Koncert u okviru programa Međunarodne tribine kompozitora

20. Međunarodna tribina kompozitora kao jedini festival savremene ozbiljne muzike u našoj zemlji prvi put u saradnji sa Domom omladine otvara novi prostor za svoje sadržaje. Koncert koji će se održati 13. novembra u Velikoj sali više od ostalih festivalskih manifestacija odgovara duhu i stilu programa vezanih za Dom omladine

U centru pažnje je kontrabastista i multiinstrumentalista Nebojša Ignjatović sa svojim ansamblom Secondhanders. Nebojša Ignjatović će se prikazati kao pevač i kao svirač na štakolončelu instrumentu koji je sam konstruisao od invalidske štake i koristi ga u kompoziciji Ivane Stefanović „Duboki do“.

Zatim će biti izveden njegov autorski projekat u čijoj realizaciji kao ravnopravni koautori sudeluju članovi ansambla Secondhanders-i. Oni se bave pozajmicama poznatih i manje poznatih tema da bi ih citirali, parodirali i reciklirali pa tako nastaju njihove beskrajno duhovite novotarije iz druge ruke. Njihova deviza je „Svi kradu a mi to i priznajemo“. Ansamblu Secondhanders u kompoziciji Dragane Jovanović „Mama Duna“ pridružuje se mešoviti hor „Ars divina“ koji zatim u epilogu koncerta sa malim kamernim ansamblom izvodi dela Anice Sabo (Ne povem) i Roberta Cohena (Sleep little baby, sleep)

Nedelja 13.11.2011. 20h  Dom omladine Beograda, Velika sala

Ivana Stefanović (Srbija): Duboki do za el. gitaru, kontrabas, mbiru, klavir, glas i štakolončelo
izvodi  multiinstrumentalista Nebojša Ignjatović                                                                                                                            

Nebojša Ignjatović & Secondhanders
Nebojša Ignjatović, autor projekta,kontrabas, vokal, klavir, mbira, flauta, štakolončelo
Secondhanders, autori aranžmana
Aleksandra Stanić, viola, vokal; Julijana Marković, violončelo, vokal; Gorana Ćurgus, harfa; Jugoslav Hadžić, harmonika
Gost ansambla Luka Ignjatović, saksofon

Words of the day (svakodnevne reči)
Hardwere Agnostic
Homeopatska sonatina
Draftwerk

Žustro i Bezveze (Strong and Wrong)
Madopares i Jupreniles

Dragana Jovanović (Srbija): Mama Duna
Izvode Nebojša Ignjatović & Secondhanders (Srbija), Gost ansambla Luka Ignjatović, saksofon; beatboxer Marko Stojanović – Luis, Ana Živčić, etno pevačica; Dragana Jovanović, bućka i CD player, hor Ars Divina (Srbija), dirigent Ivan Marković

Epilog:

Anica Sabo (Srbija): Ne povem za mešoviti hor, flautu, violinu, violu i violončelo
Robert  Cohen (USA): Sleep little baby, sleep za mešoviti hor i gudački kvartet  
Izvode hor Ars Divina (Srbija), dirigent Ivan Marković , Nevena Glišić, flauta; Jelena Dimitrijević, violina; Aleksandra Milanović, violina;  Atila Sabo, viola; Filip Milinković, violončelo;

