Novo Mesto za ljubljenje na Platou ispred DOB-a!

U sklopu manifestacije NOĆ MUZEJA će u subotu u 19 časova, na Platou ispred Doma omladine, kao institucije koju su autori i autorke projekta prepoznali kao oličenje vrednosti nužnih da se čitavo društvo uputi ka boljem sutra, biti iscrtano još jedno Mesto za ljubljenje, što predstavlja simboličan zahtev otvaranja javnog prostora za upisivanje novih značenja. Dom omladine poziva publiku Noći muzeja da dođe na kolektivno ljubljenje na putu ka “Pustinjskoj ruži” koja ih čeka u Glavnom holu i izložbi BELGRADE CLUBBING PRINT SESSION 3.0 u Galeriji DOB. Otvoreno za sve. Dozvoljeno slikanje!

Jubilarna, deseta Noć muzeja će se održati 18. maja u više od 150 kulturnih institucija u Beogradu i ostalim gradovima širom Srbije.

 

Akcija Mesto za ljubljenje nastala je u okviru radionice Rodno čitanje grada, koja je održana u decembru 2012. godine kao deo BeFem-a, festivala feminističke kulture i akcije. Radionicu su vodile Kornelija Sabo i TKV, poznata street art umetnica. Četvoro studenata i studentkinja Fakulteta za medije i komunikacije: Sanja Seliškar, Anđela Čeh, Nikola Herman i Petar Đošev, koji su učestvovali na radionici, došli su na ideju da simbolički podignu četiri javna zida, kao izraz ličnog protesta i skretanja pažnje na svaku vrstu ukalupljivanja i diskriminacije.

 

Mesto za ljubljenje je u toku noći iscrtano na beogradskim pločnicima, prvobitno na trinaest lokacija u gradu, od kojih je svaka bila u vezi sa nasilnim činom ili nemogućnošću slobodnog ličnog izbora i pokazivanja identiteta. Mesta su birana i kao oda institucijama koje podržavaju kritički osvrt prema svetu u kome živimo i individualnost kao najveći adut, poput pločnika ispred Fakulteta za medije i komunikacije ili Kulturnog centra Grad.

 

Mesto za ljubljenje su sigurne lokacije na kojima se u javnom prostoru, a u okviru simbolična četiri zida, brišu sve granice i koje su oslobođeno diskriminacije izazvane rodnim, etničkim, verskim, seksualnim ili bilo kakvim drugim stereotipima. U prvih nedelju dana, akciju je preko društvenih mreža videlo preko pedeset hiljada ljudi.

 

Kako to već biva sa delima street art-a, neka su izmenjena, neka obrisana, ali autori i autorke će nastojati da osvežavaju lokacije i iscrtavaju nove kada se za to ukaže prilika.

Ideja da Dom omladine Beograda dobije svoje Mesto za ljubljenje nastala je prilikom glasanja na Facebook stranici projekta, gde je Dom Omladine odabran kao lokacija koja je dobila najviše glasova, ispred stadiona OFK i parkića kod Brankovog mosta na kome je mesarskim čekićem pretučen mladić.

 

Ove nedelje je, u čast manifestacije Dani Sarajeva, Mjesto za ljubljenje iscrtano ispred Dvorane Kulturnog Centra Beograda, kao poziv na pomirenje i obnavljanje susreta mladih ljudi Beograda i Sarajeva.

 

 

 

 

 

Komentari