Koncert na Zidiću: Kazna Za Uši

Beogradska grupa Kazna Za Uši nastala je 1986. godine. Njihov prvenac, singl Deri kamen, bio je u to vreme apsolutni kultni hit među nezavisno orijentisanim mladim naraštajima. Svoj muzički stil opisuju kao “ekstremno garažni rok”. Bend se istakao pobedom na zaječarskoj Gitarijadi, osvojivši nagradu za najbolji nastup, a ujedno na Festivalu Brzi Bendovi Srbije, Ivan Đorđević “Ivek”, osnivač benda je proglašen za najboljeg gitaristu, dok je pesma “Koska” je proglašena za rok’n’rol himnu Srbije.

Tokom leta 1992. Godine izdaju svoj debi album Ispod zemlje sa istaknutim numerama “Koska”, “Rođen Lud” i “Kad budeš mrtav i beo”. Njihov drugi album – Izliv radosti, napad sreće sadrži i materijal snimljen uživo u SKC-u ali i novi studijski materijal.

Bend se takođe pojavio na kompilaciji raznih umetnika Radio Utopia (B92: 1989-1994.) sa numerom “Poklon”, kao i na unplugged albumu sa festivala „Bez struje“ održanog u beogradskom Sava Centru u januaru 1994, skupa sa numerom “Ovde, Ovde”.

U aprilu 1995, bend je održao četiri koncerta u Sloveniji nakon čega su napravili pauzu u radu. Povratnički koncert je održan u KST-u julu 1997. Sa basistom Milanom Popovićem, bend je snimio album Zauške. Nakon izdavanja albuma, bend je prestao da postoji.

U novembru 2006, bend se ponovo okuplja povodom koncerta održanog na Akademiji u cilju proslave 20. godišnjice formiranja benda. Tri godine posle, u jesen 2009, bend se ponovo okuplja u sledećoj postavi: Ivan Đorđević (gitara, vokal), Rudolf Cibulski (bas, prateći vokal), i Milan Bjedov (bubnjevi) snimivši jednu numeru – “Bez pipanja ” dostigavši peto mesto na Popboks listi singlova. U julu iste godine, bend nastupa na BELEF festivalu. Do kraja 2010, bendu se pridružio klavijaturista Boris Eftovski. U januaru 2011, singl “Bez pipanja” pojavio se na dvanaestom mestu na godišnjoj listi Popboks najboljih singlova snimljenih tokom 2010. U novembru 2013, bend je snimio pesmu “S vetrom u kosi”, sa bendom Ex Revolveri, a 2014 počinje sa dugoočekivanim novim albumom Nova zora!

 

Komentari