NAJAVLJEN PROGRAM 33. BEOGRADSKOG DŽEZ FESTIVALA

Na konferenciji za medije danas je najavljen 33. Beogradski džez festival, koji će u organizaciji Doma omladine Beograda biti održan od 26. do 30. oktobra, pod sloganom “Džez vizije”. Prisutnima su se obratili Goran Vesić, gradski menadžer, predsednik Odbora Beogradskog džez festivala; Ivona Jevtić, sekretar Sekretarijata za kulturu Grada Beograda; Nenad Dragović, v.d. direktora Doma omladine Beograda; Nj. E. Augušto Saraiva Pejšoto, Ambasador Portugala; Frank Bauman, direktor Gete Instituta; Dragan Ambrozić, programski menadžer BDŽF; kao i učesnici 33. BDŽF, muzičari Sanja Marković i Goran Simonoski.

 

Gradski menadžer Goran Vesić saopštio je da je ovogodiši budžet manifestacije 200.000 evra, čak pet puta više nego pre nekoliko godina. Na taj način Grad Beograd pokazuje da daje sve od sebe kako bi se ovaj festival ustalio na mapi svetskih džez dešavanja.

Vesić je rekao da je slogan ovogodšnjeg festivala „Džez vizije”, kao i da je do sada prodato više kompleta ulaznica nego u isto vreme prošle godine.

– Tradicionalno sredinom septembra najavljujemo naš Beogradski džez festival, koji će ove godine biti održan 33. put. Svake godine pokušavamo da pomerimo neke granice, a budžet će, kao i prošle godine, biti 200.000 evra. To je važno za nas, jer je pre tek nekoliko godina budžet festivala iznosio svega 40.000 evra, što pokazuje da dajemo sve od sebe da pronađemo sponzore i novac – rekao je Vesić.

On je precizirao da je već prodato oko 1.500 karata, što je više nego u ovo vreme prošle godine, kada je zabeležena rekordna poseta od 17.000 ljudi.

– Jedan od razloga za dobru prošlogodišnju posetu je povratak u Sava centar, što će biti praksa i nadalje, pa ćemo i ove godine imati dva koncerta u Sava centru. Ove godine neće biti koncerata u Domu sindikata, koji se renovira, ali kada bude završen, sigurno je da će pored stalne baze Beogradskog džez festivala – Doma omladine, u Beogradu postojati još jedan kvalitetan koncertni prostor – dodao je gradski menadžer.

Prema njegovim rečima, biće održan i jedan neplanirani koncert 25. oktobra – memorijalni koncert u čast  Milivoja Miće Markovića, dugogodišnjeg umetničkog direktora ovog festivala, jer na taj način će se Beogradski džez festival, Dom omladine i grad Beograd, oprostiti od njega i njegovog dela. Pronaći ćemo način, naveo je Vesić, da on ostane sa nama i dalje, što znači da ćemo ustanoviti nagradu ili smisliti drugi način da Mića Marković ostane da živi kroz ovaj festival.

– Otvaranje festivala biće drugačije, jer će uslediti na izložbi „Istorija džeza” u Skupštini grada. Želimo pre svega da otvorimo gradsku kuću sugrađanima, ali i da im pokažemo sav kvalitet Beogradskog džez festivala. Na taj način ćemo ispuniti i jedan od naših ciljeva, a to je promocija džeza. Beograd ima negovanu džez publiku, a prema rečima mnogih inostranih novinara koji prate ovu vrstu muzike, beogradska publika jedna je od najmlađih na svetu, što je izuzetno dobro i afirmativno za festival – naglasio je Vesić.

Gradski menadžer je istakao  da je grad prošle godine od novca zarađenog na Džez festivalu kupio muzički instrument za Muzičku školu „Stanković”, za njihovu džez sekciju.

– Deo novca je odvojen za nove stolice u Domu omladine, ali zbog procedure javnih nabavki imaćemo ih tek za sledeći festival. Veliki broj mladih na koncertima je dokaz da radimo kvalitetno. Ovogodišnji slogan festivala su „Džez vizije”, a neke od tih vizija će sigurno biti ostvarene u narednim godinama – zaključio je Vesić.

