“MIRIS JAPANA”

DEMONSTRACIJE IKEBANE, KALIGRAFIJE I MIRISA. DEMONSTRACIJE IZVODI RENOMIRANI JAPANSKI MAJSTOR KIHAĆIRO NIŠIURA.  

Japanska ambasada u Republici Srbiji Vas sa zadovoljstvom poziva na demonstracije ikebane (japanske veštine aranžiranja cveća), kaligrafije (umetnosti lepog pisanja) i ceremoniju mirisa.
Ulaz je slobodan!

Nišiura je potomak Nišiura Enđija, osnivača Nišiura-jaki škole keramike, koja je tokom Meiđi perioda (1868,-1912.) zbog svoje izuzetne tehnike i umetničke angažovanosti bila priznata kako u Japanu tako i u inostranstvu. Njegove »Nišiura stil« ceremonije mirisa, demonstracije ikebane, kaligrafije, i drugih umetničkih formi, prihvaćene su sa oduševljenjem u Japanu i širom sveta.  

Kaligrafija je osnova orijentalne umetnosti, a ideogrami su jedan od najznačajnijih delova orijentalne kulture. Kako pišete i izražavate ideograme, samo po sebi predstavlja umetnost, dok japanska kaligrafija sa sobom nosi „nečujnu muziku“.

Kao zemlja sa jasnim prelazima godišnjih doba, Japan obiluje bogatom florom. Svakako da nije dovoljno samo ubrati cvet sa polja. Suština ikebane je u umetničkom raspoređivanju cvetova, gde se koristeći živo cveće i druge materijale iz prirode, teži stvaranju kompozicije koja predstavlja tri elementa – nebo, zemlju i čoveka.

Kroz vekove, upotreba i značaj mirisa prerasli su u svojevrsnu vrstu umetnosti, meditacije i samosvesti. Ceremonijom mirisa, Nišiura objašnjava običaje i način na koji treba „osluškivati“ miris udisanjem i cenjenjem njegove prefinjenosti. To „osluškivanje“ mirisa dovodi do povećanja samosvesti svakog pojedinca.

Komentari