Koncert: Israel Klezmer Orchestra Концерт: Israel Klezmer Orchestra

Dom omladine Beograda, u saradnji sa Ambasadom Izraela, predstavlja Israel Klezmer Orchestra, jedini ansambl koji čuva muzičko nasleđe istočno-evropskih Jevreja!

Grupa je jedinstvena na svetu po ovoj važnoj kulturnoj činjenici što je razlikuje od sličnih postava, i poseduje prepoznatljivu energiju koja nas vraća na izvore početkom 20. veka, kada su funkcionisali veliki klecmer orkestri.

Ulaznice su u prodaji na Blagajni DOB i putem tickets.rs sajta, po pretprodajnoj ceni od 500 RSD.

 

Sastav je osnovao Izraelac Geršon Lejzerson 2017, muzičar, kompozitor i učitelj. Ovaj virtuozni violinista, stručnjak je za klecmer i aktivan istraživač u ovoj oblasti, a diplomirao je na Buchmann Mehta muzičkoj akademji u Tel Avivu. Orkestar je posvećen očuvanju drevne muzičke tradicije, i svoj rad zasniva na dubokom poznavanju jevrejskih narodnih običaja: na repertoaru su pesme na jidišu, hebrejskom i engleskom, pored instrumentalne muzike i tradicionalnih jevrejskih plesova.

 

Israel Klezmer Orchestra predstavlja muzičku kulturu istočnoevropskog jevrejstva u svom njenom sjaju. Njihovi koncerti su društveni diogađaji, na kojima članovi pozivaju publiku da pleše, peva i učestvuje u ovom izuzetnom iskustvu, dok muzičari iz grupe često lutaju van bine pridružujući se gomili u veselju. Pored muzike, nastupi uključuju priče pune jevrejskog humora, tradicionalnog plesa i objašnjenja o posebnoj vezi koju klecmer muzika ima sa životom jevrejskog naroda u prošlosti i sadašnjosti, jednako u Izraelu, Evropi i Sjedinjenim Državama.

 

 

Komentari