Koncert: The DOORS Alive

NEZABORAVNI KONCERT POVODOM PEDESET GODINA OD PRVOG ALBUMA GRUPE THE DOORS SA NAJBOLJOM TRIBUTE GRUPOM –THE DOORS ALIVE IZ VELIKE BRITANIJE!

Ulaznice možete nabaviti na svim prodajnim mestima Eventima – www.eventim.rs – i to: Po promotivnoj ceni do 31. decembra 2016: 1.600 RSD. Od 01. januara 2017: 1.900 RSD. Na dan koncerta: 2.500 RSD.

 

U beogradski Dom omladine 11. februara 2017. dolazi najbolja „tribute to The Doors“ grupa The Doors Alive iz Velike Britanije. I to u godini kada slavimo 5 decenija od objavljivanja prvog albuma grupe The DoorsThe Doors Alive stvaraju zvuk, imidž, prisutnost i realistični osećaj šezdesetih godina prošlog veka, koji publiku vodi u vreme hitova legendarnih kalifornijskih rok ikona The Doors.

Na koncertu ćemo čuti  hitove kao što su „Light My Fire“, „When The Music’s Over“, „People Are Strange“, „Love Me Two Times“, „Break On Through (In The Other Side)“,  „Riders On The Storm“, „The End“ i mnoge druge. Doživite najveće hitove The Doors na klupskom koncertu u vrhunskom izvođenju The Doors Alive! Doživite uživo ono što danas možete slušati samo na nosačima zvuka!

The Doors Alive sviraju ritmično zarazne melodije sa hipnotičkim zvukom orgulja, grubom bluz gitarom, pojednostavljenom ritam sekcijom i bariton glasom koji recituje poeziju Džima Morisona. Pevač Willie vlada vokalom i izgledom nalik na jedinstvenog Džima Morisona, dok članovi grupe The Doors Alive, da bi postigli originalan zvuk, koriste iste instrumente koje su nekada upotrebljavali originalni The Doors, uključujući Fender Rhodes Bass, Vox Continental klavijature i Gibson „SG“ gitaru.

The Doors Alive pune neke od najprestižnijih dvorana i klubova po celoj Evropi i Velikoj Britaniji i oduševljavaju publiku od Los Anđelesa do Berlina. Takođe su nastupili kao glavni bend na najvećem festivalu posvećenom grupi The Doors „The Feast Of Friends“, rasprodali liverpulski „Cavern Club“ i mančesterski „Academy“, a konstantno sviraju na open-air festivalima u Engleskoj, Škotskoj i Nemačkoj. Ukratko: The Doors Alive oduševljavaju i najveće skeptike!

 

 

PRIČA O THE DOORS

Grupa The Doors je bila već od samog početka (leto 1965. godine) napunjena neverovatnom energijom, a najveću pažnju je privlačio pevač Jim Morrison. Naravno,  Morrison je bio svestan da te magije koju su stvarali ne bi bilo bez uspešne saradnje celog benda – Johna Densemorea, Robbyja Kriegerja i Raya Manzareka koji su uz njega činili briljantnu celinu, postavši jedna od najznačajnijih i najuticajnijih rok grupa svih vremena.

The Doors su uzeli ime od vizionarskog pesnika Williama Blakea, koji je napisao: „Kada se vrata percepcije očiste, tada će se stvari istinski prikazati takve kakve jesu, beskonačne.“ Britanskog autora Aldousa Huxleya je taj stih toliko oduševio da je svoju knjigu nazvao „Vrata percepcije“ (The Doors Of Perception“), a Morrison je svom bendu predložio da se nazovu The Doors. Ostali članovi su se odmah složili jer je ime odlično ilustrovalo ideju i stavove iza kojih su stajali. The Doors su svoj prvi ugovor potpisali sa tada još malom izdavačkom kućom Elektra Records u junu 1966. godine.

The Doors 1967. godine objavljuju svoj prvi album jednostavno nazvan „The Doors“, koji otvara jedna od najpoznatijih i najjačih pesama „Break On Through (To The Other Side)“. Na albumu se nalaze i večni hitovi „Light My Fire“ i „The End“, te „Alabama Song“ u originalu od Bertolta Brechta i Kurta Weilla. U aprilu 1971. godine The Doors objavljuju svoj šesti studijski album „L.A. Woman“, a nakon tri meseca događa se tragedija – smrt Jima Morrisona.

