Nikolov-Ivanović Undektet: Koncertna promocija albuma “Distopija”

Jedan od najkreativnijih velikih džez ansambala u Evropi, Nikolov-Ivanović Undektet, u organizaciji Doma omladine Beograda održaće koncertnu promociju novog albuma „Distopija“, u ponedeljak 11. decembra od 20h u sali Amerikana DOB. Ulaznice, po ceni od 1.200 RSD u prodaji su preko eFinity sistema i onlajn.

 

Nikolov-Ivanović Undektet je hibridni ansambl koji udružuje talente Vladimira Nikolova i Srđana Ivanovića sa devetoro vrhunskih muzičara iz nekoliko evropskih zemalja. Sastav obuhvata 7 duvačkih instrumenata (truba, horna, trombon, tuba, alt, tenor, bariton saksofon sa zamenama na flauti, klarinetu, bas klarinetu i sopran saksofonu), harmoniku, klavir, bas i bubnjeve.

„Distopija“ je treći album Nikolov-Ivanović Undekteta. Ovaj projekat pred publiku donosi 10 novih kompozicija, nastalih u pandemijskom i postpandemijskom periodu. Srž autorskog materijala nastala je tokom dana izolacije, kao dva dela: „Distopija“ i „Krik” (Scream), koja izražavaju protest protiv distopijskog načina življenja preko izražavanja muzičkog „krika“. Nakon stvaranja ovog osnovnog materijala, koji je poslužio kao kreativna baza, novi komadi su otvorili i druge teme, kao i prostor za muzička istraživanja. Objavljivanje albuma podržao je SOKOJ, a prvi singl za numeru „Krik“ prati i video.

U stvaranju novog albuma, Undektet je dobio i nove članove: Sebastien Lado (Sébastien Llado) na trombonu, Olivije Lene (Olivier Laisney) na trubi, Leo Gedi (Léo Guedy) na bariton saksofonu i bas klarinetu. Pored njih, iz stare postave tu su Luka Ignjatović na alt saksofonu i flauti, Kristijan Mlačak na tenor i sopran saksofonu, Miloš Budimirov na tubi, Noe Klerk (Noé Clerc) na harmonici i akordini, Mihail Ivanov na kontrabasu, Srđan Ivanović na bubnjevima i Vladimir Nikolov na klaviru.

Nikolov-Ivanović Undektet je nastao 2017. godine i odmah izazvao veliku pažnju publike i međunarodne džez zajednice svojim prvim autorskim albumom Artistry in Broken Rhythm. Za debi izdanje početnu inspiraciju našli su u delima Stena Kentona i Majlsa Dejvisa, izgrađujući na tim impulsima moderno orkestriranu muziku visokog intenziteta i duboke emocije, u bojama i ritmovima raznih kontinenata, od Njujorka do Balkana. Seme projekta posejano je sredinom prošle decenije u Holandiji, gde su Nikolov i Ivanović studirali, a naslovna numera Vladimira Nikolova „Artistry in Broken Rhythm“ dobila je nagradu Silesian Jazz Festivala u Katovicama, 2016. godine.

Drugi album Frame and Curiosity objavili su 2019. godine, a premijerno su ga sa uspehom predstavili na otvaranju 35. Beogradskog džez festivala u Domu omladine. Tom prilikom specijalni gost bio im je francuski flautista Mažik Malik. Ugledni džez časopis JazzTimes je, u recenziji njihovog drugog albuma koji briše žanrovske okvire i otvara nove kreativne mogućnosti u muzičkom stvaralaštvu, nazvao Nikolov-Ivanović Undektet revolucionarnim ansamblom.

Do sada su ostvarili mnogobrojne nastupe i osvojili nagradu na takmičenju „Made in New York Jazz Competition“.

Koncertna promocija trećeg studijskog albuma „Distopija“ 11. decembra u Domu omladine Beograda, biće prilika da premijerno čujemo osveženi Nikolov-Ivanovič Undektet, u punom stvaralačkom naponu!

 

Komentari