NEBOJŠA IGNJATOVIĆ Kontrabas, vokal, klavir, mbira, flauta, kao i kompozitor, aranžer i još mnogo toga! Rođen 1951. u Beogradu. U zvanju je redovnog profesora na odseku za kontrabas Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu. Od 1993. član projekta “Rubber Soul” post-modernističke multimedijalne grupe. 1994. komponuje muziku za pretstavu “Lude iz Helma”, izvedenu u Mladinskom gledališču u Ljubljani. Od 1999. sarađuje i komponuje sa “Dah teatrom” iz Beograda. Komponuje muziku za predstave “Dokumenti vremena”, “Cirque Macabre” sa kojima odlazi na turneje po SAD-u, Australiji Nemačkoj i Norveškoj. 2005. komponuje muziku za pretstavu “Alice and Kafka are dead – Long live Rozenberg” u koprodukciji “Dah teatra” i “Seven Stages” teatra iz Atlante. 2006. komponuje muziku za pretstavu “Priča o čaju” – izvodena u New Orleansu. 2008. komponuje muziku za crtani film Rastka Ćirića “Fantazmagorija 2008.”. Od 2005-2007. prorektor Univerziteta Umetnosti u Beogradu. Nebojša Ignjatović je idejni tvorac i vođa “Secondhandersa”
Grupa “Secondhanders” je nastala 2008 godine. U prvobitnoj postavi su bili Ignjatović Nebojša, Julijana Marković, Aleksandra Stanić i Gorana Ćurgus. Muzički koncept oko koje se grupa okupila je bila ideja da se napravi neka vrsta “radionice za prerađivanje muzike”. Ovome je predhodio dugogodišnji angažman prof. Ignjatovića oko stvaranja pozorišne muzike za mnoge predstave Dah teatra, 7 Stages (Atlanta) MGL “Mestno gledališče” Ljubljana, Teatar Bojan Stupica kao i komponovanje muzike za crtane i animirane filmove. U kasnijoj fazi rada na predstavama, prof. Ignjatoviću se pridružila i Aleksandra Stanić (viola i vocal). 2008. godine u sastavu grupe su se nasli i Julijana Marković (violončelo, vokal, pisanje aranžmana) i Gorana Ćurgus (harfa). Prilikom rada na predstavi “Kod Nastasijevića”, Dah teatra 2009. godine, pored prof. Ignjatovića bila je angažovana i Sanja Marković (saksofon, vokal, udaraljke i “art of sampling”) kao i stalni član Dah teatra Jugoslav Hadžić (harmonika). Nakon rada na toj predstavi Jugoslav Hadžić je postao stalni član Secondhandersa a Sanja Marković je bila njihov član do 2011. godine.
www.secondhanders.net

P R O G R A M
1) “Words of the day”(svakodnevne rechi)-opis-.Banalne jezicke postapalice koje se mogu registrovati u zvucnoj urbanoj vrevi  postaju predmet takodje banalnog kompozicionog postupka.Izvodjachi su zivi sempleri koji uz korespodentne muzicke fragmente grade zvucnu sliku obesmisljenog ali zivog urbanog jezika.
2) “Hardwere Agnostic ”
opis-Grupa “Secondhanders” je u svom dosadashnjem radu cesto koristila kompoziciju “In The Theater” Philip-a Glassa  kao ma(n)tricki obrazac u koji su se interpolirali razliciti muzichki sadrzaji.

3) Homeopatska sonatina-kompozicija Brian Eno-a “Belgium Drop” uz ko-autorstvo Tanje Milosevic se koristi po homeopatskom principu koji podrazumeva ekstremno razredjivanje jedne kapi (drop) leka u 1 000 000 000 000 delova  vode-( “rastvaranje zvucne kapi u prostoru duse”)
4)”Draftwerk”-zvucni draft  sastavljen  od kompozicije “Pianissimo” Peteris Vasks-a bas motiva iz uvertire “Koriolan”L.V.Beethovena,Shubertovog drugog stava gudackog kvarteta “Smrt i Devojka”, i stihova pesme “A poisen Tree” W.Blake-a.
5)” Zustro i Bezveze “(Strong and Wrong)-opis- kompozicija Dragane S. Jovanovic …na 3/4…” se izvodi  zustro i bez veze.(Pre)nadrazena izvodjachka agilnost kulminira u bezglasnom sviranju , cime se aludira na  kompoziciju ” Con Voce” Mauricija Kagela.
6)-Madopares i Jupreniles-naslov kompozicije je izveden iz naziva dva leka za lechenje Parkinsonove bolesti.U izvodjenju se koristi instrument Mbira i Shtakalina. Shtakalina je instrument napravljen od shtake koja sluzi za pomoc prilikom hodanja .

Komentari