Koncert: UNEARTH + Violent Chapter & NoWay Back

Unearth, američki metal-kor bend nastao 1998. godine u okviru svoje turneje gostuje i u beogradskom Domu omladine. Njihov peti album, Darkness in the Light izašao 2011. godine naišao je na dobar prijem publike, možda upravo zbog toga jer se konačno raspoznaje zrelost ovih, sada već, vetarana tvrde scene.  
Domaća podrška: Violent Chapter i NoWay Back.
Cena ulaznice u pretprodaji: 1300,00 dinara

 

Unearth je počeo sa radom 1998. godine sa idejom da svojom muzikom “iskopaju” (odatle i ime “Unearth”) novu dimenziju metal i hardkor zvuka. Prve ozbiljnije korake put te ideje prave par godina kasnije turnejama u društvu bendova kao što su Killswitch Engage, Sworn Enemy, Lamb of God, Shadows Fall, Norma Jean, Dimmu Borgir i drugi. Svetski auditorijum je zaražen novom mzičkom kreacijom koja izvlači najbolje iz metala i hardkora i put razvoja ovog benda je nadalje išao samo uzlaznom putanjom. Obišli su ceo svet, ali komplet. Osim navedenih, Unearth je turovao i sa vrhunskim bendovima iz “mlađe” garde – Parkway Drive, Architects, Protest The Hero, Whitechapel, Emmure, The Ghost Inside, ali i bendovima koji nemaju vremensku odrednicu – In Flames, Megadeth, Machine Head i (svemoćni) Slayer. Za upućenije, dovoljno je pomenuti samo neke od franšiza koje su i po više puta jurile ovaj bend za svoje scene: Wacken, Hellfest, Mayhem Festival, Download Festival, Hell On Earth tour, Impericon Never Say Die i dr. Pojedinačne nastupe ne vredi nabrajati. Jednostavno, retki su bendovi i događaji modernije istorije hard’n’heavy muzike da vrede, a da ih Unearth nije „upisao“.

Bend ima 5 studijskih albuma, jedno specijalno izdanje-kompilaciju i DVD. U jednom od intervjua za Metal Hammer članovi benda su kao muzičke uzore naveli bendove kao što su Pantera, Slayer, Earth Crisis, Anthrax i to se u velikoj meri oseća u muzici ovog benda. Unearth je ipak uspeo da oformi svojevrstan savršen sklad power metal solaža i harmonija, treš strofe, hardkor refrena i sirovih brejkdauna, a sve zaokruženo scream-shout vokalom koji, što bi mlađi rekli – own-uje svaku pesmu. Takva kombinacija je sve što sladokusci ovog muzičkog usmerenja mogu da zatraže od benda, a podatak da su na produkciji Unearth diskografije svoj doprinos dali Džastin i Adam iz KSE, kao i vele-poznati metal producent Teri Dejt (Pantera, Deftones, Soundgarden), daje posebnu notu muzici i renomeu ovog benda. Napredovanje njihovog stvaralaštva dobilo je potvrdu i time što su od ulaska u Billboard Top 40 (2006) kroz par godina stigli do Billboard Top 10 (2011) hard’n’heavy bendova. Ovaj bend i danas odoleva vremenu, ali ostaje veran svom fazonu, uklapa se u trendove moderne muzike, ali im se ne povinuje, ostavljajući svim svojim starim i novim fanovima u ustima pun ukus besa i energije karakterističan samo za Unearth.

Hitovi benda My Will Be Done, Endless, Giles, Zombie Autopilot, The Glorious Nightmare, Watch It Burn i slični, predugo su blejali po plejlistama, vreme je za živu verziju. Slažete se?

Da koncert bude potpun, domaću podršku pružiće bendovi Violent Chapter i No Way Back. Miks muzike ova dva brutalna benda je možda i nešto najbolje što u ovom trenutku u Srbiji može da „odgovori“ Unearth muzici.

Violent Chapter daje tu melodičnu stranu metalkor obrascu koji uspešno furaju već godinama. Najnoviji spot za pesmu White Rabbit Hole je postao hit preko noći na domaćoj hardkor i metal sceni. Iza sebe imaju, za srpske uslove, ozbiljnu bazu fanova, a opet nesrazmernu kvalitetu koji ovaj bend iznedruje svakim novim izdanjem. Definitivno jedna od najvrednijih ekipa u Srbiji i bend koji osim što zvuči „kao kuća“, bezrezervno ulaže u razvoj ovdašnje scene.

NO WAY BACK su kruševački metalkor rezidenti i ekipa koja se uspešno suprotstavlja neuslovima za razvoj moderne hardstajl muzike u unutrašnjosti Srbije. I bez daljih izgovora, ovi momci kidaju. U odnosu na Violent Chpater sviraju malo više „trešerski“ metalkor, ali sve ostalo stoji i u ovom slučaju – marljiva ekipa, profesionalan pristup i zvuk reprezentativan koncerta ovog kalibra. Ne propustite da čujete ovaj bend, jer jednom kada to uradite, nema povratka nazad.

Komentari