ORANGE WEEK: NEDELJA HOLANDIJE U BEOGRADU!

Povodom završetka predsedavanja Savetom Evropske unije, Ambasada Kraljevine Holandije organizuje Orange Week – nedelju Holandije u Beogradu, od 27. juna do 2. jula 2016.

Tokom Orange Week-a  ćete imati priliku da se bolje upoznate sa ovom zemljom.

 

 

Holandska ekonomija vekovima posluje na globalnom nivou, a holandsko društvo je zasnovano na povezivanju, usaglašavanju i jednakosti između političke, poslovne i društvene arene. Holandska privreda se bazira na znanju i ekspertizi u mnogim poljima: zemlja je drugi svetski izvoznik poljoprivrednih dobara; luka Roterdam je jedna od najvećih svetskih luka; Holandija ima odličnu reputaciju kada se radi o menadžmentu i tehnologiji voda. Holandija je poznata i po dostignućima iz oblasti umestnosti, arhitekture i dizajna; njeni DJ-evi, inovatori i video-igre su poznati u celom svetu svetu. Holandija ima na stotine izvanrednih muzeja, izložbi i festivala koji mogu da se obiđu, a umetnici iz celog sveta hrle u Holandiju kako bi radili ili studirali. Ponosni smo što smo u mogućnosti da bar jedan deo ovoga podelimo sa publikom u Srbiji tokom ove nedelje.

 

Beogradom će, povodom nedelje Holandije, mesec dana kružiti tramvaj ofarban u narandžasto.

 

Orange Week će početi zajedničkom izložbom fotografija srpskog i holandskog fotografa „Primenjena nostalgija” u Mikseru. Marko Rupena je fotografisao mesta i situacije u Amsterdamu koje ga podsećaju na Beograd, dok je Ilvi Niokikćin fotografisala Beograd koji liči na holandski glavni grad. Izložba je inicijativa Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, sa ciljem da se unapredi kulturna saradnja i promoviše zemlja koja predsedava Evropskom unijom, kao i da se promoviše Srbija i pruži joj se podrška na putu u Evropsku uniju.

 

Orange Week se nastavlja „Delikatesnim ponedeljkom” u Kulturnom centru Grad, gde će tim ambasade kuvati za goste, a pripremamo i ukusno narandžasto iznenađenje za tu priliku. Narandžasti tim vas očekuje u bašti KC Grada uz dobru muziku!

 

Novi holandski filmovi će tokom cele nedelje biti prikazivani u Domu omladine Beograda. Osvojite ulaznice putem FB stranice ambasade!

 

Orange Week će biti više od zabave. Naime, inicijativu “Holandija radi” (Nederland doet) holandskog udruženja Orange Fund ćemo po treći put realizovati u Beogradu. Cilj ove inicijative jeste da se istakne važnost volonterskog rada i aktivnog učešća građana u razvoju zajednice u kojoj žive, a zaposleni u ambasadi će i ove godine pomoći neku lokalnu inicijativu. Kroz ovu inicijativu su do sada pomogli Svratište za decu, Prihvatilište za odrasla i stara lica u Beogradu, i jednu od kuća Nurdora.

 

Veliko finale Nedelje Holandije je u subotu, 2. jula, kada će u večernjim satima i Palata „Albanija“ i Most na Adi biti osvetljeni narandžastom bojom.  


Tog dana ćete moći da učestvujete na nekoliko velikih događaja u Beogradu. Najpre ćemo na Trgu republike objaviti pobedničko ime za narandžaste ruže koje su posađene na šetalištu kod Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“

 

Zatim sa Trga republike u 17:00 kreće masovna biciklistička vožnja kroz grad pod nazivom “Orange Bike Ride”. Vožnjom se skreće pažnja na prava i obaveze biciklista, i promoviše se bicikl kao zdravo, ekonomično i ekološko prevozno sredstvo. Dress code: narandžasto!

 

U okviru programa Film Street od 20:30, kod Muzičkog paviljona na Kalemegdanu, biće prikazan holandski film „Admiral“ iz 2015. godine, u režiji Rula Rajnea. Kada mlada republika Holandija biva napadnuta od strane velike Kraljevine Engleske, Francuske i Nemačke, dok se i sama nalazi na ivici građanskog rata, samo jedan čovek može da upravlja najjačim oružjem u zemlji, holandskom flotom: Mihil de Rauter.

 

Krunišite Orange Week velikom žurkom u Beogradskoj tvrđavi (tereni K.K. Partizan), a ako se obučete u narandžasto, obezbedili ste besplatan ulaz na Orange Party do 23:00. Zabavljaće vas DJ-evi iz Srbije i Holandije do kasno u noć.

 

Ulaz na većinu događaja je besplatan, a Orange Week su omogućile sledeće holandske kompanije: Heineken i Vahali (zlatni sponzori); Levi9, Kupujem prodajem i Wind Vision (srebrni sponzori); Nul Tien i Pheno Geno (bronzani sponzori). Gradska uprava grada Beograda podržava Orange Week.


facebook.com/NLembassySerbiaMontenegro
twitter.com/@NLinBelgrade
#OrangeWeek

Komentari