti. IT kutak otvorili su Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija; Stiven Stark, ataše za medije Ambasade SAD u Srbiji i Marko Stojanović, v.d. direktora Doma omladine Beograda. Otvaranju su prisustvovali predstavnici medija, omladinskih organizacija, fakulteta i naučnih institucija.

 

Početna realizacija projekta je finansirana iz sopstvenih sredstava Doma omladine Beograda i uz pomoć Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Telekoma Srbija. Projekat je podržan i donacijom od strane američkog naroda, odnosno Ambasade SAD u Beogradu, te donacijom firme Macola.

 

 

Marko Stojanović je rekao da je ideja o otvaranju IT kutka nastala prošlog leta u dogovoru sa zaposlenima u Domu omladine Beograda, kojima se zahvalio na angažmanu u realizaciji ovog projekta i istakao: „Zahvaljujem se našim partnerima koji su pomogli realizaciju IT kutka – Ambasadi SAD,  Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kao i kompaniji Macola, koja je između ostalog obezbedila postavku mini Mek muzeja.“ Stojanović je istakao da je tokom proteklih nekoliko meseci Dom omladine intenzivirao besplatne obrazovne programe: „Pokušavamo da pomognemo mladima kroz organizaciju vannastavnih aktivnosti. Neki programi su započeti još tokom novembra, nastavljeni na Raspustu za Dž i tokom februara, a ovo je njihova nadogradnja. Prvi kurs u IT kutku biće održan početkom marta, pa pozivam mlade da se prijave putem sajta Doma omladine za ovu i ostale radionice koje ćemo organizovati u narednom periodu.“

 

 

Tatjana Matić je naglasila da je otvaranje IT kutka za nju dvostruko zadovoljstvo – i profesionalno, kao zaposlene u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, ali i privatno,  jer  je odrastala u Beogradu i provodila dosta vremena u Domu omladine Beograda : „Drago mi je da Dom omladine razume vreme u kom živimo i da okreće mlade pravim vrednostima. Bitno je napomenuti da je korišćenje Interneta tehnologija u kojoj ne zaostajemo za ostalim zemljama – istraživanja su pokazala da 65% osnovaca i 80% srednjoškolaca u Srbiji koristi Internet, bilo na računarima ili na mobilnim telefonima. Zahvaljujem se prijateljima iz Ambasade SAD koji su nam pomogli u otvaranju ovog kutka. Na nama je da učinimo sve da bude što više ovakvih kutaka, jer je to i jedan od načina na koje bi mladi brže i lakše dolazili do zaposlenja.“

 

 

Stiven Stark je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje ovom događaju i rekao: „Napravili smo ovaj potez sa namerom da okupimo osnovce i srednjoškolce u jednom IT kutku, u kojem će sticati nova znanja. Nadam se da će otvoriti vrata mladima u oblasti internet tehnologija, kao i da će doći do saradnje sa brojnim omladinskim organizacijama, školama i drugim obrazovnim institucijama. U SAD je sve veći broj ovakvih kutaka, te imamo u planu da dovedemo IT stručnjake iz SAD kako bi razmenili  iskustva sa mladima iz Srbije. Nadam se da će IT kutak biti povezan sa Američkim kutkom, koji se nalazi u Domu omladine Beograda. Otvaranje ovog kutka je početna faza, očekujemo još moderne opreme, kao i raznolike programe. Takođe, nadam se da će ovaj potez omogućiti mladima da pokrenu novi biznis.“

 

 

Šta je IT kutak?

 

IT kutak nalazi se u holu ispred sale Amerikana Doma omladine Beograda, a osmišljen je kao omladinski edukativni centar, namenjen prevashodno srednjoškolcima i studentima, uzrasta od 14 do 25+ godina. Opremljen je najsavremenijim Epl Mekintoš (Apple Mecintosh) kompjuterima koji mogu da rade na vodećim platformama Mek OS (Mac OS), Vindous (Windows), Linuks (Linux) i Android. Planirana je nabavka još kompjutera, 3D štampača i 3D skenera, kao i materijala za robotiku. Funkcionisaće kao prostor u kojem se odvijaju isključivo obrazovne aktivnosti i gde će mladi moći da pokrenu svoje startap (Start Up) projekte od kojih će neki, možda prerasti i u preduzeća. IT kutak neće raditi kao igraonica ili internet kafe.

 

 

Šta će se događati u IT kutku?

