Najveća nova indijska muzička atrakcija večeras u Domu omladine Beograda!

U saradnji sa Ambasadom Indije večeras od 20č u Velikoj sali Doma omladine Beograda održaće se koncert indijske muzičke atrakcije Papon and East India Company. Muzika koju će publika na ovom nastupu imati priliku da čuje predstavlja potpuno nov i neobičan spoj indijske etno muzike i elektro popa. Cena ulaznice je 300 dinara.

Papon (Angaraag Mahanta) jedan je od najprepoznatljivijih i najtraženijih vokala u Indiji koji je, odrastajući u muzičkoj porodici, u najranijem periodu života došao u kontakt sa različitim muzičkim žanrovima.  “Školovanje sam započeo proučavajući klasičnu muziku, ali sam odrastao pored oca koji se bavio folkom tako da je  nekako bilo prirodno da u svoj rad inkorporiram ovu vrstu muzike”, kaže Papon.

 

Ovaj umetnik navodi  da je porodica u velikoj meri uticala na izgradnju njegovog izraza: “Otac kao predstavnik folka često je sa ovom vrstom muzike kombinovao moderne ritmove, dok je majka više okrenuta klasičnim žanrovima, pa osim što sam učio od njih, ovakva atmosfera u porodici možda je i podsvesno odredila muzički pravac kojim ću se baviti”.

 

Inovativni eksperimenti ovog muzičara predstavljaju spoj ambijentalne elektronike, akustičnog folka, elektro gazala i nju ejdž Indo-klasične elektronike. Papon svoj rad opisuje kao formu u kojoj se topi više žanrova:  “Uglavnom pevam na nekoliko indijskih jezika, stvaram muziku koja ima indijsko jezgro – klasično i tradicionalno, a zatim tu osnovu oblikujem prema uticajima iz roka, bluza, džeza,  elektronike…”

 

Do sad je objavio sedam albuma dva sa njegovom originalnom muzikom – Jonaaki Raati (2004) i Sinaki Osinaaki (2009) – kao i pet folk albuma – Rong Phool (2008), Gomseng (2010), Phoolseng (2011), Phagunar Gaan (2010), dok se njegovo najnovije ostvarenje, koje upravo promoviše na svetskoj turenji, zove Kirili (2014).

 

Papon ističe da je srećan što razume i praktikuje različite muzičke stilove i da to duguje odrastanju u porodici u kojoj su se slušali  i uvežbavali različiti žanrovi: “Volim sve oblike muzike i što je još bitnije osećam da razumem suštinu i srž različitih žanrova”.

 

Različitost i stilsko bogatstvo Paponovog stvaralaštva ljubitelji ove forme mogu očekivati i u budućnosti, s obzirom na to da ovaj umetnik planira turneje širom sveta, istraživanje novih stilova i saradnju sa različitim muzičarima.

 

 

Komentari