Koncert na Zidiću: Bas i Stega

Sastav Bas i Stega nastao je u avgustu 2011. godine. Originalnu postavu činili su Siniša Stupar (bubnjevi), Miroslav Sekulić Bata (bas), Stevan Đorđević (gitara/prateći vokal) i Dragan Vlajić Gale (gitara/vokal). Ime je nastalo igrom reči i spajanjem početnih slogova imena članova: Ba (Bata), Si (Siniša), Ste (Steva), Ga (Gale).

Muzika koju bend Bas i Stega izvodi je uglavnom instrumentalna i mešavina je više muzičkih pravaca koji uključuju Dub, Funk, Post Rock i Jazz i mnoge druge. Zasniva se na stabilnim ritmovima koji su podržani razigranim bas linijama. Sve je obojeno psihodeličnim zvukovima isprepletanih gitara.

U februaru 2012. godine bend je snimio demo album pod imenom “Zabava Badava” u Staroj Pazovi koji im je omogućio ulaz na mnoga dešavanja i festivale. Godina 2012. bila je obeležena mnogim uspesima kao i osvajanjem prve nagrade na dva muzička festivala “46. Zaječarska Gitarijada” i “Šumadijski Demo Fest”. Takođe, krajem 2012. snimili su svoj prvi EP pod nazivom “Ustaj sad!” sa 4 pesme (Vožnja, Poljana, Sa Đavolom kule gradim i Ustaj sad). Nastupali su na mnogobrojnim dešavanjima kao što su “Carneval der kulturen” u Berlinu, “Mixer” festivalu, “Klub Lukavac” u BiH, i mnogim drugim klubovima i festivalima.

 

Foto: Dragan Vlajić Gale

Početkom 2013. godine bend je snimio prvi spot za pesmu “Sa Đavolom kule gradim” u saradnji sa “ProVision” studijom u Lukavcu, BiH. Tokom 2014. godine radili su na snimanju albuma koji je objavljen početkom 2015. godine na YouTube kanalu, uz spot za pesmu “Vožnja”. Album sadrži devet pesma i snimljen je u studiju “3x2″ u Pančevu. Za snimanje, miks i produkciju bio je zadužen Stefan Gaćeša uz asistenciju Dejana Sredića. Tokom 2015. godine album je promovisan u zemlji i inostranstvu. Bas i Stega na svojim nastupima širi pozitivnu energiju i ljubav prema muzici.

 

Nakon kratke pauze, bend Bas i Stega se 2017. vraća na scenu sa malim izmenama u sastavu. Siniša Stupar (bubnjevi), Stevan Đorđević (bas), Dragan Vlajić Gale (gitara/vokal) i Miloš Spasić (synth). Bend pravi novi materijal i u svoj široki spektar muzike dodaje nove instrumente.

Tokom 2018/2019. bend snimaju drugi studijski album “Negde daleko” u beogradskom Hills River Studiju, a producent je Srđan Popov. Album je objavljen u junu 2019. godine, a bend počinje promotivnu turneju po Srbiji i regionu.

 

 

***

Koncerti na Zidiću, koje Dom omladine Beograda od 2013. godine organizuje na Platou Milana Mladenovića, postali su jedan od omiljenih letnjih programa svih generacija. U novoj, sedmoj sezoni, počevši od Praznika muzike koji se 21. juna obeležava u čitavom svetu, nastavljamo da otkrivamo nove bendove i predstavljamo stare znance sa muzičke scene.

Zidić ispred DOB-a subotom od 20:00 i ovog leta biće malo umetničko žarište na otvorenom, mesto susreta, druženja i uživanja. Scena u srcu grada, za muzičare svih žanrova, koje će moći da pokažu šta sve umeju pred slučajnom i namernom publikom, Beograđanima i gostima glavnog grada. Jedinstveno putovanje kroz pank, metal, džez, elektroniku, hip-hop, bluz, rok, alternativu – sve ono uzbudljivo što može da pruži muzika koju sviraju uglavnom naši najmlađi bendovi…

Koncerti na Zidiću ispred Doma omladine Beograda, kao nezaobilazni deo letnje ponude Beograda, postali su institucija za sebe. Do sada se na Zidiću predstavilo preko 150 muzičkih sastava, uglavnom neafirmisanih snaga, novih talenata i onih koji obećavaju, ali i nekih poznatih grupa, pa i gostiju iz bližeg i daljeg inostranstva.

 

Komentari