Koncert na Zidiću: PETER ZIRBS & IVAN RADIVOJEVIĆ ● CANGLE ●

U okviru jedanaeste sezone Koncerata na Zidiću Doma omladine Beograda, publika će imati priliku da čuje novi duo projekat dvojice izuzetnih muzičara, Petera Zirbsa i Ivana Radivojevića, koji su udružili svoje kreativne snage u projekat „CANGLE“.

 

CANGLE su oruđe iz arsenala mogućnosti da se različitim sredstvima utiče na ljudsku percepciju, čula i osećanja – baš kao što to, na primer, može zvučna podloga filma. CANGLE live performans se fokusira na trenutak: iako je mnogo toga improvizovano, ipak postoji okvir kompozicije, kao potka muzike koja nastaje pred publikom. Za slušanje CANGLE nije potrebno nikakvo predznanje: najbolje je samo zaroniti u zvučne svetove koji nastaju spontano, u granične oblasti elektronike, džeza i minimalizma.

„Izuzetno sam srećan što mogu premijerno pred beogradskom publikom da predstavim novi projekat CANGLE, koji realizujem zajedno sa izuzetnim trubačem Ivanom Radivojevićem. Slušao sam Ivana kako svira uživo nekoliko puta i uvek bih pomislio kako je baš on pravi muzičar za ovaj zvučni eksperiment. Verujem da će koncert na Zidiću biti zabavan i za nas dvojicu i za posetioce!“, ističe Peter Zirbs, kompozitor i muzički producent koji živi na relaciji Beč-Beograd, i dodaje: „Prošle godine sam već imao priliku da na istom mestu, zajedno sa sjajnim saksofonistom Dušanom Petrovićem, otvorim prvo poglavlje ovog muzičkog eksperimenta u projektu ŠRAFCIGER. Sada sledi poglavlje broj dva: CANGLE, a uskoro ćemo oba dela i snimiti u studiju.“ 

Peter Zirbs, foto Tim Cavadini / Ivan Radivojević, foto Marijana Lacalandra

Peter Zirbs, multinstrumentalista, kompozitor i muzički producent, jedan je od ključnih autora na čuvenoj rejv i tehno sceni Beča, još od 90-ih prošlog veka. Tokom godina objavljivao je pod nekoliko pseudonima i za različite ektikete, a u domenu elektronske muzike sa svojim kolektivom konsorten™ ostvario je veliki uspeh ne samo u Austriji, već i širom Zapadne Evrope. Producirao je albume za brojne kolege i komponovao je muziku za nekoliko umetničkih filmova. Od početaka karijere eksperimentisao je sa analognim sintizajzerima i u svom stvaralaštvu uspešno je brisao žanrovske granice, a postao je prepoznatljiv po svojoj energičnoj i „sirovoj“ produkciji. Posle dve decenije aktivnog prisustva na sceni, 2018. konačno je objavio solo album, „What if we don’t exist?“ (Fabrique Records) koji je dobio izuzetne kritike međunarodne muzičke zajednice. Kritičari (Forestpunk / SAD) su ga uporedili sa legendarnim Bouvijevim albumom „Low“, zbog majstorskog kombinovanja futurističkog sint-popa, graciozne ambijentalnosti i muzičkog minimalizma.

Nakon debi albuma objavio je još dva EP-ja za Fabrique Records: vokalno-instrumentalni „On A Beautiful Day“ (2020) i instrumentalni Splinters (2021), kao i nekoliko singlova: „Belgrade“, „Ideal“ (feat. Christelle Constantin)i „All You Ever Wanted“ (feat. Loretta Who)Trenutno privodi kraju rad na svom drugom autorskom albumu, koji najvećim delom producira u Beogradu, a koji će do kraja ove godine objaviti za izdavačku kuću Fabrique Records iz Beča. Na albumu će predstaviti nove indi/elektro/pop pesme, u saradnji sa različitim vokalistima, kao i nekoliko instrumentala.

 

Trubač, fliglhornista i kompozitor Ivan Radivojević (1991, Beograd) osnovne studije džez trube završio je na Univerzitetu Anton Brukner u Lincu (Austrija), a zvanje mastera stekao na džez odseku FMU u Beogradu. Od 2015. godine predaje trubu, male ansamble i big bend na džez odseku MŠ „Stanković“, nastupa i snima sa raznim džez sastavima sa beogradske džez scene, a bio je i stalni član pop bendova Irie FM i Zemlja Gruva. U jesen 2019. godine bio je srpski predstavnik u Euroradio Jazz Orchestra, big bendu mladih muzičara pod pokroviteljstvom Evropske radiodifuzne unije.

Prvi autorski album, In Plain View, izdao je sa svojim kvartetom 2022. godine za italijansku izdavačku kuću, A.MA Records. Imao je priliku da svoje autorske kompozicije izvodi na raznim festivalima i klubovima u Srbiji i Evropi, među kojima su Jazz In Marciac (kao finalista Euroradio džez takmičenja), Beogradski džez festival, Jazz In The Garden, Bazzum Džez Festival, Telma Jazz Fest, Zwe, Theater Phönix i Frau Mayer.

 

**********************************

Koncerti na Zidiću, koje Dom omladine Beograda od 2013. godine organizuje na Platou Milana Mladenovića, postali su jedan od omiljenih letnjih kulturnih programa za sve Beograđane i goste našeg glavnog grada. U jedanaestoj sezoni, nastavljamo da na otvorenoj sceni otkrivamo nove bendove i predstavljamo neke stare muzičke znance.

Komentari