Koncert: NADIMAČ

Priredba brze i ljute muzike povodom 15 godina postojanja benda Nadimač! Cena ulaznice: 500 RSD.
Pored pesama Nadimača koje niste čuli uživo sto godina (ili nikad), na koncertu će kao gosti svirati i nekadašnji članovi benda, kao i bendovi Putrid Blood iz Šida, Dishumanity iz Kragujevca i Nothing Sacred iz Beograda.

 

NADIMAČ
Nadimač je nastao 2003. godine u Beogradu. Bend su osnovali drugari iz kraja i škole, Dragan i Zec. Na početku je postojala ideja da se sviraju klasici thrash metala, u vreme kad je ovaj žanr praktično zamro na domaćoj sceni, a vladali tribjut i pretenciozni isfolirani bendovi. Na početku, ekipa je vežbala i učila instrumente tako što je svirala obrade uglavnom nemačkih i drugih stranih brzih bendova.

Dve godine kasnije bend kreće sa svirkama i ostavlja trag u gomili “rupa”, klubova i škola, što zbog iskrene, energične i prljave svirke, što zbog raznih izlučevina i alkoholnih derivata kojim su oni i ekipa zalivali ta mesta.

U periodu 2003-2005. bend pravi i snima prve autorske stvari, poput pesme Vukodlak ili Krvavih desni, koje su članovi snimali preko kasetofona na probama ili malo kasnije preko mp3 plejera. Godine 2007. bend snima “Vukodlak metal” koji je, iako album, ipak snimljen samo kao demo za jedan dan.

U međuvremenu dolazi do promene gitariste u bendu tako da Grabića zamenjuje Krle, koji je i učestvovao na pravljenju i snimanju pesama sa “Vukodlak metala”. Potom, 2008. dolazi još jednom dolazi do promene postave i Dača (Vičhant, Necrorectumonomicon, Daggerspawn) i Ćora (Metal slug) zamenjuju Duleta i Krleta koji nedugo potom osnivaju bend Port royal.

Ubrzo, bend pravi “Metal je rat”, EP koji snima krajem 2008, a izdaje sam početkom 2009. godine, da bi iste godine izašao i prvi album “Državni neprijatelj broj kec” za kinesku izdavačku kući ADP. Za isti label bend izdaje i album “Po kratkom postupku” 2011. godine. Album “Nejebanježivesile” izlazi 2013. za grčku DIY etiketu VSR, a 2015. nemački Witches brew izbacuje “Manifest protiv sudbine”. Peti album “Besnilo” izlazi 2017. za špansku izdavačku kuću XTREEM MUSIC. Bend je, pored prvog demoa i EP-ja, u međuvremenu samostalno izdao i prvi i drugi DVD. Pored toga Nadimač se povezao sa bendovima i izdavačima i izdao oko 20+ split albuma na raznim formatima i to u Evropi, Aziji, Australiji, Severnoj i Južnoj Americi.

Što se koncerata tiče, bend se godinama trudio da istraje i zadrži iskrenost i energiju kao osnovni pečat svog stila. Nadimač je nastupao na brojnim samostalnim koncerima, manjim ili većim festivalima, i svirao svuda: od pekara, skvotova, dnevnih soba, fudbalskih balona, bioskopa, do klubova, sala i arena. Ono što je uvek bio imperativ bez obzira na sve jeste da se “izdivlja” jednako kad bend svira pred 1000 ljudi ili pred 3 čoveka (a bilo je i takvih situacija). Bend se trudio da svira svuda gde je moguće u Srbiji i tako proširi malo duh andergraunda.

Nastupali su u državama nekadašnje Jugoslavije, u gotovo svim zemljama u regionu, Jugoistočnoj Evropi kao i zemljama Centralne i Istočne Evrope. Za bend koncerti su vrlo važan aspekt postojanja i širenja energije, saradnje i ideja iza kojih bend stoji. Više puta Nadimač je imao turneje u zemlji i van nje, a do danas je imao čast da svira na mnogim velikim lokalnim i stranim festivalim i da deli binu sa kultnim bendovima: Sodom, Accused, Onslaught, Tankard, Napalm death, Hatebreed, Municipal Waste, Warbringer, i mnogim drugim.

U budućnosti bend planira još mnoštvo koncerata, albumska, dvd, i split izdanja. Pored toga bend se drži svojih ideja, i aktivno će raditi na širenju underground saradnje, suzbijanju loših uticaja mejnstrim kulture u Srbiji, kao i ideji DIY saradnje, humanitarnih, i kreativnih akcija u našoj zemlji i u drugim državama u kojima sarađuje sa ljudima: “Nadimač će postojati i svirati dokle god smatramo da ima potrebe za tim. Nije nam cilj da štancuemo generička izdanja ili postojimo samo da bi bili mator ili “kultni” bend. Sviraćemo, dakle, dokle god imamo energije i besa, kao i želje da na ovaj i druge načine menjamo svet počevši od sebe, i društva koje nas okružuje.”

 

PUTRID BLOOOD
Putrid Blood je šidski thrash metal/hardcore bend koji aktivno svira od sredine 2009.
Iza sebe imaju EP naziva Fire At Will (2009, samoizdanje) i full-length album Absolute Profit (2012, Miner Records).
Njihov drugi album Poslednji Pozdrav je sniman tokom 2014. i 2017, da bi konačno bio zvanično objavljen za izdavačku kuću Nocturne Media u februaru 2018 i može se poslušati na sledećem linku.

U sklopu promocije svog rada, Putrid Blood još kao demo bend osvaja prvo mesto na Gitarijadi Ratkovo (11.08.2012.), treće mesto na CMOK festivalu u Crvenki (27.08.2011.) i nagradu publike na gitarijadi Vojvodina Open u Kuli (05.06.2012.).

Tokom godina momci dele binu sa legendarnim D.R.I (Exit fest, 15.07.2012.), Fear Factory (12.07.2015.), kao i mnoštvom odličnih bendova iz Srbije i okruženja. Prvo mesto na festivalu Nove snage rokenrola donelo je bendu priliku da otvori šesnaesti Koncert Godine, koji se održao 12.12.2015. u Velikoj dvorani SPC “Vojvodina” (SPENS).”

 

DISHUMANITY
Dishumanity je hardcore punk bend iz Kragujevca. Postoje od 2009. godine i iza sebe imaju dva albuma, dva EP-a, singl i dva split izdanja. Bend se izražava kroz brzinu metal pank rifova, eksplozivni bubanj i brutalni vokal.
Iza sebe imaju mnoštvo svirki, od kojih posebno izdvajaju Monteparadiso, Krastival, mini turneje po Grčkoj…
Novina u bendu je da sad sviraju sa dve gitare što jos više doprinosi atmosferi na sceni.

 

NOTHING SACRED
Nothing sacred je beogradski oldschool hardcore punk bend nastao 2018. Teme pesama su socijalno/političke i lične. Članovi bendova svirali su nekad u drugim bendovima…

 

Komentari