Koncert: Ian Siegal Band

Britanska blues zvezda – Ian Siegal, izuzetno talentovani pevač, gitarista i autor koji odlično razume tradiciju, ali čije je „jedno oko“ uvek okrenuto ka budućnosti, rođen je 1971. godine „na krajnjem jugu“ (Engleske). Za razliku od njegove („post punk“) generacije, Siegalova najranija muzička interesovanja išla su u daleku r’n’b prošlost (Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Elvis, Chuck Berry), da bi ubrzo, logično, na red “došao” i Muddy Waters.

Cena ulaznice: 1000 dinara.

Profesionalnu karijeru je započeo kada je kao roadie u bendu svog rođaka jedne večeri neočekivano dobio priliku da zameni pevača.

Pažnju publike van Engleske privukao je nastupajući na dve uzastopne evropske turneje (2003 i 2004) kao predgrupa sastava Bill Wyman’s Rhythm Kings, nakon čega je usledila britanska turneja sa sinom Siegalovog idola Muddyja WatersaBig Billom Morganfieldom koji je još tada rekao: „Da je moj otac živ, kada bi čuo Iana siguran sam da bi rekao – to je moj sin“.

Podjednako je uspešan kako u solo nastupima na kojima svira slide gitaru, tako i u pratnji sopstvenog benda, ali i sa drugim postavama, među kojima on posebno ističe nastup u klubu London’s Jazz Café 2005. godine sa grupom koju su činili nekadašnji članovi sastava Muddyja Watersa, uključujući i (tada devedesetdvogodišnjeg) Pinetopa Perkinsa.

Nastupi na velikim festivalima (Edinburgh, Lugano, Peer, North Sea Jazz) potvrdili su ga kao jednog od najprirodnijih, najizražajnijih i najuzbudljivijih blues umetnika današnjice, pa je sasvim osnovano nedavno uvršten i u referentnu publikaciju Penguin Book of Blues Recordings, u kojoj se, između ostalog, za njegov album Swagger kaže da je “retka kombinacija pameti i umeća”, a magazin Mojo ga je ocenio  kao jedan od najinventivnijih blues albuma ikada snimljenih u Britaniji.

Ovogodišnji album The Skinny na kome je svoju muziku obogatio uticajima ritmova Severnog Mississippija Ian Siegal je snimio u Americi u produkciji Codyja Dickinsona i već sada kritika i publika smatraju ovaj CD njegovim najboljim ostvarenjem. Nedavno je Britanska Blues Fondacija dodelila Ianu nagradu za najboljeg britanskog blues muzičara ove godine.

Ian Siegal sa svojim triom koga čine bas gitarista Andy Graham i bubnjar Nikolai Bjerre nastupa u Klubu Doma omladine u sredu, 23. novembra u 21 sat. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Doma omladine a njihova cena je 1.000 dinara.

Komentari