Sekretarka za kulturu Ivona Jevtić zahvalila je gradskom menadžeru na trudu da iz godine u godinu unapređuje kvalitet ove manifestacije i zaključila da brojka od 17 hiljada posetilaca govori sama za sebe.

– Ovakve manifestacije su od izuzetnog značaja za Beograd, jer predstavljaju  najbolju promociju našeg grada u svetu – objasnila je sekretarka i dodala da Beograd nikada nije imao više turista.

Ona je napomenula da broj posetilaca iz inostranstva raste, kao i podrška grada svim kulturnim manifestacijama.

– Grad je prošle i ove godine uložio devet miliona dinara, ali je Ministarstvo kulture i informisanja prošle godine izdvojilo 1,7 miliona, a ove godine 2, 6 miliona dinara – rekla je Ivona Jevtić.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Nenad Dragović naglasio je da je Beogradski džez festival u smislu organizacije jedan od najvećih izazova za ovu ustanovu, jer  pripreme za njegovu realizaciju traju praktično tokom cele godine.  

– Zahvalio bih Gradu Beogradu i Sekretarijatu za kulturu na poverenju u naš profesionalni odnos prema poslu, te poveravanju organizacije ovog festivala – rekao je Dragović i dodao da je Dom omladine odvajao deo prihoda od ulaznica, pa će velika sala ove kuće kulture pre kraja godine dobiti novi izgled.

Ambasador Portugalije u Srbiji Augušto Saraiva Pejšoto zahvalio je organizatorima i gradskom menadžeru na pozivu i istakao da iz njegove zemlje u Beograd stižu umetnici koji će sigurno imati šta da pokažu beogradskoj publici.

– Ambasada Portugalije već dugi niz godina podržava dolaske portugalskih umetnika na Beogradski džez festival. Želimo da pokažemo raznolikost džeza koji se sluša i svira u Portugaliji – rekao je Pejšoto.

 

Direktor Gete instituta u Srbiji, Frank Bauman naglasio je da ova institucija nekoliko godina za redom sa zadovoljstvom podržava Beogradski džez festival sa ciljem da publii u Srbiji predstavi najaktuelnije džez muzičare iz Nemačke. Ove godine na festivalu će nastupiti bubnjarka Eva Klese sa svojim Kvartetom, koji je proglašen za najperspektivniji nemački džez sastav 2015. i najupečatljiviji učesnici festivala 12 Points u San Sebastijanu 2016.  

 

Programski direktor Beogradskog džez festivala Dragan Ambrozić naglasio je da je festival delo kolektivnog uma i znanja.

– Čitav tim ljudi doprinosi kvalitetu festivala u kreativnom smislu. Svake godine imamo priliku da poboljšamo i unapredimo našu kulturu slušanja umetničke muzike. Ovaj festival je godinama uspešan i zbog toga donosi određenu dozu pritiska, jer publika dolazi sa velikim očekivanjima. Zahtevi publike su porasli zajedno sa festivalom i tome se radujemo – rekao je Ambrozić.

Umetnici koji će nastupiti na festivalu – Sanja Marković i Goran Simonoski izrazili su nadu da će publika pozitivno odreagovati na ponuđene sadržaje i zahvalili organizatorima na pozivu.

 

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Pokrovitelji 33. BDŽF: Grad Beograd – Gradska uprava – Sekretarijat za kulturu; Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Prijatelji 33. BDŽF: Erste Banka; SOKOJ.

33. BDŽF podržali: Ambasada SAD, Gete Institut, Ambasada Portugala i Institut Kamoeš, Institut Servantes, Italijanski institut za kulturu, Ambasada Holandije, Ambasada Izraela, Ambasada Švedske, Ambasada Danske, Ambasada Norveške, Ambasada Turske, Austrijski kulturni forum, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Beogradski džez festival je od 2015. godine, po pozivu, član Evropske džez mreže (Europe Jazz Network).

 

 

Beoinfo / Dom omladine Beograda

Komentari