Naučna konferencija “Reprezentacija Holokausta na Balkanu u umetnosti i medijima”

Glavni organizator ove naučne konferencije je udruženje Diskurs iz Beograda, a partneri na ovom projektu su Dom omladine Beograda i Institut za pozorište, film, radio i televiziju FDU. Konferencija se održava uz podršku IHRA asocijacije iz Berlina, kao i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Učesnici konferencije biće univerzitetski profesori, istraživači i studenti doktorskih studija iz Makedonije, Hrvatske, Bugarske, Holandije, Francuske, Velike Britanije i Srbije. Na konferenciji će učestvovati i predstavnici Kuće „Ana Frank“ iz Amsterdama, Šoa Memorijala iz Pariza, Bugarske akademije nauka i umetnosti, kao i predstavnici Centra za kulturu i studije kulture iz Skoplja i studenti beogradskog Univerziteta umetnosti. Prateći umetnički program odvijaće se u Domu omladine Beograda od 29. septembra do 5. oktobra. Ulaz na sve programe je besplatan.

 

Centralna tema istražuje se kroz balkansku prošlost i tekstove zasnovane na sećanju, a dvodnevna konferencija biće podeljena u više panela, posvećenih određenim oblastima.

Negovanje i afirmacija kulture sećanja, u današnjim balkanskim državama, upravo preko tekstova iz oblasti umetnosti, filma, pozorišta, digitalnih medija, književnosti, ali i srodnih disciplina poput istorije, antropologije, etnografije važan su korak za međusobno razumevanje među kulturama, ali i za podizanje svesti o značaju sećanja na Holokaust kao simbola stradanja.

Konferencija predstavlja pokušaj mapiranja korpusa umetničkih i medijskih tekstova sa ovom temom, kroz sistematizaciju i prepoznavanje njihove funkcije u konstrukciji multidirekcionog sećenja balkanske prošlosti.

 

PROGRAM KONFERENCIJE NA SRPSKOM PREUZMITE NA OVOM LINKU.

 

PROGRAM KONFERENCIJE NA ENGLESKOM PREUZMITE NA OVOM LINKU.

 

Prateći umetnički program odvija se od 29. septembra do 5. oktobra uz projekcije filmskih ostvarenja iz regiona Balkana (Velika sala DOB) i izložbu sećanja na Holokaust, likovnog umetnika Miloša Bajića (Galerija DOB).

U filmskom programu “Sećanje” koji će se održati 30. septembra i 1. oktobra biće predstavljeni filmovi nastali na ex-Yu prostoru: “Deveti krug” F. Štiglica (1960), “Hranjenik” V. Mimice (1970), “Pet minuta raja” I.Pretnara (1959), “Nebeski odred” B.Boškovića/I.Nikolića (1961) kao i film srpske produkcije “Kad svane dan” G. Paskaljevića (2012).

Na izložbi radova Miloša Bajića (1915-1995), pod nazivom “Miloš Bajić, Mathauzen 106621” biće predstavljeni radovi nastali za vreme boravka umetnika u koncentracionim logorima Banjica i Mathauzen, kao i umetničke refleksije nakon izlaska na slobodu. Crteži i slike na ovoj izložbi su iz privatne kolekcije Jesenke i Darka Bajića. Svečano otvaranje izložbe održaće se 30. septembra u 20 časova u Galeriji Doma omladine Beograda.

 

Komentari