Koncert: SPAIN

Jedan od ključnih Amerikana bendova prvi put u Beogradu!

Spain su kultni sastav iz Los Anđelesa, koji je zajedno sa Uncle Tupelo i Jayhawks, sredinom devedesetih ključno doprineo stvaranju danas popularnog „Americana“ podžanra. Grupu predvodi svojim i tihim glasom i lirskim basom Josh Haden, sin nedavno preminulog legendarnog džez basiste Charlie Hadena, ne tako davno gosta Beogradskog džez festivala. Kao jedan od najcenjenijih Amerikana bendova, ovi vrhunski umetnici dolaze po prvi put u Beograd da predstave svoj najnoviji album „Sargent Place“.

Kao specijalni gosti i predgrupa na koncertu benda Spain, nastupiće jedan od najboljih  domaćih sastava iz žanra amerikana  – Ika.

 

Grupa Spain ima čast da može da se predstavi kao jedan od sastava čiji album je definisao jedan stil za sledeće decenije – njihov debi „The Blue Moods Of Spain“ iz 1995. godine smatra se klasikom žanra. Osnovna osobina zvuka koji je proslavio Spain jeste naglašeno tiha muzika i elegična atmosfera u kojoj iz pesme u pesmu prigušene emocije sve jače dolaze u prvi plan. Treperenje žica i ljudskog glasa, mnogo melodija i nežnosti, obuzimaju slušaoca dok potpuno ne utone u ovaj jedinstven poetski svet. 

 

Umetnost prigušenih emocija i stil u kome su uspešno pomešali uticaje bluza, folka, kantrija i džeza, uticao je na celu novu scenu bendova širom sveta i doveo do razvoja estetike „Amerikane“.  Pesma „Spiritual“ sa prvog albuma postala je standard kog su izvodile veličine od Johnny Casha do Pat Methenya. Kad je i sledeći album „She Haunts My Dreams“ (gost: legendarni švedski džez pijanista Esbjörn Svensson), ponovio uspeh prvog, bilo je jasno da su Spain tu da ostanu i da je njihov spori trans muzika budućnosti, stil koji su u kasnijim godinama mnogi kopirali i sledili.

 

U toku dvadesetogodišnje karijere, Spain su snimili pet studijskih albuma i jedan uživo. Posle pauze duže od decenije, 2012 su se vratili sa pomalo svetlijim tonovima albumom „The Soul of Spain“ i sjajnim zapisom nastupa na najuglednijoj američkoj alternativnoj radio stanici KCRW, pod imenom „The Morning Becomes Eclectic Session“. Na oba ova zapisa novoj svežini značajno doprinosi prisustvo ženskog vokalnog trija sastavljenog od njegovih sestara: Petre Haden, Rachel Haden i Tanye Haden, poznatih pod imenom The Haden Triplets.

 

Završna tačka na putovanju u čežnjivi svet grupe Spain je album „Sargen Place“ koji je upravo objavljen 4. novembra 2014. i koga na evropskoj turneji promovišu i koncertom u Beogradu. Osim činjenice da se na njemu nalazi poslednji snimak Charlie Hadena, koji ja rado gostovao kod svog sina, značaj sastava dodatno je podcrtan činjenicom da ga je producirao Gus Seyffert (poznat po radu sa Black Keys, Beck, Norah Jones), a miksovao Darrell Thorp (Radiohead, Paul McCartney).

Emotivni trans grupe Spain očekuje nas u Domu omladine Beograda u ponedeljak 23. februara, u okviru mini-Amerikana festivala u kome imamo priliku da vidimo još i Marka Lanegana 24. februara.

Ulaznice su u pretprodaji na Blagajni Doma omladine Beograda i preko Eventima, po ceni od 800 dinara.

http://www.spaintheband.com/home

 

 

   

 

Nastao je kao duo krajem 2006. godine, a jedinstvena pojava tiho harizmatične Ivane Smolović, čini okosnicu sadašnje postave grupe Ika od četiri cure i dva mladića. Bend  osim uobičajenih rok instrumenata, čine i kontrabas i violončelo. Njihovi kućni snimci i rani nastupi svojevremeno su utemeljili amerikana scenu u Beogradu.

 

Posle zapaženog debitovanja na čuvenoj kompilaciji novih sastava “Jutro će promeniti sve”, prvi album grupe Ika, “Sweet Path of Gold”, svojom iskrenošću i jednostavnošću zadobio je naklonost svuda jednako oduševljene publike – na solo nastupima, kao i na festivalima širom Evrope. Usledila su gostovanja na koncertima velikih autorskih imena kao što su Ken Stringfellow i Mark Olson, putovanja, još jedna kompilacija emisije Pop Depresija “Ispod pokrivača”, sa obradom pesme “If I’m Waiting”, ekscentričnog Jasona Andersona, i konačno, u 2015. upravo objavljeni EP “My Bike’s in the Backyard it Was Too Cold for My Horse“. U jednom kratkom trenutku podsetiće vas na mini gospel hor, u drugom na romansu sa Divljeg zapada.

Nema bolje predgrupe za koncert velikih Spain – njihovoj legendarnoj melanholičnosti potreban je jednako osećajan uvod!

 

Komentari