Jim Morrison je umro 3. jula 1971. godine u Parizu u dvadeset i sedmoj  godini života. Njegova smrt je ostala misterija jer obdukcija nije bila napravljena, a kao službeni uzrok smrti naveden je infarkt.  Njegova želja da ga pamte kao pesnika mu se ostvarila. On je bio čovek koji nije prihvatao kompromise; bio je poznat kao perfekcionista i tvrdoglav u namerama da svoje zamisli istera do kraja.

The Doors su nakon toga objavili još dva albuma i 1973. prestali sa radom. Godine 1978. je objavljen posljednji album „An American Prayer“ na kojem se nalazi čitanje poezije Jima Morrisona snimljeno 1969. i 1970. godine, uz muzičku pozadinu The Doorsa.

The Doors i Jim Morrison postali su legende svoje generacije koja živi i dan danas pa je tako 1991. godine snimljen i dugometražni film u režiji prestižnog reditelja Olivera Stouna u kojem Val Kilmer odlično glumi Jima Morrisona.

The Doors su objavili devet studijskih albuma i osamnaest singlova, te bezbroj „live“ i kompilacijskih izdanja. Na VH1 top listi najvećih rok izvođača svih vremena su uvršteni na dvadeseto mesto, a pesma „Light My Fire“ na sedmo mesto najboljih rok pesama. Magazin Rolling Stone stavio ih je na četrdeset i prvo mesto največih izvođača svih vremena, a tri albuma; „The Doors (42), “ „L.A. Woman“ (362) i „Strange Days“ (407) uvrstili  su među petsto najbitnijih albuma svih vremena. Na listi se nalaze i dve pesme; „Light My Fire“ (35), „The End“ (328). Godine 1993. The Doors su uvršteni u „Rock And Roll Hall Of Fame“, a 2007. godine je grupa dobila nagradu za životno delo na dodeli čuvenih Grammy nagrada. Iste godine su The Doors dobili svoju zvezdu na „Hollywod Walk Of Fame“. Bili su prvi američki bend koji je postigao osam istovremenih zlatnih i platinastih tiraža za svoje albume. Godine 2015. je objavljen dokumetarni film o The Doors „When You’re Strange“ u režiji Toma DiCilloa.

 

Diskografija:

The Doors (1967)

Strange Days (1967)

Waiting for the Sun (1968)

The Soft Parade (1969)

Morrison Hotel (1970)

L.A. Woman (1971)

Other Voices (1971)

Full Circle (1972)

An American Prayer (1978)

 

Pesme koje izvode The Doors Alive: Touch Me, Five to One, People Are Strange, Peace Frog, Hello I Love You, Love Street, Unknown Soldier, 20th Century Fox, Riders On The Storm, Down So Long, When The Music’s Over, Roadhouse Blues, Love me two Times, Love Her Madly, Strange Days, Break On Through, The Changeling, Alabama Song, Back door Man, L.A. Woman, Light My Fire, The End, The Changeling, Peace Frog, The Spy, Moonlight Drive, You’re Lost Little Girl, Light My Fire, Whiskey Bar (Alabama Song), The Soft Parade, Wild Child, Gloria.

 

O The Doors Alive publika je izjavila:

»Vaš koncert je bio stvarno jedan od najboljih koje sam video! Briljantno!«

»Kao veliki The Doors obožavalac, bio sam već na nekoliko The Doors tribute koncerata, no moram reći da ste vi definitivno najbolji! Vratite nam se brzo ponovo!“

»Fantastični ste! To mogu reći, jer sam videla već dosta The Doors tribute bendova. Vi ste broj jedan!«

 

Više o The Doors Alive možete saznati na:

 

www.thedoorsalive.co.uk/the_doors_alive/Home.html

www.myspace.com/thedoorsalive

www.youtube.com/user/doorsalive

 

Snimak grupe The Doors Alive iz 2011. godine na obeležavanje četrdesete godišnjice smrti Jim Morrisona u Parizu:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=AMQOQjzB25Q#t=17

http://www.youtube.com/watch?v=JtqU5QDSw8M

http://www.youtube.com/watch?v=yBz-vXNU-7c

 

Komentari