NAJAVLJEN 65. MARTOVSKI FESTIVAL

Martovski festival – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, 65. po redu, biće održan od 28. marta do 1. aprila, pod pokroviteljstvom Grada Beograda i u organizaciji Doma omladine Beograda, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u DOB-u. Sa Markom Popovićem, rediteljem i producentom, kao umetničkim direktorom i Bobanom Jevtićem, dramaturgom, kao specijalnim savetnikom, glavni cilj Martovskog festivala i ove godine biće da pruži platformu, pre svega domaćim filmskim autorima, ne samo za predstavljanje filmova gledaocima, već i za povezivanje sa evropskim i regionalnim producentima, fondovima, televizijama, filmskim profesionalcima i novim tehnološkim trendovima.

Zamenik gradonačelnika i predsednik Organizacionog odbora Martovskog festivala Andreja Mladenović istakao je da je konkurs otvoren od 1. decembra do 15. januara, do kada se očekuje veliki broj prijava kvalitetnih filmova u pet kategorija.

– Reč je o jednoj od najdugotrajnih filmskih manifestacija na ovim prostorima. Veoma smo posnosni što Beograd ima Martovski festival kada postaje centar dokumentarnog i kratkometražnog filma u ovom delu Evrope. Grad je u poslednje četiri godine prepoznao značaj festivala i kulturnih manifestacija u prestonici, podižući njihov kvalitet iz godine u godinu – ukazao je Mladenović.

On je dodao da će veliki broj radionica, koje okupljaju umetnike i mlade ljude, biti organizovane i tokom 65. Martovskog festivala. Takođe je pozvao autore domaće i strane da se prijave na konkurs.  

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić istakla je da je Grad Beograd za održavanje festivala izdvojio značajnih šest miliona dinara, kao i da je tri miliona dinara donirano od Ministarstva za kulturu i Filmskog centra Srbije. Ona je pozvala i društveno odgovorne kompanije da podrže ovaj festival, ali i druge manifestacije od značaja za grad Beograd.

– Sredstva za kulturu u gradskom budžetu za 2018. godinu su značajno veća nego proteklih godina. Veća su sredstva odvojena za konkurse i finansiranje različitih projekata, posebno za 11 festivala i manifestacija od posebnog značaja za grad Beograd, kao i za svih 30 gradskih ustanova kulture  – navela je Jevtićeva.

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Nenad Dragović izrazio je zahvalnost Gradu Beogradu jer je organizacija Martovskog festivala dodeljena ovoj ustanovi kulture. On je podsetio da je taj festival jedan od najdugovečnijih evropskih festivala u domenu filmske umetnosti.

– Za samo 10 dana konkursa, na festival je prijavljeno više od 600 filmova, dok je za prošli ukupno bilo prijavljeno 551 ostvarenje iz zemlje i inostranstva – naveo je Dragović.

 

Umetnički direktor festivala Marko Popović dodao je da je poslednji Martovski festival opravdao očekivanja i dodao da je važno za našu kinematografiju da postoji festival za sve dokumentarne, eksperimentalne, animirane i kratke igrane filmove. Popović je istakao da će predstojeći festival trajati pet dana, jedan dan duže nego prethodni, kao deo strategije festivala da dobije značaj koji mu pripada.

 

Odbor Festivala i Dom omladine Beograda raspisali su 1. decembra konkurs za domaće produkcije i autore, za podnošenje prijava za selekciju domaćeg takmičarskog programa (dokumentarnog do 50 minuta, dokumentarnog preko 50 minuta, TV dokumentarnog, kratkog igranog, animiranog, eksperimentalnog filma i video arta) 65. MARTOVSKOG FESTIVALA. Konkurs je otvoren i za autore i produkcije iz inostranstva, za selekciju međunarodnog takmičarskog programa u kategoriji za kratki igrani film. Konkurs je otvoren do 15. januara 2018. godine, a prijave za festival vrše se isključivo preko sajta: www.martovski.rs.

 

Beoinfo / Dom omladine Beograda

 

Komentari