“NEMAČKA U FOKUSU” NA 30. BEOGRADSKOM DŽEZ FESTIVALU

Beogradski džez festival, u okviru svog jubileja, sa velikim ponosom premijerno predstavlja program pod nazivom “Nemačka u fokusu”, koji je razvijen u saradnji sa Gete institutom u Beogradu. Ovaj tematski sadržaj nudi pogled na dva lica džeza budućnosti, a odvijaće se 24. i 25. oktobra posle 23 časa u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

U petak, 24. oktobra pred domaćom publikom po prvi put biće jedan od najuzbudljivijih savremenih poduhvata u evropskom jazzu: projekat „1+1“, u okviru kojeg sa uspehom sarađuju vizionar elektronske muzike, Moritz Von Oswald iz Nemačke i proslavljen norveški trubač Nils Peter Molvaer. Oswald je deo berlinske tehno škole, najrevolucionarnije u evropskim okvirima, i našoj publici je pre svega poznat kao autori i osnivač izdavačke kuće Basic Channel, svojevremeno najradikalnije unutar nemačkog kruga tehno izvođača – njihov interes za jamajčansku muziku, doneo nam je novi zvuk poznat kao dub tehno. Molvaer je jedan od najvažnijih evropskih džez umetnika svoje generacije, izuzetno popularan kao vrhunski predstavnik skandinavske škole, sa čitavim nizom uspelih solo albuma i saradnji sa drugim savremenim džezerima širom sveta. Futuristički džez ambijent kreiran kroz sudar ekspresivnog duvačkog instrumenta sa  elektronskim instrumentima, daje delikatnu vibraciju koja prenosi slušaoca u audio pejzaž u kome nikad nije bio – apsolutni, vrhunski umetnički događaj za prave poznavaoce.

 

  

 

Nils Wogramov sastav Nostalgia, nastupa u subotu, 25. oktobra. Ovaj trio nam predstavlja virtouza sa trombonom Wograma, kao lidera ovog sastava, i našoj publici posebno zanimljivog bubnjara ovdašnjeg porekla, Dejana Terzića, već odavno afirmisanog na Zapadu, te Arna Krijgera, koji će nas obradovati zvukom starinskih Hammond orgulja. Sa pravom se može reći da je ovde put u budućnost vezan za ispitivanje neistraženih mogućnosti koje nam je džez ostavio u svojoj prošlosti. Slobodne forme podržane Dejanovim gruvom, koje se ovde dešavaju, predstavljaju nešto najsvežije na nemačkoj džez sceni.

 

  

 

Podsećamo publiku da je u prodaji ostala još ograničena količina kompleta ulaznica za glavni program 30. Beogradskog džez festivala, po ceni od 4500 dinara. Pojedinačne ulaznice, čija se cena kreće od 800 do 1700 dinara, mogu se nabaviti na Blagajni Doma omladine Beograda i preko EVENTIM prodajne mreže.

Komentari