Peđa Vranešević: Slet opera NEMA ZEMLJA

Adaptacijom, nikad izvedene,  prve srpske, opravdano se sumnja i  jugoslovenske, rok opere “Fabrike radnicima” napisane 1971. u kreativnoj saradnji sa Želimirom Žilnikom, Peđa Vranešević je svojeručno ispisao svoj  “crni kvadrat”.  Nakon četrdeset godina svojevrsne laboratorije, komponovanja muzike i songova za oko stotinu  pozorišnih predstava, autor časti sebe, muzičke istomišljenike, sladokusce i analfabete adaptaciom prvenca, uzevši slobodu da po uzoru na antičku dramu uvede naratora i hor. 

Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni DOB, po ceni od 600 dinara.

Vraneševića u vizuelnom smislu provocira sve ono što korespondira sa temom Neme zemlje, a to su turbulentna vremena u u kojima je stasala ruska avangarda – Maljevič, Tatljin, El Lisicki i pridružena bratija.
 
Za snimanje Slet opere NEMA ZEMLJA  angažovana je grupa PVC POP & THE RED BLACK GANG OF FOUR sa Vladimirom Opsenicom (vokal i električna gitara) i Mirjanom Draganić, Vojislavom Maleševim, vokalima i tonskim snimateljem CD-a i koproducentom, Komandantom Adamom. Na kamernom koncertnom izvođenju  Peđa Vranešević će prvi put  nastupati u specijalnom sastavu, sa gostima: Zoranom Tegeltijom (vokal i bubnjevi), Dušanom Rašićem (vokal i udaraljke) i Milanom Kerezovićem (vokal i saksofon) i ćerkama, Galjom, koncertnom pijanistkinjom koja živi i stvara u Kelnu (klavijature i vokal) i Natašom, uspešnim koreografom i plesačem.

Scenografiju čini replika instalacije  pesnika i književnika Slobodana Tišme KOCKA, prvi put izložene u Katoličkoj porti u Novom Sadu 1970.godine, kao podsećanje na njihovo zajedničko pionirsko uvođenje novih umetničkih postupaka u tadašnji jugoslovenski prostor u okviru umetničke grupe  KÔD. Koncertno izvođenje prati izložba Peđinih likovnih radova nastalih tokom ove godine, i artepaket Slet opera Nema Zemlja (serija printova, tekst o sudbini opere od nastanka do danas i CD).

Video klip Crna hronika iz Slet opere NEMA ZEMLJA snimio je autorski tim novosadske Akademije umetnosti, predvođen profesorom Jovanom Milinovim.
 
Producent je Udruženje građana za nove umetnosti LABORATORIJA XXI iz Novog Sada, u saradnji sa Domom omladine u Beogradu.
 
Slet opera NEMA ZEMLJA je umetničko viđenje onoga što nam se događalo devedesetih,  kulminiralo  5. oktobra  a  događa se i danas  uz naslućivanje  šta bi nam se moglo dogoditi sutra. Svima nama i ne samo nama.

 


Komentari