 

Pre svega besplatne radionice, kursevi, seminari za srednjoškoce i studente kroz vršnjačku edukaciju i mentorstvo studenata, asistenata i profesora, ali i profesionalaca i stručnjaka koji su već u poslu. Dogovori sa pojedinim institucijama su već došli u fazu potpisivanja ugovora.

 

Prva besplatna radionica u IT kutku Doma omladine Beograda biće održana od 7. do 12. marta 2014. Predavač će biti Milan Adamov, Epl sertifikovani predavač (firma 4D), a radionica će se baviti osnovama Epl Mek OS (Apple Mac OS) operativnog sistema. S obzirom da su kod nas većinski zastupljeni računari sa Vindous (Windows) operativnim sistemima, cilj ove radionice je kompjutersko opismenjavanje mladih na Mek OS platformi. Namenjena je mladima uzrasta od 14 do 27 godina, broj polaznika je 14, a prijave su obavezne putem mejla it@domomladine.org. Termini radionice: od 11č do 15č, osim 8. marta u terminu od 16č do 20č.

 

IT kutak će služiti i kao inkubator različitim omladinskim start-ap i drugim projektima.

 

Mnoge škole i fakulteti koji obrazuju mlade u oblasti informacionih tehnologija, robotike, digitalnih umetnosti, multimedije imaće u IT kutku svoju laboratoriju odnosno radionicu u kojoj će njihovi đaci i studenti imati praksu i sticati neophodno iskustvo koje proističe iz redovnih programa Doma omladine Beograda (snimaće predstave, koncerte, tribine, prenositi programe direktno preko interneta, stvaraće veb sajtove za svoje vršnjake iz demo bendova, praviće im muzičke spotove, razvijaće edukativne i zabavne aplikacije…)

 

Mladi sa invaliditetom imaće potpunu ravnopravnost učestvovanja i rada u IT kutku s obzirom da je Dom omladine Beograda potpuno dostupan osobama u kolicima, a opremljen je i obeležjima na brajevoj azbuci za osobe oštećenog vida i induktivnim petljama za osobe oštećenog sluha.

 

Posebna pažnja će biti posvećena bezbednosti mladih na internetu.

 

* Softveri za pisanje kodova, platforme za razvijanje aplikacija i veb alatki za dizajn zvuka, videa, digitalnih fotografija, itd.

 

* IT kutak će služiti za promovisanje nauke, novih medija i digitalnih umetnosti među mladima, jer smo u potrazi za onima koje bismo osposobili da se bave vršnjačkom edukacijom, volontiranjem i radionicama u njihovim školama, univerzitetima, ali i da rade u velikim IT kompanijama.

 

* IT kutak je besplatni edukativni prostor za mlade Beograda i Srbije, ali i za mlade iz regiona i otvoren je za udruživanje snaga i stvaranje zajedničkih projekata.

 

* Video konferencije i predavanja stručnjaka, umetnika i tinejdžera iz celog sveta bi trebalo da postanu uobičajena, svakodnevna pojava, a sve će to biti moguće sa novom opremom i softverom.

 

* Prvi zadatak mladih u IT kutku će biti oživljavanje Doma omladine Beograda u kiber prostoru, odnosno stvaranje novog i paralelnog života Doma omladine Beograda na vebu, onako kako ga mladi zamišljaju.

 

 

Zašto IT kutak u Domu omladine Beograda?

 

Veliko interesovanje mladih za nekoliko IT konferencija i festivala koji su bili organizovani u Domu omladine Beograda, kao i stalno prisustvo članova srpskog ogranka Vikipedije i drugih organizacija koje okupljaju mlade koji se interesuju za informacione tehnologije, digitalne umetnosti i multimediju podstaklo nas je da iniciramo stvaranje ”IT kutka” u Domu omladine Beograda.

 

Dom omladine Beograda za svoj dugoročni cilj ima intimizaciju prostora sa beogradskom omladinskom publikom sa kojom je zbog dugotrajnog renoviranja delom izgubio kontakt, a s druge strane da utvrdi svoju vodeću poziciju u usmeravanju i oslobađanju kreativne dinamike mladih, kao edukativni centar i kao platforma i institucija u kojoj mladi mogu da budu obavešteni o svemu što je neophodno i poželjno da znaju, ali i da bude mesto mogućnosti primene stečenog znanja i veština i da im omogući i olakša korak u budućnost.

 

To je strateški cilj i zadatak koji može da se ispuni samo kroz dugoročnu inicijativu i bogat sadržaj blizak ciljanoj populaciji, a to su učenici i studenti, uzrasta od 14 do 25+ godina iz Beograda, Srbije i regiona.

 

Komentari