Multimedijalni spektakl ansambla “Kozaci Rusije” 19. aprila pred publikom u Sava centru!

Državni ansambl ruskih kozaka „Kazaki Rossii“ iz grada Lipecka, jedan od najboljih profesionalnih plesnih ansambala u Rusiji, nastupiće u Beogradu 19. aprila od 20 časova u Velikoj dvorani Sava centra. Koncert organizuju Dom omladine Beograda i Sava centar, uz pokroviteljstvo Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, a ulaznice su u prodaji po cenama od 800, 1000, 1200 i 1500 RSD na blagajnama Ticket Vision i Sava centra.

Državni ansambl ruskih kozaka „Kazaki Rossii“ osnovan je 1990. od strane umetničkog rukovodioca ansambla, koreografa i narodnog umetnika Rusije, Leonida Milovanova. Aktivni je član Petrovske akademije nauka i umetnosti, a dugi niz godina bavi proučavanjem istorije kozaštva i tradicije kozačkih narodnih igara i muzike. Član je Komisije za pružanje državne podrške i razvoj jedinstvene kozačke kulture u Savetu pri kabinetu Predsednika Ruske Federacije za pitanja kozaštva. Čuvena ruska tradicija scenskog nastupa, visoki standardi plesa, lepota i temperament kozaka, sa savremenim pristupom u kreiranju koncertnih programa, glavna su obeležja ovog ansambla, koji je sa uspehom nastupao na scenama širom sveta.

 

Od samog početka kozaci su služili caru kao čuvari granica Rusije. Zbog toga ih odlikuju posebna energija, velika ljubav prema životu i slobodi, autentična kultura, ovaploćena u muzici i igri. Upravo to inspirisalo je Milovanova da osnuje ovaj ansambl, za koji je osmislio sve scenske koreografije, polazeći od autentičnog folklora iz različitih oblasti Rusije koje nastanjuju kozaci. Program koji će predstaviti domaćoj publici u Sava centru, zato se može nazvati enciklopedijom života kozaka širom Rusije – od reke Dona do Crnog mora, od Sibira do Dalekog Istoka – predstavljenom u efektnoj scenskoj formi. Sa posebnom pažnjom  su odabrani i uklopljeni predivni kozački tradicionalni i stilizovani kostimi i raskošne haljine, detalji, frizure – sve u cilju da nastup izgleda kao veličanstveno umetničko ostvarenje. Vatrena duša kozaka predstavlja jedinstven spoj igre, muzike, pesama, akrobatike i setnih nostalgičnih zvukova – ona je suština nastupa ansambla „Kazaki Rossii“, sastavljenog od pravih majstora na svim poljima ruskog folklora, i njihovog jedinstvenog vatrometa igara, pesama i instrumentalnih kompozicija.

 

Leonid Milovanov o svom ansamblu igara počeo je da mašta sa samo 12 godina: “Kada sam se prvi put našao na probi dečjeg koreografskog ansambla u Domu pionira, kao omađijan gledao sam decu, svoje vršnjake, kako vešto i sa puno žara igraju mornarsku igru, i snažno poželeo da naučim da igram kao oni. I naučio sam. Nikada i nikuda nisam želeo da odlazim – maštao sam da igram samo u Lipecku. Stalno sam razmišljao: kada bi u gradu postojao profesionalni ansambl, bio bih presrećan da u njemu radim. U to vreme u oblasnom centru bili su samo amaterski ansambli. Ali i tu mi se posrećilo – prošao sam najbolju amatersku koreografsku školu u Lipeckoj oblasti – igrao sam i bio koreograf u ansamblima «Rodničok» i «Razdolje». Ali imao sam potrebu da kao umetnik više napredujem. Tako se u mom životu pojavio Državni kubanjski kozački hor, gde sam nekoliko godina radio kao koreograf. Prošlo je mnogo vremena. I kada sam osnovao ansambl igara «Kozaci Rusije», ostvarilo se ono o čemu sam još kao dete sanjao. Tada sam shvatio da sam eto i ja doneo nekakvu korist svojoj zemlji.”

 

Profesionalna karijera Leonida Milovanova je duga 50 godina: počeo je kao član baletske trupe Ansambla pesama i igara Moskovskog vojnog okruga (1969-1971), i član baletske trupe Lipecke oblasne filharmonije (1971-1972). Koreograf baleta Lipecke oblasne kulturne dvorane sindikata bio je od 1977. do 1979, da bi iste godine preuzeo dužnost koreografa Državnog kubanjskog kozačkog hora, gde se zadržao do 1984. Potom postaje umetnički rukovodilac i glavni koreograf Državnog ansambla igara «Stavropolje» (1984-1990), da bi 1990. godine je osnovao Državni ansambl igara «Kozaci Rusije.

 

“Na fakultetu kulture smo učili sve: poznavali smo igre iz Latinske Amerike i Evrope, izvodili kalmičke, romske, gruzinske i druge narodne igre, ali na kozačkom nasleđu se mi, studenti, nismo zadržali. I kada sam na Kubanju potpuno uronio u kozačku tradiciju, shvatio sam da hoću samo time da se bavim. Putovao sam po kozačkim selima, proučavao folklor, takoreći “opipavao” materijal. I počeo sam da radim kozačke koreografije. Osetio sam veliko zadovoljstvo kao umetnik, susrevši se sa izuzetno bogatim i neponovljivim nasleđem kozaka-njekrasovaca. Drago mi je da sam prvi pokazao primere ovog jedinstvenog segmenta kozačke kulture na profesionalnoj sceni. Ali sam ipak tugovao za rodnim krajem. Jer koreni daju snagu ruskom čoveku. Tako je i mene snažno vuklo u Lipeck. I vratio sam se. I osnovao ansambl igara «Kozaci Rusije» – ansambl koji ima svoje lice, jedinstven program, ime godinama slavno ne samo u Rusiji već i širom sveta. A 2005. godine smo otvorili i dečiju grupu, u kojoj se deca sa pet godina upoznaju sa tradicijom kozačkih igara i pesama, da bi nakon toga, kada odrastu, prenosili dalje i čuvali tu kulturu za ljude. Tako je nastala škola «Kozaka Rusije».”, ističe Leonid Milovanov.

Danas su “Kozaci Rusije” jedan kompletan stvaralački entitet, koji čine balet, hor, orkestar, dečja vokalna i koreografska grupa. Imaju krojačnicu i obućarsku radnju, studio za snimanje, svoje vozilo – sve što je neophodno da bi realizovali svoje koncertne programe, koje sa ogromnim zadovoljstvom i radošću prezentuju publici.

Igre i pesme ansambla iskrene su kao duša njihovog folklora, pune su tuge, hrabrosti, nade, ljubavi i strasti. Naša publika svakako će prepoznati numere kao što su “Kozački ples”, “Hoperski Kozaci”, “Crne obrve”, “Okršaj igrača”, i naravno, nezaboravnu “Kaljinku”, koja uvek predstavlja emotivni vrhunac večeri. Ipak, glavna tačka ovog spektakularnog nastupa svakako je Veliki kozački ples u kome se koriste specijalne sablje od titanijuma – od kojih zaista lete varnice!

Ne propustite ovaj nezaboravni multimedijalni spektakl, u kome tradicija susreće budućnost!

 

Komentari