Koncert: PARAF

Paraf kreće na veliku regionalnu koncertnu turneju koja počinje 13. decembra u Novom Sadu, u studiju Firchie Think Tank, a nastavlja se 14. decembra u beogradskom Domu omladine. Na turneji će promovisati CD box-set “Sabrana djela 1976-1987” koji uključuje sve njihove albume i singlove, kao i prethodno neobjavljeni live album te vinil “Zastave”, koji je nedavno ponovo objavljen kao specijalno izdanje povodom 35. godišnjice originalnog albuma.

 

Kombinovani sastav Parafa, u kome su Vim Cola i Valter Kocijančić kao vokali, članovi originalnih postava iz sedamdesetih i osamdesetih i muzičari koji su već nastupili u koncertnom sastavu benda, spreman je da se vrati na bine. Da su fantastični i dalje, pokazali su u martu, na ovogodišnjoj promociji box-seta u Rijeci, kada su oduševili publiku u klubu Palach energičnim i žestokim nastupom, kao u danima kada su trasirali put ka inventivnijoj muzici na ovim prostorima. Njihov žar nikada nije ugašen, a sada se ponovo rasplamsao i legendarni bend spreman je za nove nastupe širom regiona.

 

Koncerti u Novom Sadu i Beogradu biće prilika za sve ljubitelje panka, post-panka i novog talasa da uživaju u energičnom, pravom rokerskom izvođenju legendarnih pesama, uključujući Narodnu pjesmu, Moj život je novi val, Živjela Jugoslavija, Javna kupatila, Zastave i druge. Paraf nastupa u sastavu: Vim Cola (vokal), Valter Kocijančić (vokal, gitara), Zdravko Čabrijan (bas, vokal), Raoul Varlen (sinth), Iva Močibob (vokal), Vlado Simcich Vava (gitara), Alen Tibljaš (bubanj) i Deni Šesnić (gitara).

“Drago mi je što se vraćamo u Novi Sad i Beograd posle toliko decenija! Radujemo se šta ćemo nastupiti pred publikom koja nas poznaje od početka, koja je rasla s nama. Uzbuđeni smo što vidimo mlađu generaciju u našoj publici, decu koja se nisu ni rodila kad smo počeli, a ipak nas danas slušaju”, kaže Valter Kocijančić.

 

Paraf je imao ključni uticaj na muzičke događaje bivše države. Bili su među prvim punk sastavima van Velike Britanije i s ljubljanskim Pankrtima, uveli su globalnu muzičku revoluciju koju su predvodili Sex Pistols, The Clash, The Damned i drugi. Bili su ključna pojava punka i novog talasa i stvorili su bogatu scenu: pridružili su se fotografi, dizajneri, modni kreatori, novinari, umetnici stripa i ogroman broj novih bendova. Drugi sastav Parafa sledio je post-pank standarde i snimio odličan album “Zastave” 1984. godine.

Album “Zastave”, koji predstavlja njihovu treću fazu rada, najsloženiji je i najambiciozniji album Parafa. “Zastave” su zaboravljeno remek-delo hrvatske i jugoslovenske rok muzike, vizionarski prasak svetla i svojevrsno proročanstvo o svim zlima koja su se na Balkanu počela događati samo godinu dana pošto je Paraf prestao s radom. Zahvaljujući doslednom umetničkom fokusu, besprekornom muzičko-tekstualnom izvođenju datog pravca i autentičnom suprotstavljanju okovima društvene stvarnosti, Zastave je jedan od vrhova jugoslovenskog roka. Takođe, reč je o jednom od najređih albuma na ovim prostorima, s obzirom na nizak početni tiraž, tako da će ovo ponovo objavljeno izdanje oduševiti većinu fanova vinilnih ploča.

Turneja se nastavlja u februaru sledeće godine nastupima u Ljubljani, Zagrebu i Rijeci.

 

Ulaznice su u prodaji preko Ticket Vision mreže i u Dallas Music Shop-u Knez Mihajlova 48 na prvom spratu (u okviru Delfi knjižare) po ceni 1200 dinara a na dan koncerta će biti 1500 dinara.

 

Foto: Nikica Petković

Komentari