Koncert KUD “Dimitrije Koturović”

Kulturno umetničko društvo “Dimitrije Koturović” i Dom omladine Beograda, organizuju  koncert Ansambala narodnih igara i pesama  povodom obeležavanja 56. godina od osnivanja društva, koji će se održati u nedelju, 03. decembra sa početkom u 19.00. Ulaznice se mogu kupiti putem Efinity mreže.

KUD “Dimitrije Koturović” osnovan je 12.11.1967. kao nastavak ranije osnovanih KUD-ova na teritoriji Rakovice (“Radoje Dakić” i “21. maj”), a takođe i kao fuzija kulturno umetničkih grupa i sekcija po radnim organizacijama i školama.
Presudnu ulogu u formiranju društva imala je grupa entuzijasta, zaljubljenika u pesmu, igru, glumu i druženje, na čelu sa Milošem Kićevićem, koji postaje i prvi predsednik društva. Za prvog umetničkog rukovodioca imenovan je Slobodan Prokić. Okupljanjem ansambla, sačinjenog od mladih ljudi, punih entuzijazma, razvijenog sluha i osećaja za ritam, izvesnog prethodnog iskustva u bavljenju narodnom igrom i formiranjem narodnog orkestra pod umetničkim vodstvom Đorđa Vasića, člana Beogradske filharmonije, društvo je počelo sa radom. U programskom smislu, Koturović se opredeljuje za eminentne autore, kao sto su: Branko Marković i Danilo Srbljanović, da bi vrlo brzo repertoaru bile pridodate koreografije tadašnjeg umetničkog rukovodioca Slobodana Prokića. Godine 1968. je usledio i prvi nastup folklornog ansambla u sali Doma kulture Rakovica, a iste godine ansambl odlazi i na prvo inostrano gostovanje u Italiju.Paralelno sa osnivanjem ansambla narodnih igara i narodnog orkestra, osnovane su i druge sekcije društva koje su od samog starta beležile živu aktivnost i koje su u proteklom periodu postigle značajne rezultate. KOT teatar beleži brojne premijere, kao i nagrade, a likovna sekcija, koja je radila u prvoj deceniji od osnivanja, postizala je zapažene rezultate na likovnim kolonijama i izložbama. Hor društva radio je sa izuzetnim uspehom do 1989. godine, najpre kao mešoviti, a potom devojački. Nakon brojnih nastupa u zemlji, postigavši visok nivo interpretacijei obogativši svoj repertoar, ansambl je krenuo u svet.Usledile su brojne inostrane turneje: Italija, Nemačka, Francuska, Libija, Austrija, Grčka, Švajcarska, Čehoslovačka, Rumunija, Ukrajina, Turska itd.
Dolaskom Andrije Karaklajića na mesto umetničkog rukovodioca i umetničkog direktora kuće 2002. godine, oformljen je potpuno nov, mlad i izuzetno perspektivan, umetnički tim za rad sa igračima. Uspostavlja se opšti sistem vaspitno-edukativnog karaktera koji se primenjuje na najmlađe grupe, što dovodi do izuzetnih rezultata, koji se godinama nižu. Osniva se i sekcija tradicionalnog pevanja, sa kojom dolaze da rade eminentni etnomuzikolozi. U periodu od samo tri godine ansambl postaje kompaktan kolektiv sa izraženim mogućnostima i kvalitetom scenskog prikazivanja. Kao rezultat takvog rada i posvećenosti stigla su i priznanja, najpre kao plasman među deset ansambala prve kategorije na eminetnom festivalu “Amateri svome gradu” u Beogradu, a zatim kao kruna sveukupnog rada, dolazi i najveći uspeh, zlatna medalja na najstarijem i najprestižnijem međunarodnom festivalu folklora u Dižonu, 2005.godine, u konkurenciji 17 zemalja. U narednim godinama, pa sve do danas, ansambl narodnih igara dostiže sam vrhunac izvođenja, brusi svoj igrački talenat do najistančanijih različitih stilova i ulazi u sam vrh amaterskih ansambala u Beogradu. O tome mogu da posvedoče brojni koncerti, gostovanja i turneje širom sveta u proteklih 13 godina. Ovog momenta, prvi ansambl na repertoaru ima dvadeset jednu koreografiju.

Komentari