Kustosiranje #26 u DOB-u

Gošća: Irina Subotić, kustoskinja, istoričarka umetnosti.

Razgovor (70’) o izazovima rada u javnom sektoru, kustoskim projektima i izložbenim inicijativama, etape pripreme i realizacije izložbenih projekta, o potrebnim kustoskim veštinama u savremenom svetu, relaciji umetnik-kustos, definisanju struke iz vlastitog iskustva. Oni koji nisu prisustvovali dosadašnjim izdanjima Kustosiranja su, takođe, dobrodošli da učestvuju u programu.

Program je besplatan i otvoren za javnost.

Kustosiranje je edukativni i istraživački program namenjen prvenstveno studentima završnih godina i postdiplomcima umetničkih fakulteta (istorija umetnosti, akademije likovnih i primenjenih umetnosti, arhitektura, dramske umetnosti itd) i profesionalcima iz oblasti umetnosti i kulture (kustosi, umetnici, menadžeri i preduzetnici u kulturi), oblikovan kao priprema za poziv samostalnog kustosa i zamišljen kao podrška za proaktivan pristup u traženju odgovarajućeg zanimanja, razvoju i realizaciji projekata u polju kulture.

Autori projekta Kustosiranje: Andrej Bereta i Srđan Tunić, kustosi- istoričari umetnosti

http://kustosiranje.blogspot.com

 

IRINA SUBOTIĆ                                
Rođena u Beogradu. Diplomirala na Beogradskom univerzitetu – Filozofskom fakultetu – Odeljenju za istoriju umetnosti. Doktorirala na Ljubljanskom univerzitetu sa temom Likovni krug časopisa Zenit 1921-1926.

Kustos Muzeja savremene umetnosti (1965-1978) i Narodnog muzeja u Beogradu (1979-1995); profesor Istorije umetnosti na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu (1992-2002), zatim na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (1995-2008) i na Univerzitetu umetnosti u Beogradu na master i doktorskim studijama (od 2003).
Posebno polje istraživanja: moderna i savremena umetnost;jugoslovenska avangarda u evropskom kontekstu; muzeologija; kulturno i prirodno nasleđe.

Organizovala preko 100 izložbi moderne, savremene i avangardne umetnosti u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji, mnogim zemljama Evrope, kao i u Indiji, Meksiku i Japanu.
 

Najznačajnija dela: Leonid Šejka, Vladimir Veličković, Stojan Ćelić, Ljubica Cuca Sokić, Milenko Šerban, Olga Jančić, Zenit i avangarda dvadesetih godina, Zenit 1921-1926, Voja Stanić, Na iskustvima memorije,  Milena Pavlović Barilli – San je tako divlji , Nandor Glid  i dr.  

Nagrade: »Pavle Vasić«; dve nagrade Društva istoričara umetnosti Srbije; Centra za kulturu Olga Petrov; »Stojan Novaković«; Izdavački poduhvat godine; »Golden Pen« Američkog instituta za pozorišnu tehnologiju;  Orden Vlade Republike Francuske – Chevalier dans l’ordre des Arts et des Lettres.

Komentari