Koncert: OĐILA

Povodom 60 godina svog postojanja, Dom omladine Beograda predstavlja koncert legendarne grupe Ođila, koja je svoj prvi nastup održala upravo u ovoj ustanovi kulture pre tačno 40 godina! Ulaznice po ceni od 1500 RSD su u pretprodaji putem eFinity prodajne mreže i onlajn.

ZBOG VELIKOG INTERESOVANJA PUBLIKE JOŠ JEDAN TERMIN: Grupa Ođila nastupiće i 18. maja u Velikoj sali DOB, onlajn kupovina ulaznica je dostupna na ovom linku.

Grupa Ođila od svog formiranja pre četiri decenije izvodi širom sveta prepoznatljivu romsku muziku, oslanjajući se na tradiciju teatra “Romen” iz Moskve i muziku iz legendarnih filmova kao što su “Cigani lete u nebo” i “Moja slatka umiljata zver”. Mediji u Jugoslaviji, ali i u mnogim drugim državama, često su Ođilu predstavljali kao autentični ciganski bend iz Moskve, što dovoljno svedoči o perfekciji članova grupe u izvođenju romskih pesama. Spadaju već dugo u istoriju popularne muzike na našim prostorima, kao klasična vrednost u ovom žanru.

Tokom svoje karijere grupa je objavila pet albuma (dva su dosegla zlatni tiraž, pretvarajući se u velika hit izdanja osamdesetih godina). Na trećem je zabeležena muzika iz filmova “Tamna strana sunca”, “Drugi čovek” i “Osmi dan u nedelji”, u kojima su članovi bili ne samo muzičari, već i glumci. Ođila je osvojila i nagradu “Orfej” za najbolju ploču po izboru Jugoslovenske Radio Televizije, kao i evropsku nagradu za najbolju pesmu (“Solniška”), na Takmičenju za najbolji radio-snimak u Evropi.

Na početku karijere, repertoar grupe se bazirao na tradicionalnim ruskim ciganskim pesmama, tada popularnim zahvaljujući hit-filmu „Cigani lete u nebo“. Vremenom je repertoar proširivan i pesmama Roma iz Slovačke, Mađarske, Španije… da bi na kraju bio upotpunjen i autorskim pesmama, pisanih pre svega za filmove u kojima je Ođila učestvovala.

Ođila je priređivala koncerte u svim značajnijim dvoranama bivše Jugoslaviji. Zapažene nastupe grupa je održala i u Kolarčevoj zadužbini, kao i u Mariborskom pozorištu, i to kao prvi muzički sastav koji je koncertirao u ovom teatru od njegovog osnivanja. Ansambl je predstavljao Jugoslaviju na Svetskom festivalu romske muzike 1988. godine u Londonu, gde je dobio više priznanja i pohvala, pa čak i od grupe Gipsy Kings. Svojom ljubavlju i posvećenošću romskoj muzici doveli su njeno izvođenje do perfekcije. Svi koji su ikad bili na nekom emotivnom koncertu Ođile, znaju da su oni sinonim za strast i vrhunsko izvođenje najpoznatijih kompozicija koje dolaze iz tradicije Roma!

Simbolično je što Ođila slavi četrdeset godina od prvog održanog koncerta baš u Domu omladine Beograda, na mestu na kojem su prvi put nastupili 1984. godine u, sadašnjoj, sali Amerikana. I ovoga puta, Dom omladine je širom otvorio svoja vrata da zajedno proslave ovaj jubilej, baš na šezdesetu godišnjicu postojanja kultne beogradske ustanove kulture.

 

Komentari