Koncert: Vuk Kulenović i Mešoviti gudački kvartet

Resonate na BELEF festivalu
Ulaz je slobodan!

VUK KULENOVIĆ I MEŠOVITI GUDAČKI KVARTET
Jedan od naših najznačajnijih kompozitora savremene umetničke muzike druge polovine XX veka, jednako svež u novom milenijumu, i pregršt njegovih gudačkih kvarteta, od kojih mnoge niste nikada čuli.

 

VUK KULENOVIĆ

Vuk Kulenović je jedan od naših najznačajnijih kompozitora savremene umetničke muzike druge polovine XX veka, jednako svež u novom milenijumu, i pregršt njegovih gudačkih kvarteta, od kojih mnoge niste nikada čuli. Predaje kontrapunkt, orkestraciju i režira studije na Berklee koledžu muzike. Napisao je preko 100 dela za simfonijski orkestar, solo instrumente, komorne sastave, vokalne kompozicije,
balet, muziku za film i jedan je od najznačajnijih savremenih srpskih kompozitora.

MEŠOVITI GUDAČKI KVARTET
Mešoviti Gudački Kvartet je sastavljen od jednog muzičara i tri muzičarke izniklih iz različitih beogradskih muzičkih škola, oblikujući se usput najrazličitijim muzikama i oprobavajući se, ponaosob i zajedno, u nebrojeno ansambala i muzičkih žanrova. Ponovo okupljeni oko kvarteta našeg proslavljenog kompozitora Vuka Kulenovića predstaviće se beogradskoj publici u okviru festivala RESONATE na BELEFU, 26. jula u 20 časova, u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

PROGRAM:
VUK KULENOVIĆ
Drugi gudački kvartet
Peti gudački kvartet
Šesti gudački kvartet
Osmi gudački kvartet

Mešoviti Gudački Kvartet
Goran Uzelac – prva violina
Selena Jakovljević – druga violina
Aleksandra Stanić – viola
Julijana Marković – violončelo

Goran Uzelac, violina
Rođen je 1976. u Beogradu. Nižu i srednju muzičku školu završio je u M.Š.”Kosta Manojlović “, u Zemunu. U tom periodu školovanja osvojio je 9 prvih nagrada na Republičkim i Saveznim takmičenjima. Kao član klavirskog tria osvaja prvu nagradu (100 poena), na međunarodnom takmičenju u Strezi. Na Kocjanovom memorijalu u Češkoj osvaja 4. mesto. Od gradonačelnika grada Parme dobija Zlatnu plaketu za mlade umetnike, za promociju Jugoslavije u Italiji. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za mlade, Vukove diplome, kao i nagrade iz Fonda “Kosta Manojlović”. Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu upisuje sa 15 godina u klasi prof. Dejana Mihajlovića. Tokom studija imao je nekoliko koncertnih turneja u Italiji, Grčkoj, Nemačkoj i Austriji. Diplomirao je sa 19 godina i otišao na usavršavanje u London , na “Kraljevsku muzičku akademiju”. Nastupao je kao koncertmajstor akademskog orkestra i sarađivao sa dirigentom Sir Kolinom Dejvisom i kompozitorom filmske muzike Majklom Kejmenom. Od 1997. do 2006. godine nastupa kao solista i koncertmajstor kamernog orkestra “Kraljevski gudači Svetog Đorđa”, gde sarađuje sa koncertmajstorom Minhenske filharmonije, maestrom Sretenom Krstićem. Nastupao je na koncertnim turnejama u Norveškoj, Italiji, Nemačkoj, Austriji, Bugarskoj, Sloveniji i Grčkoj. Od 2002. do 2005. godine nastupao je kao koncertmajstor Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije. U periodu od 2000. do 2005. godine Goran Uzelac je ostvario 3 koncertne turneje u Japanu, kao solista i član klavirskog tria, sa violončelistom Dejanom Božićem i japanskom pijanistkinjom Hiroko Minakami. Nastupao je u Tokiju (“Topan Hall”), Hirošimi, Nagasakiju, Fukuoki, Osaki i Kjotu. 2003. godine snimio je CD u Japanu za diskografsku kucu “Chopin”, uz odlične kritike u japanskim muzičkim časopisima. Od 2004. do 2007. učestvovao je na muzičkom festivalu u Musenu (Norveška), gde nastupa i kao koncertmajstor Festivalskog orkestra. Kao član Beogradskog gudačkog kvarteta nastupao je u Americi i Italiji. Trenutno se bavi pedagoškim radom u Muzičkoj školi “Josip Slavenski” i nastupa kao koncertmajstor orkestra „Camerata Serbica”.

Selena Jakovljević, violina
Niže i srednje obrazovanje stiče u Muzičkoj školi “Josip Slavenski” u Beogradu, u klasi prof.Mirjane Ristić. Diplomirala i magistrirala na FMU u Beogradu u klasi prof.Dejana Mihajlovića i Ljubomira Mihailovića, a trenutno je na trećoj godini doktorata u klasi prof Maje Jokanović. Aktivni učesnik mnogobrojnih kurseva, kao solista i član kamernih sastava (trio “Azzuro”, kvartet “Impuls” ). Od 1998. do 2002. svirala je u kamernom orkestru “Gudači Svetog Đorđa”, a od 2002. je zaposlena u Beogradskoj filharmoniji.

Aleksandra Stanić, viola
Stiče osnovno i srednje obrazovanje u Muzičkoj školi “Mokranjac” u Beogradu u klasi prof. V. Savkovića i M. Brankovića. Diplomirala je u klasi prof. Dejana Mlađenovića na FMU u Beogradu. Kao član orkestra “Dušan Skovran” , član kvarteta “Intermeco” , saradnik ansambla “Renesans” u kome je svirala baroknu violu i drugih sastava, nastupala je na mnogobrojnim festivalima i koncertima u dvoranama u zemlji i inostranstvu. Pohađala je kurseve kamerne muzike. Stalni je član grupe “SECONDHANDERS”, tria De Belli i muzičar – saradnik “Dah teatra”. Zaposlena je u Beogradskoj filharmoniji.

Julijana Marković, violončelo
Stiče osnovno i srednje obrazovanje u Muzičkoj školi “Josip Slavenski” u Beogradu, u klasi prof. Ivana Poparića. Diplomirala je na FMU u Beogradu, u klasi prof. Sandre Belić. Pohađala je majstorske kurseve kod Majkla Fleksmana i Aleksandra Fedorčenka, i osvajala mnogobrojne nagrade na republičkim i saveznim takmičenjima, kao i na festivalima, kao solista i član kamernih sastava. Nastupala u zemlji i inostranstvu ( kvartet čela “Femine”, kvartet ” Intermeco”…). Zaposlena je u Beogradskoj filharmoniji od 1994. a stalni je član više kamernih sastava (trio “Acernus”, grupa “SECONDHANDERS” , Trio De Belli…).

Komentari