NEDELJA GRČKOG FILMA od 23. aprila u DOB-u i Kinoteci

Nedelja grčkog filma, pod sloganom “Slike iz prošlosti, vizija budućnosti” biće svečano otvorena 23. aprila u 18 časova u Kinoteci (Uzun Mirkova 1). Tom prilikom publici i gostima će se obratiti: Nj.E. Constantine Economides, Ambasador Republike Grčke u Srbiji; Christos Tsemberas, potpredsednik Borda Helenskog poslovnog udruženja; Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske Kinoteke; Boban Jevtić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda, kao i predstavnik Delegacije EU u Srbiji.  

Program će biti otvoren projekcijom filma “Bosonogi bataljon” (Ksipolito tagma, 1954, 91’), u režiji Grega Tallasa. Reč je o najboljem primeru grčkog neoralizma i jednom od najboljih grčkih filmova svih vremena. To je prvo grčko ostvarenje koje je dobilo međunarodnu nagradu (Edinburg 1955. godine).

Gosti “Nedelje grčkog filma” biće:

Vangelis Mourikis, jedan od najpoznatijih grčkih glumaca danas, zaštitno lice “novog grčkog filma”, akter u kult klasicima kao što su “Atenberg”, “Stratos” i “Koljač”.

Fivi Ikonomopolou, supruga prerano preminulog genija svetskog filma, jednog od najpoznatijih evropskih reditelja svih vremena, Tea Angelopulusa, potpredsednica Filmskog centra Grčke. 

Avdeliodis Dimos, jedan od najznačajnijih i najangožavanijih grčkih reditelja proteklih decenija.

 

Povodom grčkog Predsedavanja Savetu EU, Ambasada Grčke u Beogradu sa brojnim partnerima organizuje ovu manifestaciju koja će do 28. aprila trajati u Kinoteci i Domu omladine Beograda. Domaća publika će biti u prilici da vidi  najopsežniju retrospektivu Grčkog filma do sada, od klasičnih filmskih ostvarenja, pa do najrecentnijih naslova. 

 

Sve projekcije u Domu omladine Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci su besplatne. Za projekcije u Domu omladine Beograda neophodno je preuzeti besplatne propusnice. Ulaznice se dele u centralnom holu DOB-a, u periodu od 12 do 19 časova do kraja Festivala, odnosno dok bude propusnica!

 

Grčka kinematografija živi trenutno svoj zlatni period – sve češće se govori  o novom talasu grčkog filma koji kritičari, kako zbog estetskih tako i zbog tematskih karakteristika definišu kao „Greek Wierd cinema“.  Filmovi poput „Očnjaka“, „Atenberga“ ili „Mis Vajolens“ napravili su svetske uspehe, a sve se više govori i o najnovijoj generaciji filmskih stvaraoca čija ostvarenja ćemo videti i na ovoj retrospektivi.

 

Dom omladine Beograda će prikazati  12 filmova najnovije produkcije od kojih većina nikada nije bila u domaćoj distribuciji. Od već pomenutih „Očnjaka“, „Atenberga“ i „Mis Vajolens“ preko najnovijih ostvarenja „L“ i „Septembar“, bićemo u prilici da vidimo i neobičnija ostvarenja istog pravca, kao što su istorijska drama „Crna polja“ ili futuristički „Divlja patka“. Takođe, domaća publika će moći da vidi i nekoliko  velikih popularnih filmskih hitova kao što su „Haritonov hor“ i „Carigradska kuhinja“. Uz celovečernje filmove biće prikazani i najnoviji nagrađivani kartki filmovi.

 

Jugoslovenska Kinoteka će prikazati neke od najvažnijih filmova Grčke kinematografije kao što su „Bosonogi pavinjon“ ili „Crvene svetiljke“ ali i popularne uspehe poput „Ifigenije“, „Elektre“ ili „Peperminta“. Biće to još jedna prilika da se prisetimo i modernih klasika kao što su „Odisejev pogled“ ili melodrame „Neveste“.

 

Pored Ambasade Grčke, Doma omladine Beograda i Jugoslovenske kinoteke organizatori retrospektiva su  i Delegacija EU u Srbiji i EU info centar, Grčka Kinoteka, Helenski filmski centar, Helensko  poslovno udruženje i Helenski kulturni centar u Beogradu uz podršku Ministarstva kulture Srbije.

 

KOMPLETAN PROGRAM NEDELJE GRČKOG FILMA: https://www.domomladine.org/filmovi/besplatna-nedelja-grckog-filma/


Komentari