Koncert: FLAMENKO – ISTORIJA STRASTI

Koncert povodom obeležavanja deset godina novosadske flamenko grupe LA SED GITANA//Pesma, muzika i ples
Specijalni gost programa: pevač Hesus Enrike Gonsales Ernandes
Cena ulaznice: 750 dinara, u prodaji preko EVENTIM mreže.

Na koncertu Flamenko – istorija strasti biće izvedene autorske i tradicionalne numere i koreografije plesa flamenka. Program je plod dugogodišnje saradnje sa umetnicima različitih nacionalnosti i porekla, kao i raznovrsnih umetničkih medija i pravaca, inspirisan zajedničkim interesovanjem, muzikom i plesom umetnosti flamenka.

Jedinstvenom umetničkom ekspresijom koja reflektuje spoj različitih kultura i raznorodnih umetničkih pravaca, publici se približava nov pristup muzici i plesu koji predstavlja fuziju flamenka, savremenog, tradicionalnog i multinacionalnog izraza. Pesma, muzika i ples odraz su žeđi savremenog čoveka i gledaocu na jedan neuobičajen način pružaju priliku da preispita svoje emocije ili da uživa u estetskom doživljaju umetničkog izraza.

 

    

 

Jesús Enrique González Hernández
Rođen u Buenos Airesu u Argentini, od 1991 živi u Španiji gde profesionalnu umetničku karijeru započinje kao klavirska pratnja pevačima kao što su “El Zaque” i “La Chispa”, a od 2002 nastupa kao pevač u različitim tablaosima Madrida poput Al-Andalus, El Corral de La Morería, Cardamomo, Casa patas, Torres bermejas.
Nastupa sa elitnim umetnicima među kojima su Belén López, Toni “el Pelao” , Paloma Fantova, David Cerraduela, Cecilia Gómez “la Cayetana” , Pol Vaquero, Joselito Romero. Pored nastupa sa trupom  Rafael Aguilar- a, José Moro –a i Ballet Flamenco de Madrid, trenutno izvodi različite spektakle  sa trupom Retiro Flamenco.

 

   

 

Centar za istraživanje plesa i umetnost flamenka La Sed Gitana postoji od 2003. godine. Centar čini plesno-muzički sastav i škola flamenko plesa koja trenutno broji oko 40 članova. Plesno-muzički sastav kreira autorske pelsno-muzičke performanse (autorske pesme i koreografije), koje su izraz refleksije o umetnosti flamenka. Pored toga, u školi se neguje i tradicionalni flamenko. Prve nastupe grupa je imala 2003. godine. Od tada sastav redovno priređuje koncerte, učestvujući na raznovrsnim manifestacijama, festivalima i humanitarnim događajima.

Članovi grupe La Sed Gitana radili su sa različitim koreografima i plesačima među kojima su: Antonio del Castillo (Madrid), Maria Keck (Budimpešta, Madrid), María y Marta Robles (Sevilla), Monica Coronado (Barselona), Franchesca Grima (Barselona), Helena Pachon (Sevilla), Judit Cabrera (Granada), Violeta Ruiz (Granada), La Moneta (Jerez), Yara Castro (Madrid) i Sara Nieto Moreno (Madrid).

 

Flamenko – istorija strasti.
Ona se svakog dana ponovo rađa.
Ona putuje ka sutra noseći prah slasti…
Strast. Predaja. Predaja do samog središta sebe.
Kada čovek prestaje, a zapravo postaje.
Postaje bilo šta.
Ljubav. Davanje. Ples.

 


Komentari