Najavljen 46. FEST

U Skupštini grada 29. februara održana je prva pres konferencija povodom predstojećeg, 46. FEST-a na kojoj su govorili Ivona Jevtić, Nataša Ilić, Jugoslav Pantelić, Mladen Đorđević i Marija Bošković.

Ivona Jevtić, gradski sekretar za kulturu i predsednica Odbora FEST-a, sa zadovoljstvom je izjavila da je grad Beograd za ovogodišnji FEST izdvojio rekordnu sumu novca, čak 30 miliona dinara, što je i očekivano budući da je to jedna od najznačajnijih gradskih manifestacija. Ona je istakla jednu novinu, projekcije u novom bioskopu Cine Grand Rakovica, čime se nastoji da se festival približi publici u svim delovima grada.

Nataša Ilić, v.d. direktora CEBEF-a, izjavila je da Centar beogradskih festivala organizuje FEST već četvrtu godinu za redom i da se nada da je poverenje u ovu organizaciju sada već opravdano. Takođe je dodala da je kultura i te kako u žiži interesovanja, što pokazuje i podrška FEST-u od strane kabineta predsednice vlade, gradonačelnika, sekretarijata za kulturu i brojnih javnih preduzeća.

 

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, izdvojio je neke od naslova koje ne treba propustiti poput Skrivena ljubav (Call me by your name) Luke Gvadanjina, Fantomska nit Pola Tomasa Andersona, Niotkuda Fatiha Akina, Zaista nikad nisi bio ovde Lin Remzi, Jupiterov mesec Kornela Mundruca, Oproštaj Rolana Džofija, Legenda o konkubini Čena Kajgea. Neki naslovi će tek biti otkriveni i dobiti kultni status, poput filma Vernost Mihaela Roskama, a neke filmove će beogradska publika imati prilike da vidi među prvima u svetu, poput filma Eva Benoa Žakoa, i Lice Malgoržate Šumovske, koji dolaze pravo sa Berlinala, a potonji i zatvara 46. FEST. U glavnom takmičarskom programu očekuje nas 16 filmova iz svih krajeva sveta, a Pantelić je istakao film Niko 1988 Suzane Nikjareli koji se istakao u prošloj godini, ali nažalost nije prepoznat koliko zaslužuje. Treba obratiti pažnju i na libanski film Uvreda Zijada Dueirija, čiji je kvalitet prepoznala i Američka filmska akademija nominujući ga za Oskara.

Umetnički direktor napomenuo je da ove godine selekciju Srpski film čini samo pet ostvarenja, što je rezultat odluke da samo premijerni filmovi uđu u konkurenciju.

 

Mladen Đorđević, selektor programa Granice, Thrills&Kills i Microwave, osvrnuo se na program Granice koji se održava već četvrtu godinu za redom. Radi se o arthaus filmovima koji pomeraju i preispituju granice i socijalne, političke i religiozne tabue, a Đorđević je skrenuo pažnju na film Divlji dečaci Bertrana Mandikoa. Od prošle godine se ravnopravno sa igranim filmovima takmiče i dokumentarni, a jedno od istaknutih ostvarenja je Hitlerov Holivud, koji se bavi nemačkom kinematografijom za vreme nacista. U programu Thrills&Kills nalaze se žanrovski filmovi koji donose triler, akciju i saspens, a u programu Microwave očekuju nas sveža mikrobudžetna ostvarenja.

 

Telekom Srbija već deset godina je sponzor FEST-a, a Marija Bošković je u ime ove kompanije poželela svima uspešan festival i izjavila da im je veliko zadovoljstvo da podrže manifestaciju koja našu prestonicu predstavlja kao grad kulture, što ona zapravo i jeste.

 

Beogradski međunarodni filmski festival ove godine više nego ikada biće most između domaćeg, dominantno komercijalnog, bioskopskog repertoara i najvažnijih filmova nastalih između dva festivalska izdanja. Filmovi reditelja iz svih delova sveta tokom deset festivalskih dana ponovo će biti glavna tema publike koja je svoj dobar ukus gradila upravo na ovom festivalu sa gotovo poluvekovnom tradicijom. Od naslova koji su već prepoznati i nagrađeni u svetu do ostvarenja čije će prikazivanje na Festu biti, sasvim je sigurno, jedina javna projekcija u ovom delu naše planete, svi su tu u festivalskim dvoranama širom Beograda, grada koji od 23. 2. do 4. 3. 2018. ponovo postaje i prestonica filma. Za kvalitet programa pobrinuli su se umetnički direktor Jugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice, Thrills & Kills i Microwave, Mladen Đorđević. Čast da otvori festival imaće višestruko nagrađivani film Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju reditelja Martina Mekdone.

 

Bilo da govore o sadašnjem ili davno prošlom vremenu, filmovi ovogodišnje selekcije na više nivoa dotiču probleme, strahove i nadanja savremenog čoveka pružajući mu više mogućnosti za izlazak iz samo naizgled začaranog kruga. Najčešće bez želje za nametanjem samo jednog rešenja, autori u svoj svet kao aktivne učesnike uvode i posmatrače iz bioskopskih fotelja, stavljajući ih u dileme koje sutra (ako već nisu) mogu da postanu realnost. Na 46. FEST-u će biti prikazano 116 premijernih filmova i 10 filmskih klasika u sledećim programima:

 

Takmičarski: GLAVNI TAKMIČARSKI, SRPSKI FILM, GRANICE

 

Revijalni: Glavni van konkurencije, Fest 46, Fest 46 Gala, Fokus Evropa, Fest predstavlja, Thrills & Kills, Festić, Docufest, Microwave, PlayUK, Specijalne Projekcije, Fest Klasik

