Milica Spasojević o BNU 2013.

Beogradska nedelja umetnosti (BNU) će i ovog leta mladima ponuditi priliku da prikažu svoja dela i prošire znanje kroz raznovrsne radionice, koje će se održavati u Domu omladine Beograda, kao i na nekoliko drugih lokacija u gradu, u periodu od 28. juna do 7. jula. BNU je osmišljena 2010. godine kao studentski projekat Milice Spasojević, diplomiranog menadžera u oblasti kulture, i od tada se sve više razvija i obogaćuje program. Sa svojim partnerima i prijateljima, poput Doma omladine Beograda i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, BNU organizuje ukupno 16 besplatnih radionica.

 U Klubu DOB-a i sali Amerikana će se tokom deset dana Beogradske nedelje umetnosti, održavati radionice iz oblasti kreativnog pisanja, stripa, fotografije, scenskog dizajna, pojma „brend”, muzike, modnog dizajna, slikarstva, elektro bugija, hip hopa, grafita, krampa, brejk densa.

Edukativan program je namenjen onima koji žele da nauče nešto novo, da razmene mišljenje i  upoznaju mlade i kreativne ljude. Radionice su osmišljene tako da zadovolje potrebe različitih profila mladih ljudi. Sa jedne strane organizujemo radionice fotografije, modnog i scenskog dizajna koje su namenjene onima koji već imaju osnovno znanje o ovim oblastima, a sa druge strane organizujemo radionice ulične umetnosti koja je namenjena onima koji žele da se upoznaju sa novim oblicima umetnosti”, kaže Milica Spasojević, koordinatorka programa.

Radionica kreativnog pisanja Beogradske priče je namenjena srednjoškolcima i studentima koji žele da se oprobaju u kreativnom pisanju i usput utvrde pravopis srpskog jezika, a vodiće je tekstopisac Aleksandar Saša Ignjatović. Na radionici hip-hopa svi učesnici će imati priliku da nauče osnovne pokrete ovog plesa i da kroz druženje i dobru muziku steknu znanje o hip-hop kulturi, a vodiće je Dragana Drapić.

Kramp je vrsta plesa koji je relativno nov i nepoznat većem delu publike, a u Domu omladine će polaznici učiti njegove osnove i razvitijati tehnike disanja i izdržljivosti. Instruktor će biti jedan od vodećih plesača u Srbiji i na Balkanu, Žarko James Radovančev, koji je trenutno na čelu plesne ekipe ,,4 Coast Buckness”.

“Sve radionice vode stručnjaci iz različitih oblasti kulture i umetnosti. Oni imaju obavezu da privuku mlade ljude da se profesionalno bave nekom vrstom umetnosti i žele svoje iskustvo da podele sa našim učesnicima. BNU se trudi da iskoristi veliki potencijal naših stručnjaka jer smatramo da u našoj zemlji postoji veliki broj uglednih i kvalitetnih umetnika iz raznih oblasti”, objašnjava Milica.

Koncept pratećeg programa je osmišljen sa idejom da mladi i neafirmisani umetnici imaju mogućnost da predstave svoj rad.

“U okviru pratećeg programa organizujemo modnu reviju Young Walk gde će modni dizajneri koji nisu imali mogućnost da organizuju revije, moći da predstave svoje kreacije. Pobednik, koga bira žiri, kao nagradu dobija produkciju autorske revije koja će biti organizovana sledeće godine. Tu je i SHONSKI izložba grafičkih dizajnera, kao i muzički performans studentkinja sa muzičke akademije”, kaže Milica Spasojević.

Poseban program Beogradske nedelje umetnosti, osmišljen za decu predškolskog uzrasta, realizovaće se u saradnji sa predškolskom ustanovom „Dečiji dani” na opštini Stari grad. Ideja ovog programa je podsticanje razvoja kulturnih navika i potreba kod deteta  i upoznavanje roditelja sa raznovrsim aktivnostima koja prijaju deci predškolskog uzrasta.

“Veoma je važno da se bavimo decom, koja će za nekoliko godina biti aktivna publika. Naš program osmišljen je kao mini sajam gde će deca predškolskog uzrasta moći da se upoznaju sa muzičarima, glumcima, slikarima i da zajedno sa njima tog dana stvaraju svoja prva umetnička dela”, objašnjava Milica.

Bitan segment ovogodišnjeg pratećeg programa čini i tribina o javnom zdravlju koju će održati eksperti iz oblasti javnog zdravlja iz Srbije i Hrvatske, u cilju edukacije mladih, prevencije rizičnog ponašanja i bolesti.

“U okviru kampanje Zdravlje je kultura koje smo pokrenuli u maju mesecu u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, organizujemo niz sadržaja koji za cilj imaju da edukuju mlade o važnosti javnog zdravlja. Statistike o broju zaraženih HIV-om i drugim polno prenosivim bolestima su poražavajuće, a mi smatramo da je preventiva najbolji lek. Želja nam je da stvorimo svest kod mladih da je i zdravlje kultura i da je jako važno da brinu o svom sopstvenom zdravlju, ali i o zdravlju svojih najbližih’’, objašnjava Milica Spasojević.

Ona ističe da je broj zainteresovanih za učešće na BNU je iz godine u godinu sve veći: “Svake godine raste broj ljudi koji posećuje našu manifestaciju, što nas usrećuje i daje vetar u leđa da nastavimo da se borimo i stvaramo. Ekonomska i društvena situacija u zemlji su dovele do toga da se mnoge tradicionalne manifestacije ugase ili komercijalizuju do te mere da su izgubile svoj duh. Mi se trudimo da kvalitetnim i besplatnim programom privučemo mlade ljude koji su željni promena i koji žele da učestvuju u kreiranju nove kulturno-umetničke scene u našoj zemlji”.

Beogradska nedelja umetnosti se otvara  u petak 28. juna u 20 časova u UK Parobrod.

Komentari