 

Ovogodišnji glavni takmičarski program nudi 16 brižljivo odabranih filmova iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske. Među njima su oni koji tretiraju goruće društvene i socijalne teme, ali i oni koji nam na izuzetan način približavaju ličnosti koje su svojim stvaralaštvom inspirisali generacije. Geneze sukoba podeljenih svetova, socijalizacija migranata ili samo naizgled sizifovsko suprotstavljanje znatno moćnijima, samo su neke od tema koje će obeležiti ovogodišnju glavnu takmičarsku selekciju. Žiri u sastavu Milčo Mančevski, Jovan Jovanović, Elma Tataragić, Mila Turajlić, Gordan Kičić odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

 

U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji Srpski film, a o njima će odlučivati žiri u sastavu Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Lordan Zafranović, Katarina Radivojević, Damjan Kozole. U ovoj selekciji biće prikazano 5 premijernih ostvarenja: Banditi u potrazi za mamom Koste Ristića, Ederlezi rising Lazara Bodrože, Horizonti Svetislava Dragomirovića, Izgrednici Dejana Zečevića i O bubicama i herojima Petra Pašića.

 

Treći takmičarski program biće Granice, sa 8 ostvarenja, od kojih dva dokumentarna. Na programu će se naći subverzivni, kontroverzni, arthaus filmovi koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu, a o nagradi za najbolji film odlučivaće tročlani žiri. Posebno je interesantan Hitler’s Hollywood koji se bavi nemačkom kinematografijom za vreme vladavine nacista. Zanimljivo je da se u nekim od tih filmova autori u podtekstu sukobljavaju sa vladajućom ideologijom, dovodeći je u pitanje, što je Gebels povremeno uspevao da prepozna.

 

Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada Nebojša Đukelić za najbolji film regiona, Politikina nagrada Milutin Čolić, nagrada FIPRESCI žirija i nagrada FEDEORA žirija.

 

Nagradu Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, poneće mađarski reditelj Ištvan Sabo i srpska glumica Neda Arnerić, a Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljen ruskom reditelju Karenu Šahnazarovu i britanskom reditelju Rolandu Džofiju.

 

U glavnom programu van konkurencije naći će se najpopularniji filmovi svetske produkcije iz prošle godine poput The Shape of water, Phantom Thread, The Sqare, I Tonya, Lady bird, Call me by your name, Battle of the sexes, Red Sparrow, ali i novi filmovi dobro poznatih reditelja kao što su Roman Polanski, Kaige Čen, Fatih Akin, Pol Šrejder, Lin Remzi, Fransoa Ozon, Benoa Žako, Kler Deni, Dalibor Matanić…  U program Thrills and Kills imaćemo uzbudljive žanrovske filmove, od horor filma Maus, smeštenog u Bosnu i Hercegovinu, preko filma Mayhem o virusu koji napada ljude, do novog trilera Gele Balubani pod nazivom Money.

 

Selekcija Microwave donosi tri mikrobudžetna ostvarenja, između ostalog i premijeru domaćeg filma Jelene Marković, 12 gnevnih žena. Docufest prikazaće dokumentarce o Vitni Hjuston, Rjuići Sakamotou, Keri Grantu, Milču Mančevskom, i Svetozaru Botoriću, dok će najmlađa FEST-ova publika uživati u selekciji Festić. PlayUK je novi program u saradnji sa British Council-om u okviru koga će biti prikazani britanski filmovi, kao i ostvarenja u VR formatu (virtuelna realnost). Pored filmskih projekcija, publika će moći da vidi i umetničku izložbu najmodernijih video igrica rađenih u sličnim tehnologijama.

 

Karte za festival biće puštene u prodaju od 3. februara. Karte za projekcije u Sava centru i Domu omladine, sem na blagajnama tih dvorana, mogu se nabaviti i online putem Eventima, kao i na svim Eventim prodajnim mestima. Karte za ostale projekcije kupuju se na blagajnama sala. Pored dobro poznatih dvorana, od ove godine se filmovi prikazuju i u novom bioskopu Cine Grand Rakovica.

Sava centar: svečano otvaranje 23.2. u 19č500 RSD

11:00č, 13:30č 300 RSD, 16:30č 350 RSD, 19:00č, 22:00č 400 RSD

Dom omladine: 10:00č, 12:30č, 15:00č 340 RSD, 17:30č, 20:00č 390 RSD, 22:30č 340 RSD

DKCB: 12:00č, 14:30č, 300 RSD, 17:00č, 19:30č 350 RSD, 22:00č 300 RSD

Fontana: 13:00č, 15:00č, 17:00č, 300 RSD, 19:00č, 21:00č 350 RSD

Muzej Jugoslovenske kinoteke (Kosovska): 16:00č, 18:30č, 21:00č 300 RSD

Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova)– velika sala:  12:00č, 14:30č, 17:00č 300 RSD, 19:30č 350 RSD, 22:00č 300 RSD

Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova)– mala sala:  18:00č 300 RSD, 20:30č 350 RSD

-Centar za kulturu Vlada Divljan: 12:00č, 14:30č, 17:00č 250 RSD, 19:30č, 22:00č 300 RSD

-Cine Grand Rakovica: (SALA 1) 15:00č, 17:00č 300 RSD, 19:30č, 22:00č 350 RSD

(SALA 2) 16:00č, 18:00č 300 RSD, 20:00č, 22:00č 350 RSD

 Prvih sedam dana prodaje odobrava se 10% popusta na komplete karata po terminskim linijama.

 

Sve vesti i novosti možete pronaći na sajtu www.fest.rs.

Komentari